Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Povestea mea de succes în Statele Unite – Glia Drochiană

Povestea mea de succes în Statele Unite

0

Pe parcursul anului școlar 2023-2024, am petrecut 10 luni în Statele Unite prin programul FLEX, trăind într-o familie iubitoare din San Antonio, Texas. Unde am descoperit un sistem educațional modern, am participat la activități culturale diverse și am avut ocazia să studiez subiecte fascinante care mi-au lărgit orizonturile și mi-au îmbogățit experiența de viață.

Piesa de teatru, „A Murder by the Book”, în rol de Contesa Moldovei
Balul de absolvire

Familia gazdă Staci, Joshua, Rianna și eu la balul de absolvire
Revenirea acasă, iunie 2024

Bună, mă numesc Gabriela, am 18 ani și în prezent sunt elevă în clasa a XII-a. Vreau să împărtășesc cu tinerii din raion, experiența mea peste hotare. În 2023 am avut ocazia să fiu câștigătoare a programului FLEX (Future Leaders Exchange Program) și să plec pentru 10 luni în Statele Unite ale Americii, un proiect sponsorizat de Ambasada Americii în Chișinău și Guvernul American.
Am fost plasată în statul Texas, în orașul San Antonio.
Am avut o famile relativ mică și foarte iubitoare, formată din părinții gazdă, o soră de aceeași vârstă cu mine și 2 câini pe care i-am iubit mult. Am făcut parte din organizația BFF (Borderless Friends Forever) care, în fiecare lună, organiza activități cu elevii de schimb din multe țări precum: Bosnia și Herzegovina, Germania, Franța, Tailanda, Polonia, Norvegia, Spania, Italia etc.
În anul școlar petrecut în SUA, am avut privilegiul de a studia într-o școală imensă, cu peste 3500 de elevi din clasele 9-12 și peste 250 de săli de clasă. Această școală era dotată cu cele mai moderne echipamente. Fiecare elev avea laptop, toate cursurile erau desfășurate digital. Nu aveam manuale fizice, iar lecțiile erau predate prin prezentări. Testele și examenele se desfășurau tot pe laptopuri, iar la sfârșitul anului, laptopurile trebuiau returnate. Consider că acest sistem ar fi foarte benefic pentru școlile din Moldova, eliminând necesitatea transportării zilnice a mai multor manuale grele și facilitând accesul la informație în format electronic. Sistemul de învățământ din SUA este foarte diferit. Fiecare elev își alege 7 subiecte pe care să le studieze cu plăcere. Eu am ales: Teatru 1, Istoria Americii, Arte Plastice, Limba Germană 1, AQR (Advanced Quantitative Reasoning – Matematică aplicată în viața de zi cu zi), Limba Engleză 4 și Astronomia. Aceste subiecte m-au fascinat și m-au motivat să învăț cu entuziasm. Profesorii au fost deosebiți, uneori erau asemenea părinților.
Activitățile extracurriculare erau variate și captivante. De la înot și fotbal, la arte plastice și până la gătit, școala nu ducea lipsă de oportunități pentru elevi. Eu am făcut parte din clubul de teatru, unde am participat în toate cele patru piese de teatru desfășurate pe parcursul anului: „The Importance of Being Earnest” (Importanța de a fi Earnest)”, A Christmas Carol” (Un colind de Crăciun), „Blithe Spirit” (Spiritul Familiei Blithe) și „A Murder by the Book” (Un omor după carte). Am adorat să fiu actriță pe o scenă mare, să interpretez diverse roluri și să primesc aplauzele spectatorilor, care îmi aduceau mereu bucurie în suflet. La final, m-am ales cu un grup noi de prieteni, dar și am devenit membră a International Thespian Society (Societatea Internațională de Thespieni).
În SUA, cultura este bogată și diversitatea este impresionantă. În America, poți întâlni oameni din toate colțurile lumii și bucate din toate culturile existente. De la burgeri, la sushi și până la mâncare italiană, totul era minunat și delicios. O diferență mare pe care am observat-o este că restaurantele sunt peste tot, ceea ce oferă posibilitatea de a încerca ceva diferit în fiecare zi. După părerea mea, acest lucru este foarte bun și eficient, permițându-ți să guști din bucate tradiționale fără a ieși din țară.
Viața de zi cu zi în America este destul de similară cu cea din Moldova: școală de la 9 până la 16:20, activități extracurriculare până la 20:00, apoi cina și timpul de relaxare cu familia. Uneori, în vacanțe sau în weekend, familia gazdă îmi organiza excursii prin locuri din oraș pentru a-mi arăta împrejurimile și pentru a-mi oferi o experiență de neuitat. Unul dintre locurile mele preferate a fost Downtown sau suburbia orașului. Este cel mai minunat loc pe care l-am văzut vreodată, un mic orășel în suburbiile San Antonio. Partea mea preferată era râul care se întinde pe o suprafață de zeci de kilometri. Pe malurile râului se află multe magazine și restaurante la care savurai o cafeluță sau ceva răcoritor. De asemenea, am făcut tururi cu barca, unde ghizii ne povesteau despre istoria râului și a clădirilor de pe el. Un alt loc pe care l-am vizitat a fost unul dintre cele mai mari magazine de pescuit și vânătoare din America, Bass Pro Shops în Tennessee, unde am văzut o rezervație de pești în interiorul magazinului. Am avut ocazia de a face o excursie la baza NASA, unde, la fel, am fost încântată de cele văzute.
Poporul american iubește sărbătorile, iar eu am avut ocazia să particip la toate. Halloweenul, care pentru ei este o sărbătoare tradițională, iar pentru mine a fost foarte amuzant, m-am costumat în personajul meu preferat, Harley Quinn, și am mers cu prietenii din casă în casă spunând „Trick or treat” (Ne dați sau nu ne dați). Ziua Recunoștinței a fost minunată- am călătorit în alt stat, în Tennessee, să vizităm familia mamei gazdă în Nashville. Am urmat toate tradițiile familiei, precum pregătirea curcanului, ouălor umplute și, desigur, mac-n-cheese (macaroane cu cașcaval). Crăciunul a fost preferatul meu. Dimineața am primit multe cadouri, după care am făcut ciocolată caldă și popcorn și ne-am uitat la un film împreună cu toată familia. Seara am mers la vecini pentru o masă de Crăciun și am jucat câteva jocuri amuzante. Paștele, de asemenea, se sărbătorește diferit, dimineața, când m-am trezit, pe masă mă aștepta coșulețul de la Iepurașul de Paște.
Am avut ocazia să fiu spectatoare la trei jocuri de fotbal, școala care învâțam a ieșit învingătoare de două ori. Mi-a plăcut foarte mult, deoarece fiecare meci avea o tematică, precum: Spiritul școlii, în care ne-am îmbrăcat ca urșii, deoarece aceasta era mascota școlii; Tie-Dye, cu tricouri colorate; și Homecoming, cel mai mare meci din an.
Experiența mea în Statele Unite a fost una de neuitat și m-a ajutat să mă dezvolt atât personal, cât și academic. Această aventură m-a făcut să devin mai independentă și mai sigură pe mine.
Sfatul meu pentru tinerii din raion, din țară, este, să îndrăznească să viseze și să își urmeze pasiunile. Nu lăsați temerile sau îndoielile să vă împiedice să experimentați lucruri noi. Participarea la astfel de programe de schimb poate deschide uși și vă poate oferi perspective valoroase asupra lumii. Profitați de fiecare oportunitate, explorați și învățați din fiecare experiență. Succes tuturor celor care își doresc să încerce ceva nou și să își îmbogățească viața prin asemenea aventuri!
Da, dorul de casă de familie era greu de redat, dar suntem într-o continuă dezvoltare digitală și mereu eram la legătură cu cei dragi.
Gabriela OLARU,
elevă clasa XII-a,
Liceul Teoretic Pelinia

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *