Premiul „Parfenie Guţu” a ajuns la Drochia
O ştire recentă la TV m-a şocat: la 31 mai, curent, 138 de profesori au depus cereri de demisie! Şi nu din cauza salariilor, ci „a imboldurilor, a nedreptăţilor, a neputinţei de a se realiza la justa valoare”.
M-am întristat. Instituţiile de învăţământ duc lipsă cronică de cadre pedagogice, pe bune, există o criză de specialişti, deşi anual facultăţile sunt absolvite de un număr mare de tineri. Dar, deţinând diploma de specialitate, ei îşi caută un loc de lucru undeva, departe de ţară.
A doua zi, pe o reţea de socializare, întâlnesc o notă: „Nici în cel mai intim vis nu mi-am putut imagina aşa ceva, dar Dumnezeu e MARE şi dă fiecăruia povara pe care o poate duce. Se vede că a fost ceasul meu de revelație… Sau nu mai ştiu. Dar sunt profund emoționată şi primesc această distincție ca pe un semn să mai rămân, căci tare eram pusă pe gânduri de ducă…”. Semna Marina Lefter, profesoară de limba şi literatura română, IPLT „B.P.Hasdeu”, maiestră a cuvântului, o îndrăgostită în obiectul său, o fire pe cât de poetică, pe atât de romantică, o mare profesionistă, care ştie cum, de ce şi în ce mod să altoiască discipolilor săi dragostea de cuvânt, de expresia frumoasă, de metafore şi epitete, de valorile sublime.
Vă imaginaţi, ce profesoară era tentată să părăsească instituţia şi elevii săi? Şi doar o fericită întâmplare i-a schimbat gândul şi pornirile.
Recent, Marina Lefter s-a învrednicit de onorificul şi înaltul titlu de „Cel mai bun profesor de limba şi literatura română din Republica Moldova” şi de Premiul prof. Parfenie Guţu „Pentru succese deosebite în activitatea de predare a limbii şi literaturii române”, instituit de Asociaţia Naţională a Uniunilor de Creaţie din Moldova. Profesoara a primit premiul din mâna academicianului Mihai Cimpoi la Universitatea Populară de vară „Constantin Stere”, ediția a VI-a, Soroca, unde ea, împreună cu alţi colegi, a avut parte de o experiență inedită de formare profesională, alături de personalități notorii ale culturii româneşti, cum sunt acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, dr. Gheorghe Negru, dr. Nina Corcinschi, scriitorii Claudia Partole şi Iulian Filip.
Marina Lefter a fost însoţită de două eleve, Camelia Conea şi Camelia Irodoi, care permanent demonstrează cunoştinţe profunde la disciplina dată, dar şi o dragoste frumoasă faţă de literatura română, moştenită de la profesoara dragă, care munceşte foarte mult, până la sacrificiu, educându-şi elevii în aceeaşi cheie.
Valentina CEBOTARI
P.S. De premiul „Parfenie Guțu” nu se prea ştie, pentru că este decernat anual doar unui profesor de limba şi literatura română din republică.