Ura! Avem preşedinte!
Comisia Electorală Centrală a anunţat rezultatele alegerilor prezidenţiale… Şi după cum spunea (în 2012) Vladimir Voronin: „начальство меняется, дураки радуются”!…
Da, avem preşedinte. Cei care l-au votat se bucură, cei care nu l-au votat sunt trişti, iar cei care nu au participat la alegeri — dorm. Pentru că le este indiferent. Aceştia s-au deprins într-atât de mult cu traiul de gojineaţă, încât nici nu simt diferenţa dintre lături şi zeama de pui…
Da, avem preşedinte. Dar nu un preşedinte cu care să ne mândrim. Avem un preşedinte meschin, un preşedinte pentru care ambiţiile proprii sunt mai presus decât vieţile oamenilor, valorile şi credinţa acestora.Un preşedinte care (deşi pledează pentru integritatea şi neutralitatea Republicii Moldova) nu doar că nu vede nimic rău în prezenţa armatei ruse pe teritoriul ţării, dar şi acceptă acest lucru. Un preşedinte care propagă moldovenismul şi limba moldovenească, dar care la briefinguri şi conferinţe de presă (inclusiv cele din noaptea alegerilor) vorbeşte în limba rusă…
Da, avem preşedinte. Pentru prima dată, în ultimii 20 de ani, preşedintele ţării a fost votat de către „toţi” moldovenii. Inclusiv şi de către cei din stânga Nistrului… Aparent, cei 30 de mii de sirieni „s-au transformat” în 30 de mii de transnistreni…
Da, avem preşedinte pentru că nici ministrul de externe, nici membrii CEC nu şi-au dat demisia, după ce s-a confirmat pierderea a 6000 de buletine de vot pentru două secţii de votare din Portugalia. Or, indiferent de afirmaţiile autorităţilor (şi a companiei aeriene), buletinele de vot nu aveau cum să se „rătăcească”, pentru că acestea sunt expediate prin poşta diplomatică, ci nu prin „cunoştinţe ocazionale”, în pachete legate cu scotch…
Da, avem preşedinte… Neregulile şi încălcările depistate de către observatori la secţiile de votare din ţară şi epuizarea buletinelor la secţiile de votare de peste hotare, conform CEC, nu au influenţat nicidecum rezultatele alegerilor. Pentru cei de la Comisia Electorală Centrală, după cum a spus insăşi Alina Russu, scrutinul de duminică a fost „o lecţie care trebuie învăţată” pentru „a face faţă acestor provocări şi pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte”… Deci, unii cetăţeni au parcurs pâna la 9000 de kilometri pentru a vota, iar şefa CEC se joacă de-a şcoala… Şi după cum s-a putut observa, angajaţii de acolo o duc foarte rău cu matematica.
Da, avem preşedinte şi gata! Faptul că mii de concetăţeni nu au avut posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot — nu mai contează. Chiar dacă printre aceştia au fost şi susţinători ai nou-alesului şef de stat… Comisia Electorală Centrală a anunţat, Curtea Constituţională a validat, iar mai departe „дело техники” sau „în conformitate cu legislaţia”…
Din păcate, în Republica Moldova toate ilegalităţile sunt „în conformitate cu legislaţia”. Or, indiferent de acţiunile din campania electorală, invingătorul este premeditat. Important este ca acesta să o facă pe șeful şi să rămână arogant. În rest, le rezolvă democraţia pe toate…
P.S. „Ningea bogat, şi trist ningea; era târziu […] Şi-ncet se-ntinse-o noapte de vecie.” (G. Bacovia, „Marş funebru”)
Andrei BULGARU