Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Preţul Victoriei nu trebuie uitat – Glia Drochiană

Preţul Victoriei nu trebuie uitat

0

Educaţia patriotică a tinerilor este unul din obiectivele principale ale celor, care au cunoscut bine urgia războiului, iar mirosul prafului de puşcă nu-l pot uita nici până în prezent.

Distribuie Știrea

Tinerii interpreți Irina CEBOTARI și Alexandru COJOCARI cu Ala MIRONIC, președinta Organizației veteranilor din R. Moldova

Tinerii interpreți Irina CEBOTARI și Alexandru COJOCARI cu Ala MIRONIC, președinta Organizației veteranilor din R. Moldova
Tinerii interpreți Irina CEBOTARI și Alexandru COJOCARI cu Ala MIRONIC, președinta Organizației veteranilor din R. Moldova

Educaţia patriotică a tinerilor este unul din obiectivele principale ale celor, care au cunoscut bine urgia războiului, iar mirosul prafului de puşcă nu-l pot uita nici până în prezent. Membrii Comitetului republican „Victoria” sunt de părere, că generația tânără trebuie să cunoască prețul victoriei în cel de-al doilea război mondial. Şi, respectiv, trebuie să-şi iubească ţara şi să o protejeze.

Datele statistice spun, că în republică mai sunt în jurul la 1500 veterani şi participanţi de război. Dacă ultima recrutare pentru ultimul an de război a fost 1926, atunci cei mai „tineri” veteran au deja peste 90 de ani. Iar dacă mai sunt în viaţă dintre cei recrutaţi la începutul războiului, evident, că ei au ajuns la 95-97 de ani. Vă daţi seama care este starea sănătăţii lor.

Cu toate acestea, la Festivalul republican al cântecului patriotic, desfăşurat recent la Chişinău, în sală am văzut mulţi veterani, care aveau piepturile pline cu decoraţii, dovadă a faptelor eroice din timpul războiului al doilea mondial şi din perioada postbelică. Unii din ei cântau sau fredonau împreună cu participanţii melodiile din anii de război, născute sub şueratul gloanţelor, în tranşee sau în rarele minute de linişte.

Participanţii la festival au fost artişti amatori din întreaga republică, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 36 de ani. Repertoriul a cuprins cântece ale anilor de război, militare, dar şi mai actuale, patriotice despre ţară, despre neam şi plaiul natal. Două zile au răsunat vocile tinerilor din toate raioanele republicii, din municipiile Bălţi şi Chişinău, care au omagiat în cântec eroismul ostaşilor, atmosferă de război şi au cântat pacea pe pământ.

Raionul Drochia a fost reprezentat la eveniment de către Irina Cebotari şi Alexandru Cojocari, ambii elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *