Prima ediție a festivalului „Alege Ce Mănânci”
Duminică, 17 iulie, satul Pelinia a fost gazda primei ediții a Festivalului „Alege Ce Mănânci”. Angajații instituțiilor din sat au preparat bucate sănătoase, care mai apoi au fost apreciate de un specialist nutriționist.
Chiar de la primele ore ale dimineții, în parc era o forfotă mare. Colectivele instituțiilor s-au întrecut la amenajarea meselor cu cele mai deosebite, tradiționale și sănătoase bucate.
La festival au participat 10 colective ale instituțiilor din sat, producători locali, vânători și pescari, iar ca invitate speciale au fost Maria-Victoria Racu, medic nutriționist, și Diana Berari, coordonatoare comunitară a Proiectului „Viață Sănătoasă”. A participat și Iurie Cucuietu, maestru în arta olăritului, care a pus la dispoziția sătenilor un șir de oale și alte obiecte din lut, recomandate pentru a pregăti bucate sănătoase. Cu produse naturale s-au prezentat Vitalie Grumeza, miere de albini din propria prisacă, și Aliona Țurcanu, producător local, care a propus brânzeturi și cașcavaluri cu diferite gusturi.
Titus Sărăteanu, primarul satului, împreună cu invitatele speciale, au salutat consătenii și le-au urat o zi frumoasă. Start evenimentului au dat Ansamblurile folclorice „Busuiocul”, conducător Nina Râciu, și „Clubul Senioritelor”, care au creat o bună dispoziție tuturor celor prezenți la eveniment.
Prezentarea bucatelor a început, desigur, de la gospodarii satului, de la masa primăriei și s-a încheiat cu masa „Clubului Senioritelor”. Fiecare masă a avut câte un exponent al echipei, care a dezvăluit secretele bucatelor propuse, dar și tehnica, modul de preparare.
Fructele, legumele la grătar, peștele și sucul preparate natural au fost la tema zilei, dar nu au lipsit nici sarmalele, plăcințelele și, desigur, tradiționala „babă neagră”. În timpul prezentărilor accentul a fost pus pe consumul legumelor ecologice din grădinile proprii.
Maria-Victoria Racu, împreună cu Diana Berari și Ludmila Țurcanu, directoarea bibliotecii din sat, au fost foarte atente la fiecare produs. La final de prezentări specialistul nutriționist a făcut totalizarea bucatelor pregătite și a venit cu un mesaj: „Eu cred că, dacă e să ne alimentăm așa cum au fost preparate și prezentate azi bucatele, reducem obezitatea din țară la jumătate”.
După ce specialistul a finalizat aprecierea bucatelor toți oaspeții și sătenii au fost indemnați să se apropie de mese și să guste din bucatele sănătoase. Rândul a fost mare la masa cu zeamă, pește și mămăligă, pregatite pe loc de către pescari și vânători.
Fiecare echipă participantă a primit câte un set de căni și câte un certificat de participare.
Am rugat-o pe Maria-Victoria Racu, medic- nutriționist, să ofere cititorilor ziarului câteva sfaturi pentru o viață sănătoasă:
1. Cu cât mai diversificată este alimentația, cu atât mai mulți nutrienți primește corpul nostru. Prioritizați alimentele de sezon și nu uitați de cele 3 porții de legume și 2 porții de fructe necesare zilnic.
2. Limitați-vă în fiecare zi la 25 grame (5 lingurite) de zahăr, 5 grame (o linguriță) de sare și evitați grăsimile trans (uleiul de palmier și margarina).
3. Citiți etichetele produselor alimentare. Atrageți atenția la primele 3 ingrediente din listă (practic din ele este compus produsul), dar și la ordine – cu cât mai în față e scris, cu atât mai mult se conține în produs (se enumeră pe etichetă de la mare la mic după cantitatea conținută în produs).
4. Alegeți produsele locale, de calitate, și nu uitați să fiți cumpătați în porțiile consumate. Fiți atenți la alegere!
Text și poze de
Anastasia OLARU
.