Primii pași în lumea cuvintelor

Ziua de joi, 27 martie 2025, va rămâne o amintire de neuitat pentru elevii clasei I „D” de la IPLT „Mihai Eminescu” Drochia. Însoțiți de părinți și animați de curiozitate, copiii au participat la o activitate transdisciplinară cu tema „Copii și meserii”, desfășurată în spațiul primitor al Bibliotecii pentru copii din oraș.
Invitatul special al evenimentului a fost scriitorul Sergiu Afanasiu, care le-a vorbit celor mici despre cea mai frumoasă meserie – aceea de a scrie povești. Prezentându-le recenta sa apariție editorială, cartea „Toto”, autorul a reușit să le trezească imaginația și să-i inspire să devină, chiar și pentru o zi, mici scriitori.
Iar elevii au răspuns provocării cu entuziasm și creativitate: au scris propriile aventuri ale lui Toto, fiecare pagină fiind o fărâmă de univers copilăresc, sincer și plin de farmec. Toate aceste povești au fost reunite într-o carte simbolică, care i-a fost oferită, cu emoție, scriitorului – un gest sincer, născut din bucuria întâlnirii cu literatura.
Activitatea nu s-a limitat doar la scris. Copiii au dramatizat, au recitat, au creat un lapbook tematic și au adresat întrebări năstrușnice invitatului. Au atins cu grijă paginile cărților, le-au simțit mirosul proaspăt, ca și cum ar fi descoperit un tărâm fermecat.
Evenimentul a fost posibil datorită implicării generoase a gazdelor: Silvia Zaporojan, directoarea bibliotecii, Nina Bejan, un suflet cald și creativ, și întregii echipe care pășește zilnic cu dedicație în universul miraculos al cărților. A fost prezentă și reprezentanta Direcției Cultură și Turism Drochia, Sorina Mațibon, care a interacționat cu copiii și a încurajat legătura dintre micii cititori și lumea literelor.
Pentru elevii clasei I „D” a fost prima experiență de acest fel, dar cu siguranță nu va fi și ultima. Entuziasmul lor, sprijinul părinților și emoția unui loc numit bibliotecă le-au oferit o zi în care școala s-a întâlnit cu visul, iar cartea a devenit pod între generații.
Într-o lume care se grăbește, copiii noștri au învățat că uneori e nevoie să te oprești, să asculți o poveste și, de ce nu, să scrii una.
Viorica RUSANOVSCHI