Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Prin ce se deosebeşte gripa de răceală? – Glia Drochiană

Prin ce se deosebeşte gripa de răceală?

0

Emilia LOPATENCO

Recent titlul unei ştiri ne avertiza, că: „Moldova se află sub pragul epidemic de gripă”. În ea se comunica, că în Republica Moldova au fost înregistrate 12 cazuri de gripă, care au fost confirmate prin teste de laborator, inclusiv cinci cazuri de gripă tip A(H1N1).
Faptul acesta ne-a îndemnat să-i solicităm un interviu la temă Emiliei LOPATENCO, medic de familie, şefă la IMSP Centrul de sânâtate „Anatolie Manziuc”, căreia îi mulţumim pentru acceptare şi implicare.Recent titlul unei ştiri ne avertiza, că: „Moldova se află sub pragul epidemic de gripă”. În ea se comunica, că în Republica Moldova au fost înregistrate 12 cazuri de gripă, care au fost confirmate prin teste de laborator, inclusiv cinci cazuri de gripă tip A(H1N1).
Faptul acesta ne-a îndemnat să-i solicităm un interviu la temă Emiliei LOPATENCO, medic de familie, şefă la IMSP Centrul de sânâtate „Anatolie Manziuc”, căreia îi mulţumim pentru acceptare şi implicare.

Emilia LOPATENCO
Emilia LOPATENCO

– Doamnă doctor, ce trebuie să știm despre virusul gripal?
– Gripă (n-o confundăm cu viroză respiratorie), reprezintă o afecțiune infecțioasă acută la nivelul cailor respiratorii, ce poate să apară datorită virusului gripal de tip A sau B. Incidența sa este una de tip epidemic, adică are o contagiune ridicată la nivel local sau regional a unei populații, severitatea să putând să varieze, fiind prezenta în fiecare an, în perioada sezonului rece, în perioada noiembrie-martie.
– Prin ce se deosebește gripa de răceală?
– Gripa sezonieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni. Cei care se îmbolnăvesc de gripă au, pe lângă febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. În cazul virozei respiratorii, alta decât gripa, debutul bolii este mai lent, e însoţit de usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap. În cazul gripei, debutul bolii este brusc. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade, iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură, ci stări febrile. Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul.
– La prima vedere, răceala şi gripa au manifestări comune.
– Doar la prima vedere. Fiecare, însă, are particularităţi ce le deosebesc una de cealaltă. Principalul mod de diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistenței mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, ce capătă un aspect palid.
– Este adevărat, că bolnavii de gripă sunt periculoși pentru persoanele sănătoase în primele trei-patru zile ale maladiei?
– Virusul se răspândește atâta timp, cât simptomele gripei sunt prezente. Cele mai multe simptome de gripă durează între 2-10 zile. În acestă perioadă oamenii sunt contagioși.
– Cum se manifestă gripa?
– Gripa reprezintă o boală infecțioasă cauzată de mai mulți viruși gripali de tip A, B, C. În prezent, predomină virusul A, subtipul H3N2. Tabloul clinic al gripei se caracterizează prin apariția bruscă a febrei până la 39-40 de grade, frisoane, dureri musculare și articulare, tuse seacă, guturai, dureri de cap. În cazuri grave, pot fi prezente și alte simptome – amețeli, insomnie sau somnolență, moleșeală, zgomot în urechi, vomă, stare de colaps sau leșin, la copii maladia poate fi însoțită de convulsii.
– Care ar fi cea mai frecventă complicație cauzată de gripă?
– Una dintre cele mai frecvente complicații ale gripei este pneumonia, ce poate apărea ca o afecțiune primară, sub formă de pneumonie virală, secundară – ca o pneumonie bacteriană sau mixtă – pneumonie asociată: virală și bacteriană. Dificultatea bolii depinde de starea sănătății în general, de vârstă și statutul imunitar.
– Există persoanele care optează împotriva vacinurilor. În acest caz, cum poate fi prevenită gripa în afară de vaccinare?
– Cu toată certitudinea, vaccinarea este cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei. Totodată, există o serie de reguli care, dacă sunt respectate, pot duce la limitarea răspândirii gripei. Astfel, oamenii trebuie să se spele pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun, să-şi acopere gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănută, apoi să-l acopere şi să-l arunce. De asemenea, alimentaţia adecvată şi consumul de legume şi fructe este esenţial, la fel şi consumul de lichide, în special, ceaiuri cu lămâie.
– În sezonul rece 2018-2019, în Moldova au fost înregistrate două cazuri de deces din cauza virusului gripal. Care este la moment situația epidemiologică referitor la gripă?
– Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este sub pragul epidemic. La moment avem un caz de gripă  H1N1, confirmată serologic la un pacient din or. Drochia, starea căruia este foarte gravă, spitalizat în una  din instituțiile republicane. Este important de menționat că gripa decurge foarte grav la pacienții ce suferă de maladii cronice cardiovasculare, bronhopulmonare, diabet zaharat. Astfel trebuie să reținem, că pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire, în vederea depistării precoce a acestora, se face necesară izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute. De aceea, populația este îndemnată să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa.
Reţineţi, singura modalitate de a te infecta cu virusul gripal este să fii expus la acesta. Sezonul gripei coincide cu vremea rea, astfel încât frecvent oamenii asociază gripa cu vremea rece, cu vânt. Însă nu există vreo legatură în acest sens.
Să ţinem cont de faptul, că gripa este o afecţiune gravă, care poate duce la spitalizare şi, uneori, chiar deces. Fiecare sezon de gripă este diferit, iar gripa poate afecta diferit persoanele.  De aceea, toată lumea începând cu vârsta de 6 luni ar trebui sâ se vaccineze împotriva gripei în fiecare sezon.
Atenţie! Vaccinarea ca măsură de preventie împotriva gripei este deosebit de importantă pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicaţii legate de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii şi la adulţii sănătoşi şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor.
A intervievat
Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *