Prioritatea Mass-media în şcoala mea
În zilele noastre, în era tehnologiilor moderne, cine nu ştie să navigheze pe internet? Toţi avem competenţe digitale. Putem găsi informaţii, putem comunica cu prietenii, aceasta ne aduce numai avantaje.
Mai puţin, însă, cunoaştem pericolele, capcanele internetului. Cum să comunicăm corect respectând netichetul? Cum să deosebim informaţiile adevărate de cele false? Cine sunt trollii internetului şi ce vor ei? Cum să comunici cu ei, cum să te simţi protejat şi în siguranţă on-line? La cine poţi apela în caz de cyberbulling?
Toate acestea şi multe alte aspecte interesante şi foarte importante pentru viaţa omului, mai ales a adolescentului, elevii le-au aflat, studiind, în acest an de studiu, disciplina opţională „Educaţia pentru media”, care a fost predată elevilor clasei a VIII-a „B” de către subsemnata. Elevii clasei a III-a „B” tot au studiat această disciplină, predată de către învățătoarea Svetlana Rusu.
În anul curent de studii şcoala noastră participă în Proiectul „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, organizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Proiectului „Consolidarea competențelor de educație media”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Pe parcursul anului au fost desfăşurate mai multe activităţi, ore demonstrative în clasa a VIII-a „ B” cu subiectul „Jocurile on-line, avantaje şi dezavantaje”, „Respectarea netichetului”, în cadrul cărora elevii au aflat despre tipurile jocurilor, avantajele şi dezavantajele jocurilor on-line, au elaborat reguli de comportament în mediul on-line.
Clasa III-a „B” și-a format abilităţi despre „Eu şi Mass-media”. Pe parcursul anului elevii au scris articole pe diferite teme pentru revista şcolii „Vseznaica”, în care informau elevii despre Regulile de ortografie prin utilizarea jocurilor pentru a le memora mai bine, despre modalităţi de petrecere a timpului liber, unde recomandau colegilor jocuri on-line şi offline, povesteau despre plantele clasei, rolul lor şi regulile de îngrijire. Au elaborat publicitate pentru produsele lor preferate, au povestit despre produse cosmetice pentru copii, îngrigirea corpului şi importanţa igienii personale, etc…
Au fost desfăşurate și activităţi informative cu părinţii în cadrul adunărilor cu părinţii. De exemplu, în clasa a VIII-a, ședința cu subiectul „Influența Mass-media asupra dezvoltării copilului” a fost organizată de către diriginta Larisa Grigoraş
Seminarele cu profesorii au fost organizate de către Svetlana Savin, directorul-adjunct, în cadrul seminarului ea a demonstrat profesorilor necesitatea și utilitatea aplicării diverselor platforme educaţionale pentru desfăşurarea calitativă a orelor on-line.
Elevii clasei a VIII-a şi a IX-a au desfăşurat activităţi cu elevii din treapta primară la tema „Comportamentul etic în internet”, „Siguranţa on-line”, au explicat copiilor importanţa netichetului şi respectarea regulilor pentru a se simţi siguri în viaţa virtuală. Fiecare elev din clasele primare a primit și un buclet elaborat de către elevii din treapta gimnazială. În acest buclet au fost stocate regulile de conduită în comunicarea prin internet, sfaturi pentru părinţi, sugestii „Fii sigur pe internet”.
Proiectul a finalizat, dar activităţile vor continua, deoarece mediul on-line se modifică foarte rapid, în fiecare clipă apar noi programe, softuri etc., de aceea elevii, profesorii și părinții au nevoie de asemenea ore ca „Educaţia pentru media”, fiindcă „Omul informat – este omul protejat!”.
Galina CARMANSCHI, profesoară
de educație tehnologică, grad didactic II,
Gimnaziul Zgurița