Procesul educativ în curs de eficientizare
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) implementează diferite proiecte cu scopul de a crește relevanța și atractivitatea studiilor, de a eficientiza procesul educațional prin digitalizare și de a asigura un învățământ prestigios pentru toți. În acest fel, diverse laptopuri, tablete, computere, echipamente pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie materiale didactice și dispozitive au ajuns, recent, în instituțiile țării întru realizarea acestor scopuri nobile.
Pe 7 aprilie curent, a fost dat startul repartizării acestor bunuri în toată republica, valoarea lor estimativă fiind de circa 69 mln de lei. O parte sunt achiziții ale MEC-ului, în timp ce altele reprezintă donații ale partenerilor educaționali: UNICEF Moldova, AO „Salvați copiii” din România, Oficiul Guvernamental pentru Educație al provinciei Jeju din Coreea de Sud, Republica Populară Chineză, Ambasada Statului Israel în RM, etc. Echipamentele pentru 3 laboratoare (chimie, fizică, biologie) au fost procurate în cadrul Proiectului „Reforma învățământului din Moldova”, implementat cu sprijinul Băncii Mondiale. Cabinetele de limba și literatura română și laboratoarele respective vor fi dotate cu câte un echipament IT, format din laptop, imprimantă multifuncțională, proiector și ecran de proiecție.
„Condiții moderne de educație – asta ne dorim să asigurăm în toate școlile din țară”, – a menționat ministrul Anatolie TOPALĂ.
Conform planului ministerului, echipamentul a fost repartizat în felul următor:
– în 160 de gimnazii și licee – utilaj pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie;
– în 227 de instituții – peste 2000 de tablete;
– în 37 de școli – 340 de computere Desktop;
– în 69 de instituții 1000 de laptopuri;
– în 208 școli – seturi de materiale didactice și IT pentru cabinetele de limba și literatura română.
„Și raionul Drochia a beneficiat de echipament nou, foarte necesar pentru procesul educațional. În 5 licee au fost furnizate seturi a câte 214 mii de lei pentru cele 3 laboratoare menționate, în sumă totală de aproximativ 1 mln lei. În Liceul Rus și în școlile cu predare în limba rusă au ajuns dicționare bilingve (român-rus / rus-român) și de sinonime, iar în instituțiile unde învață copii refugiați, concomitent cu tehnică, au fost repartizate și ghiozdane” – ne-a comunicat Ion RECEAN, șef, Direcția Educație Drochia.
IPLT „Mihai Eminescu”, după cum ne-a informat directorul Sergiu VRABIE, a fost dotat cu echipamente performante pentru laboratoarele de bază. Astfel, cabinetele de chimie, biologie, fizică au primit câte un echipament IT și dispozitive specifice disciplinei corespunzătoare. Cabinetul de chimie, responsabilă Liviana NESTEROV, profesoară de chimie, a beneficiat de senzori de măsurare a temperaturii, a pH-ului, a concentrației de oxigen și de dioxid de carbon, a conductibilității și salinității substanțelor. În cabinetul de fizică au ajuns ampermetre și voltmetre, detectori (ai sunetului, luminii, temperaturii, presiunii, accelerației, vitezei și ai câmpului magnetic), în total 13 aparate.
Iar Ion ALBU, șef, cabinetul de fizică, deja a testat și a efectuat câteva măsurări cu dispozitivele noi primite. Laboratorul de biologie, profesor Ion CHIPRISEAN, s-a îmbogățit cu un set modern educativ, cu un sortiment bogat: 12 microscoape cu seturi de lamele pentru cercetări și 12 truse de disecție. Pe lângă microscoape și truse, cabinetul a fost completat cu senzori pentru determinarea concentrației și turbidității soluțiilor colorate, a electrocardiogramei (EKG) și pentru măsurarea luminii, temperaturii, a oxigenului din aer și a tensiunii arteriale. Fiecare dispozitiv poate fi conectat la laptopul din echipamentul IT și, astfel, datele de la măsurări ajung în mediul virtual, unde pot fi mai departe procesate.
„Noile materiale și dispozitive repartizate vor oferi o educație eficientă și o înțelegere corectă a materiilor studiate de către elevi, aparatele vor favoriza efectuarea mai rapidă şi mai calitativă a lucrărilor de laborator” – a menționat Ion Chiprisean, profesor de biologie, IPLT „Mihai Eminescu”, orașul Drochia.
Sperăm, că lecțiile practice de laborator la aceste discipline vor decurge mai interesant, mai eficient și mai productiv.
Anatol BERNIC,
corespondent voluntar „GD”