Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Produsul intelectual este fundamentul viitorului – Glia Drochiană

Produsul intelectual este fundamentul viitorului

0

Valentin GUZGAN

Performanţele pot fi atinse în orice domeniu, nu doar pe scene, în cosmos sau în laboratoarele academice. Aşa crede Valentin GUZGAN, care mai bine de două decenii a fost manager, Liceul român-englez „Ion Creangă” din Chişinău.

Valentin GUZGAN
Valentin GUZGAN

Se trage dintr-o familie de pedagogi din satul Sofia, Drochia. Cu 50 de ani în urmă a absolvit renumita Şcoală Medie din localitate, o forjerie sigură de cadre pentru întreaga republică. Medalia pentru merite deosebite îi favorizează admiterea la Institutul Politehnic din Chişinău.

Iniţial a fost inginer în microelectronicã şi a activat în diverse funcţii. Dar părinţii pedagogi, oricum, au sădit în sufletul lui seminţe ale pedagogiei. Aşa sau altfel, dar Valentin ulterior se face pedagog, cu acte oficiale în ordine, absolvind cu menţiune Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, cu mare talent de pedagog şi de manager. La Liceul Teoretic „Ion Creangă” iniţial predã fizica, desenul liniar şi artele plastice, mai apoi devine prim-adjunct al directorului, iar din 1994 – director al instituţiei. Peste câţiva ani susţine teza de doctorat în pedagogie, iar în 2013 obţine titlul de conferenţiar universitar.

Concomitent cu procesul de instruire al elevilor, cu cel de studiere mai profundă a noului domeniu la facultatea pedagogică, Valentin Guzgan continuă să cucerească şi să valorifice noi culmi ale educaţiei, de data aceasta prin stagii de formare peste hotare: România, Turcia, Bulgaria, Suedia, SUA, Elveţia, Danemarca şi chiar Japonia, de unde se întorcea cu „mâinile pline”. Pe lângă cunoştinţe şi deprinderi noi, pe cât era posibil, aducea proiecte şi noi posibilităţi de finanţare din exterior. Şi nu doar pentru instituţia sa, beneficiau şi alte şcoli, atât din capitală, cât şi din multe localităţi ale republicii. Astfel, în Sectorul Râşcani al capitalei, şcoala nr. 11, în scurt timp a devenit un liceu prestigios din municipiul Chişinãu, care poartă numele lui „Ion Creangã” şi care-şi duce faima departe peste hotarele ţării prin calitatea cunoştinţelor şi mai mult prin metodele noi, moderne, recunoscute şi apreciate de predare a materiei. Primul drapel al Uniunii Europene, cu însemnele respective, mai mulţi ani în urmă l-a adus în Republica Moldova anume LT „Ion Creangă”, demonstrând întregii Europe, că în această instituţie se face carte bună, iar calitatea produsului intelectual este fundamentul viitorului. Bunele practice şi frumoasa experienţă din zbor prind rădăcini atât în colectivul de profesori, cât şi în cel de discipoli. Or, pe parcursul anilor, Valentin Guzgan a adus în ţară un număr mare de proiecte cu un impact şi mai mare. Deşi la capitolul educaţie în Moldova încă mai sunt multe de reformat şi de refăcut, oricum, el, împreună cu elevii şi pedagogii ce-l însoţeau, se simţeau mândri de ţara lor şi de rolul ce le revenea pentru a o reprezenta la diverse niveluri, dar şi de a fi primii în valorificarea noului acasă.

Ierarhia şcolară îi este cunoscută bine, Valentin a început fiind un părinte activ, care venea aici, la fiica sa elevă, fapt ce l-a motivat să ajungă cu brio pânã la funcţia de director. Drept atelier pentru teza de doctorat i-a servit nu doar propriile observaţii, experienţa locală şi internaţională, dar şi „pereţii” instituţiei unde muncea, elevii şi pedagogii ce-l înconjurau şi pentru care se străduia să aducă cât mai multe idei benefice din afară. Au urmat mai multe lucrãri în domeniul managementului educaţional şi al metodicii predãrii, câteva monografii, culegeri de materiale, peste 40 de articole ştiinţifice în diverse reviste şi în materialele conferinţelor ştiinţifico-practice din ţarã şi din afarã. Fiind conferenţiar universitar, a deschis şi un laborator de practici manageriale al Universitãţii Pedagogice „Ion Creangã” în incinta Liceului Teoretic „Ion Creangã”, unde managerii din şcoli treceau periodic calificarea, iar experimentatul Valentin Guzgan le citea un curs de management educaţional şi dezvoltare managerială.

Împreună cu ambele colective, cel de pedagogi şi de elevi, au creat în instituţie nişte condiţii şi un anturaj, unde discipolii vin cu mare drag şi dorinţă, îşi caută ocupaţii după placul inimii şi de unde nu doresc să meargă după lecţii acasă. Au elaborat Drapelul şi Imnul Liceului, s-au făcut cu uniformã şcolară specială, cu insigne, Statut. Editează revista liceului, „Pro Verde”, alte publicaţii însemnate cu lucrări ale dascălilor şi discipolilor.

Liceul-model, graţie grijii şi profesionalismului ex-managerului Valentin Guzgan, a devenit o pepinieră de cadre didactice de mare calibru, ce oferă societăţii un produs intelectual de înaltă calitate, fiind şi un furnizor continuu de liceeni bine pregătiţi, un model foarte bun de cum ar trebui să fie o instituţie modernă de pregătire şi instruire a elevilor. Iar Valentin Guzgan, profesor grad superior, manager grad superior, doctor în pedagogie, cavaler al ordinului „Gloria Muncii”, continuă să muncească în calitate de profesor în colectivul liceului pe care l-a dădăcit, l-a promovat şi l-a scos „în lume” cu performanţe deosebite, ce fac o istorie de invidiat a Liceului Teoretic „Ion Creangã” din Chişinău.

 

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *