Programul Național LecturaCentral, ediția a III-a, 2020
Anul 2020 este Anul Lecturii. Lectura astăzi, ca și mulți ani în urmă, este cel mai important mijloc de atașare a oamenilor la toate aspectele dezvoltării științifice și culturale ale civilizației. Lectura este un instrument unical de dezvoltare a gândirii, de studieri și descoperire a noului. Cu toate că schimbările legate de apariția mediului virtual, se formează impresia că lectura trece pe plan secundar, totuși ea rămâne sursa principală a dezvoltării personalității.
Programul Național LecturaCentral, inițiat de BNRM,ajuns la a III-a ediție, are drept scop promovarea lecturii prin dezvoltarea competențelor de cultura lecturii, cultura informației, pentru minimizarea analfabetismului funcțional, orientarea spre intensificarea activității bibliotecilor drept actori cheie în edificarea comunităților unite, participative, durabile.
PNLC se va desfășura în perioada 1-30 septembrie 2020. Dar activitățile importante de promovare a lecturii organizate în biblioteci culminează în lunile septembrie/ octombrie/noiembrie.
Beneficiarii tuturor bibliotecilor din republică, cât și toate comunitățile, sunt invitați să participe la campaniile naționale, lansate de BNRM: Septembrie – „Septembrie – nici o zi fără lectură”; 10 scriitori / 10 întâlniri / 10 localități; noiembrie – „10 cercetători / 10 întâlniri / 10 localități”
Tot în cadrul acestui Program bibliotecile vor organiza concursurile:
Cel mai activ cititor
Cel mai original proiect de promovare a cărţii şi lecturii, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor moderne de informare și comunicare
Cel mai original proiect de promovare a cărților din „Topul celor mai citite 10 cărți, editate în anul 2019” (realizat anual de BNRM)
Biblioteca cu cea mai ingenioasă organizare a Programului Național LecturaCentral-2019, ediția a 2-a
Cel mai bun eseu despre lectură.
Bibliotecile publice din teritoriu și BPR „Iulian Filip” Drochia vor organiza un șir de activități consacrate promovării cărții și lecturii, la care sunt invitați cu drag să participe toți doritorii, nu numai beneficiarii bibliotecii. Bibliotecile vor organiza activități legate de atragerea cetățenilor în procesul de cercetare care semnifică știința participativă, știința publică, știință a cetățenilor. Vă invităm să ne urmăriți și online: pe paginile facebook a bibliotecilor și pagina facebook LecturaCentral.
Vă așteptăm cu drag la bibliotecă pentru a savura plăcerea lecturii, căci nu în zadar însuși marele cronicar Miron Costin a spus: „Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…”
Lidia Gontea, metodist, BPR „Iulian Filip” Drochia