Proiectul „Bunicii grijulii” a împlinit un an
Sâmbătă, 20 iulie, în sfârşit, a demarat Gala republicană, dedicată unui an de activitate a proiectului “Bunicii grijulii”. La eveniment au venit zeci de persoane de vârsta a treia împreună cu nepoţeii grijulii, pe tot parcursul anului.Aceşti voluntari au fost prezenţi la trecerile de pietoni din preajma grădiniţelor sau a şcolilor, ajutând copiii să traverseze strada, astfel minimalizând posibilitatea de a fi supuşi unui risc în trafic. Interlocutoarea noastră este Alexandra POSTOVAN, preşedinta Filialei Drochia a AO “Bunicii Grijulii”.
— Dna Postovan, bunicii grijulii au revenit la Drochia cu careva menţiuni?
— Desigur, cu patru diplome şi două premii băneşti, cu trofeul “Bunicii grijulii”.
— Adică, a fost totalizată activitatea Asociaţiei obşteşti “Bunicii grijulii”, respectiv, şi a filialelor raionale.
— A fost plăcut, frumos, cred că şi bine meritat, deoarece pe parcursul anului am depus multă muncă, ne-am străduit, am muncit împreună şi fiecare aparte. Din start am avut un scop bine determinat: să ne implicăm cu toată seriozitatea şi în final să câştigăm.
— Sunteţi satisfăcuţi de rezultate?
— Desigur. Iniţial activitatea a fost pur voluntară. Dar dacă munca ne-a fost apreciată, de ce să nu ne bucurăm.
— Şi dacă nu este un secret, cine a fost menţionat
— Noi cu Ana-Maria Vatamaniuc, preşedinta nepoţilor grijulii, filiala Drochia, am fost implicate în concursul “Trofeul Bunicilor Grijulii”. Astfel, că după rezultatele în concursul dat noi am ocupat locul II, categoria I: TOP 3 lideri Bunici grijulii şi Nepoţei grijulii activi ai filialelor raionale: diplome şi premii băneşti: 5000 de lei pentru Ana-Maria, iar pentru preşedinta filialei – 10000 lei. Diplome de gratitudine au fost transmise Irinei Şumilov și lui Maxim Bernic, Inspectoratul de poliţie Drochia.
— Cum de v-a reuşit să vă plasaţi pe locuri de frunte, printre primii?
— Am depus multă muncă şi am utilizat experienţa de viaţă şi activitate acumulată pe parcursul anilor. Cu mare drag şi cu tot sufletul m-am avântat în această activitate, am îndemnat şi alte persoane ca să facem lucruri frumoase pentru societate, utile pentru copii.
— Aţi avut emoții pozitive, aţi întâlnit și oameni frumoși la gală?
— Evenimentul a cutreierat fiecare suflet din sală, a străbătut până la lacrimi și a inspirat sute de oameni, aprinzând câte un foc în ochii fiecăruia! Au fost informații, menţiuni, premii băneşti, foi turistice în străinătate sau la sanatorii, muzică, joc și voie bună. Bunicii și nepoțeii s-au urcat pe scenă în jurul artistului Igor Cuciuc, care a fost asigurat de prezentatori, că are nu numai 99 de cumătri, dar și o echipă de peste1700 Bunici Grijulii și 300 Nepoței Grijulii.
— Aţi reuşit să implicaţi şi tineri în activitatea filialei AO “Bunicii grijulii”
— Nepoţeii au devenit “mâna dreaptă a bunicilor”, participând în diverse activităţi din viața socială, întru a se dezvolta și de a face schimb de experiență. Tinerii noştri nu sunt viitorul, ei sunt prezentul, la fel ca și Bunicii, căci, indiferent de vârstă, posedă dorinţa şi puterea de a schimba atât ziua de mâine, cat și cea de astăzi.
— Ce atitudine au copiii supravegheaţi de Bunicii grijulii?
— Copiii ne-au îndrăgit, s-au deprins cu noi, sunt mai încrezuți când traversează strada sub supravegherea noastră, ei ne reprezintă atât prin desene, cât și prin versuri: “Cât bunicii și buneii vor fi vii, în veci va dăinui proiectul “Bunicii Grijulii”. Asigurând securitatea copiilor, noi le transmitem şi bogata noastră experienţă de viaţă.
Valentina CEBOTARI