Proiectul a finalizat, dar activitățile continuă
La 19 decembrie 2020, când comunitatea ortodoxă l-a prăznuit pe Marele sfânt al creștinismului „Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni”, Direcția Cultură,Turism,Tineret și Sport a fost gazda evenimentului de finalizare a proiectului cultural „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia”.
Organizatorii, folosind prilejul apropiatelor Sărbători de iarnă, au folosit și elemente respective și caracteristice: Pomul de Crăciun împodobit tradițional, covrigei și trăistuțe, suvenire speciale, iar oaspeții de onoare ai evenimentului erau întâmpinați cu gutuie, nuci, mere și insigne speciale.
La eveniment au participat Andrei Chistol, Secretar de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Iulian Filip, poet, scriitor, folclorist, Diana Dicusarî, director general, CNCPPCI, Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia, Nina Cereteu, primara orașului, Natalia Proca, interpretă, Maestru în Arte, lon Recean, șef, Direcția Educație.
Proiectul „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia” a fost finanțat de MECC în cadrul programului de finanțare pentru organizațiile neguvernamentale, dar am avut și contribuția Consiliului raional Drochia. Aplicant a fost ONG „Centrul de resurse „Univers”. Beneficiar prioritar al acestui proiect este DCTTS, dar și administrațiile publice locale de nivelul I, instituțiile de cultură și întreaga comunitate, care s-au ales cu un material bogat.
Deși epidemia de COVID-19 ne-a pus la multe încercări, ne-a creat obstacole, echipa de implementare a depus eforturi demne de lăudă și, în numai 9 luni, a atins obiectivele proiectului. Astfel, în urma implementării proiectului au fost realizate: 40 CD imprimate, ce conțin cântece, colinde culese din satele raionului, un film de prezentare al raionului cu susținerea echipei „Studioul Laviust” și a actorului Nicu Țurcanu. La fel, au fost editate 29 cărți „Tezaurul cultural” al fiecărei localităti din raion, un „Almanah cultural drochian”. Am creat un site „Tezaur drochian”, am elaborat 500 de suvenire „Foto-magnet” cu cele mai reprezentative obiective turistice din raion. Au mai fost și multe alte elemente caracteristice, ca măștile de protecție, sacoșele, dulciurile, insignele cu logo-ul evenimentului, etc.
Eroii acestei mari realizări sunt membrii echipei de implementare a proiectului, ei au „puricat” prin toate satele din raionul nostru pentru a descoperi comori, valori, oameni, traditii și obiceiuri si a le insera în paginile cărților ce vor rămâne drept moștenire generațiilor ce vor veni după noi.
Mulțumesc din suflet și mă închin de sănătate colegilor mei, susținătorilor și partenerilor, care au muncit cu dăruire și profesionalism.
Mulțumesc Consiliului raional Drochia pentru susținere, CNCPPCI pentru parteneriatul sănătos, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru încrederea acordată și dvs, dragi drochieni, pentru simplul fapt, că ați crezut în noi! Proiectul l-am încheiat, însă activitățile vor avea continuitate.
Cristina ȚURCANU,șefă, Direcția Cultură,Turism,Tineret și Sport, manager de proiect