Proiectul „Generația Antreprenoriatului Digitalizat” – O Șansă pentru Tinerii din Mediul Rural

0

Creșterea nivelului de șomaj și lipsa locurilor de muncă, în special în localitățile rurale, reprezintă o problemă stringentă ce necesită soluționare urgentă. În Republica Moldova, diverse proiecte sunt implementate prin intermediul ONG-urilor, finanțate atât din fonduri europene cât și locale.

Începând cu 1 decembrie 2023, Asociația Obștească Centrul de Resurse „UNIVERS” a demarat implementarea proiectului „Generația Antreprenoriatului Digitalizat” în raioanele Drochia și Florești. Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul „Abilitarea Tinerilor Antreprenori în Republica Moldova”, are scopul de a îmbunătăți rolul societății civile în dezvoltarea comunității și în prestarea serviciilor către cetățeni, consolidând capacitățile antreprenoriale ale tinerilor prin coordonarea activităților organizațiilor societății civile (OSC-uri) implicate. Pe parcursul a 36 de luni, Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro prin programul „Sprijin pentru Societatea Civilă din Republica Moldova”.
Consorțiul de asociații format pentru implementarea acestui proiect este coordonat de Help-Hilfe zur Selbsthilfe e.V., având ca parteneri de implementare organizațiile DEMOS, HOMECARE și Pro Cooperare Regională, selectate în urma unei cereri deschise de propuneri. Proiectul beneficiază de suportul și colaborarea autorităților publice locale (APL-uri), Direcției Ocupării Forței de Muncă Drochia, Colegiului de Studii Integrate al USPEE „C.Stere” din Drochia, Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) „Calea Dropiei” și „Lunca Răutului” și altor actori interesați în dezvoltarea comunității.
Obiectivul principal al proiectului este să ofere oportunități de angajare tinerilor și altor persoane vulnerabile. În primele cinci luni de implementare, au fost desfășurate diverse activități de informare, care au atins peste 130 de tineri, potențiali beneficiari. Tinerii au fost informați despre scopul și obiectivele proiectului, despre procesul de aplicare și modul de completare a formularului de aplicare.
AO CR „UNIVERS”, în colaborare cu partenerii, va identifica 20 de tineri și alte persoane social vulnerabile cu idei de afaceri viabile. Aceștia vor fi ghidați de la etapa scrierii unui plan de afaceri până la înregistrarea afacerii. Beneficiarii vor primi sprijin financiar între 3.000 și 7.000 EUR, în funcție de necesitățile fiecăruia, cu o valoare medie de 5.000 EUR. Pentru anul 2024, proiectul își propune inițierea și finanțarea a 10 afaceri, finanțarea fiind realizată sub formă de echipamente sau materie primă.
Inițierea de noi afaceri și dezvoltarea celor existente contribuie activ la combaterea șomajului în localitățile rurale. Prin inițierea afacerii, tinerii se autoangajează, iar pe măsură ce afacerea crește și se dezvoltă, se crează noi locuri de muncă.
Acest proiect reprezintă o oportunitate valoroasă pentru tinerii din mediul rural, oferindu-le șansa de a-și dezvolta competențele antreprenoriale și de a contribui la dezvoltarea economică a comunităților lor.
Acest articol a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Abilitarea tinerilor antreprenori din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *