Protecția mediului înconjurător este o datorie civică

Voluntarii fac curățenie sanitară în locuri publice - în parcuri
După luarea zăpezii terenurile ce ne înconjoară, marginile de drumuri şi grădinile, rămase descoperite, ne “strigă” să desfăşurăm acţiuni urgente de curăţare sanitară şi salubrizare.

Timpul favorabil, cu soare şi umezeala acumulată iarna în sol provoacă înverzirea rapidă a plantelor, ce încearcă şi chiar vor să străbată la lumină prin învelişul de frunze uscate din toamna trecută. Astfel, se cer acţiuni promte de curăţare sanitară, dar şi de înverzire a plaiului natal.
Lucrările au început cum numai s-a zvântat puţin, fiecare gospodar déjà şi-a adus în ordine ograda şi grădina. Dar locurile publice, unde încă nu s-a ajuns cu greblele, cheamă locuitorii să le aducă în ordine, căci iarna nu mai revine.
Sărbătorile pascale anul acesta sunt la finalul lunii aprilie, adică, pot spune unii, timp mai este. Dar acest timp coincide şi cu lucrările agricole, ce nu admit întârziere. Oricum, luna aprilie, ca de obicei, este plină de activităţi de salubrizare, de muncă fizică, de curăţare sanitară, de lucrări agricole, etc.
Şi administrațiile publice locale au lansat programe de acțiuni pentru salubrizarea, înverzirea și amenajarea localităţilor. Fiecare doreşte să locuiască, atât el cât şi familia sa, copiii într-o localitate curată, ecologică, cu multă verdeaţă. Respectiv, fiecare din noi trebuie să pună umărul la desfăşurarea unor astfel de activităţi, ca să ne facem natura mai curată şi mai frumoasă. Administraţia publică orăşenească a elaborat un set de activităţi concrete, îndreptate spre activizarea lucrărilor de salubrizare a urbei. Printre ele se numără lichidarea gunoiștilor neautorizate de pe teritoriul orașului, curățarea sanitară generală a străzilor şi a parcurilor, care sunt 4 la număr: de lângă “Lacul comsomolist”, “Sfântul Nicolae” de lângă policlinică, parcul central şi cel de lângă Casa de cultură a fabricii de zahăr.
Cetăţenii mai activi nu aşteaptă indicaţii sau program special de activităţi, ei s-au avântat déjà la curăţarea copacilor, tufarilor, la adunarea resturilor de vegetaţie uscată. Important este organizarea şi transportarea acestor vravurile de crengi şi grămezi de gunoi în locuri autorizate, fără a le da foc pe unde se nimereşte. Sau fără a umplea peste vârf tomberoanele din platfornmele de gunoi. Sau împrejurimile lor. Pentru a organiza transportarea resturilor adunate, evident, că este nevoie de transport. La gospodăria comunală există un număr de telefon … la care se poate anunţa adresa, unde să vină tractorul pentru a încărca gunoiul.
Cor. „GD”