Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Protecția socială a familiei și copilului – Glia Drochiană

Protecția socială a familiei și copilului

0

În scopul susținerii familiilor social-vulnerabile cu copii și pentru a preveni separarea copiilor din familie, au fost permanent monitorizate şi evaluate familiile în cauză, li s-au întocmit planuri individualizate de asistență și protecție. În serviciul de sprijin familial au fost incluse și asistaţi 670 de copii. Aceste familii au beneficiat de sprijin familiar primar.

De ajutor bănesc au beneficiat 96 de familii și 292 copii. Suma acordată acestor familii în 2019 a fost de 1.144000 lei. Prin acest sprijin s-a reușit mult la consolidarea familiei, asfel încât aceasta să asigure un mediu favorabil pentru dezvoltarea copilului. În 2019 efortul specializațiilor din cadrul DASPF Drochia, a asistenților sociali comunitari a fost orientat spre menținerea copilului în familie. Cu toate acetea în scopul prevederii și reducerii riscurilor majore a copiilor în 2019 au fost examinate 49 sesizări parvenite de la pesoane fizice și juridice dintre care. Ca urmare, în urma evaluării inițiale, o parte din copiii evaluaţi au fost luați de la părinți și repartizaţi: 20 de copii în plasament de urgență, 3 copii în serviciul „Casă de copii de tip familial” și 17 copii în Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Căldura Casei”. În plasament planificat au fost plasați 27 de copii.
Pentru asigura rearespectării drepturilor copilului și protecția acestuia DASPF a reprezentat în instanța de judecată interesul copiilor și familie în conformitate cu prevederile codului familiei și Legii 338 ”Privind drepturile copilului”, participând la 202 ședințe pentru stabiliraea domiciliului copilului, la 59 de ședințe pentru luarea copiilor de la părinți sau de la persoanele în grija cărora aceștea se află fără/cu decădere din drepturile părintești, 18 ședințe cu privire la adopție, 12 ședințe pentru permiterea perfectării actelor și a ieșirii copilului peste hotarele țării fără acordul unui părinte, 7 ședințe, ca reprezentant legal al minorului în cadrul dosarului penal.
În 2019 au fost încuviințate 9 adopții, înregistrate 5 cupluri dornice de a adopta un copil. Au fost luați în evidență 52 de copii cu statut determinat. La 34 de copii li s-a stabilit statut de copil rămas temporar fără îngrijire părintească, și la 12 – statut rămas fără îngrijire părintescă.

Protecția socială a persoanelor în etate și a celor cu dizabilități
Politicile sociale în raion se adresează, cu prioritate, în comunitățile noastre, categoriilor sociale cele mai defavorizate prin sprijinirea acestora sub forme cât mai diversificate în vederea acoperirii nevoilor specifice, extinderea și dezvoltarea prestațiilor sociale, precum și diversificarea serviciilor comunitare acordate pe plan local, în raport cu nevoile concrete ale fiecărei persoane aflată temporar în dificultate.
În ultima perioadă de timp s-au depus eforturi de a fortifica și a adapta serviciile sociale de sănătate la noile cerințe ale acestor categorii de persoane.
În raionul Drochia în evidență sunt peste 21 800 de pensionari, dintre care: bărbați (peste 62 de ani și 8 luni)- 8765, până la 75 de ani – 5381, peste 75 de ani- 2641; femei pensionare, de vărstă peste 58 de ani – 13 091, până la 75 de ani – 8143, peste 75 de ani – 4212.
Numărul total al persoanelor cu dizabilități este de 4169 de persoane.
Analizînd aceste cifre, putem concluziona, că atât la nivel de republică, cât și la nivel de raion, problema demografică este una prioritară. Conform pașaportului social al raionului, din numărul total de populație, ce constituie 83 953 de oameni, 21 800 sunt pensionari. Noi, profesioniștii din domeniu, trebuie să luăm în considerație toate domeniile de elaborare a politicilor și toate generațiile. La nivel social nu este nevoie și nu trebuie să fie un compromis între interesele diferitor generații. Crearea unor servicii pentru toate vârstele și toate grupurile trebuie să fie o prioritate. Cu părere de rău, la nivel de raion nu sunt create toate serviciile sociale necesare acestor grupuri de persoane.
Este creat serviciul social de îngrijire la domiciliu pentru 800 de persoane, care sunt la evidență, dar nici pe departe nu sunt satisfăcute toate doleanțele bătrânilor noștri. Din 2014, o parte din ei, care au copii plecați peste hotarele țării, nu mai pot beneficia gratis de serviciul de îngrijire socială la domiciliu.
Pentru persoanele cu dizabilități severe este creat și funcționează Serviciul social Asistență Personală. De serviciul dat beneficiază 93 de persoane, dar solicitări sunt mai multe. În evidență sunt 56 de persoane eligibile, însă unități noi spre finanțare, cu părere de rău, n-au fost aprobate de către Consiliul raional.
Pentru persoanele vâstnice și cu dizabilitate mai funcționează și Centrul pentru persoane adulte, în vârstă și cu dizabilități din s.Gribova. Condițiile de cazare sunt precare, dat fiind faptului că edificiile, ce sunt date în comodat de către primăria s.Gribova, nici pe departe nu corespund standardelor minime de calitate.
În ultimii ani au fost elaberate și aprobate mai multe acte normative, ce reglementează modul de organizare și funcționare a mai multor tipuri de servicii sociale cum ar fi: Locuința Protejată, Casa Comunitară, Echipa mobilă, Respiro ș.a. Prin Hotărârea Guvernului RM nr. 75 din 03.02.2014 a fost aprobat Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a servicilui social Plasament familial pentru adulți și a Standardelor minime de calitate. Scopul serviciului dat este de a oferi asistență și îngrijire persoanelor adulte cu dizabilități și persoanelor în etate în cadrul familiei asistentului familial.
O problemă acută la moment este și dezinstituționalizarea copiilor și a persoanelor adulte cu dizabilități. Noi avem plasați 4 copii în instituții de profil psihoneurologic, care, în cel mai apropiat timp, va trebui să-i integrăm sau în familia biologică/extinsă sau să creăam servicii sociale pentru ei.
Și mai gravă este probleme persoanelor adulte cu dizabilități mintale. În 2019 am prezentat Grupuuil de lucru multisectorial din cadrul Agenției Naționale Asistență Socială demersuri pentru 5 persoane cu dizabilități mintale penru a fi plasate într-o instituție cu profil psihoneurologic. Toate au fost respinse.

Politici sociale în domeniul egalității genurilor, prevenirii și combaterii violenței în familie și traficului de ființe umane, colaborări intersectoriale
Deşi violenţa în familie şi traficul de fiinţe umane afectează atât bărbaţii cât şi femeile, precum şi toate sectoarele societăţii, indiferent de sex, vârstă, apartenenţă etnică sau afiliere religioasă, aceste probleme afectează mult copiii din Moldova. O pătrime dintre femeile din republică sunt victime ale violenţei în familie; 80-90% dintre acestea sfârşesc prin a fi traficate, în mare parte pentru exploatare sexuală. Violența în familie și traficul de ființe umane sunt două preocupări majore, ce afectează categoriile vulnerabile, cum sunt femeile și copiii și constituie una din activitățile de bază a direcției.
Întru îndeplinirea prevederilor legislației în vigoare a fost constituită echipa raională multidisciplinară, scopul ei fiind identificarea și acordarea asistenței de reintegrare în societate a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane. Echipe similare sunt create şi în localităţi, ele fiind compuse din asistentul social, medicul de familie, polițistul de sector, primarul. Potențialele victime ale traficului de ființe umane și violenței în familie sînt persoanele defavorizate, copii aflați în dificultate, copii rămași fără ocrotire părintească, familii cu copii aflate în situație de risc etc. Toate aceste categorii se află în vizorul echipei multidisciplinare locale şi celei raionale.
În scopul protecţiei speciale a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, au fost aprobate Instrucţiuni privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor-victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, care vizează angajaţii autorităţilor publice locale, a structurilor, instituţiilor şi serviciilor din cadrul sau subordonate acestora, care activează în domeniile asistenţei sociale, educaţiei, ocrotirii sănătăţii, organelor de drept.
Cu toate că legislația în domeniu este foarte bună, populația este indiferentă privind violența asupra copilului și nu se implică în raportarea cazurilor de abuz asupra copilului. Cauzele principale ale neraportării se referă la: frica de abuzator, neîncrederea în soluționarea cazurilor de către instituțiile statului, sentimentul de rușine, neinformarea populației despre modalitatea de raportare a acestor cazuri.
Pentru evitarea acestor situații și infomarea cetățenilor despre consecințele violenței, migrării sunt efectuate vizite în teritoriu, sunt elaborate pliante. Echipa multidisciplinară raională a examinat 3 cazuri, dintre care 1 caz de violenţă în familie şi potenţială victimă a traficului de fiinţe umane și 2 cazuri de exploatare prin muncă.
Organizăm activităţi, ca parte a inițiativei susținută de către UN WOMEN în R. Moldova, implimentată de către A.O „Artemida” în conlucrare cu Centrul de asistență și consiliere pentru victimele violenței în familie ”Ariadna” și Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din or. Drochia.
Astfel în anul 2019 au fost realizate 8 ateliere de lucru. La fiecare atelier de lucru au participat reprezentanți ai EMD din câte 5 localități din raion. În cadrul atelierelor de lucru au participat 202 reprezentanți (160 femei și 42 bărbați) ai EMD locale și raionale (asistenți sociali, reprezentanți ai serviciilor de sănătate, polițiști, primari, reprezentanți ai instituțiiilor de învățământ școlar și preșcolar, alți reprezentanți ai APL locale).

(Din raportul
lui Tudor GOLBAN, şef,
Direcţia Asistenţă Socială
şi Protecţia Familiei Drochia)

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *