„Provocarea nu este doar a mea, ci a întregului secol XXI”

Alexei VASILEAN
Tot mai multe voci susţin, că perioada dictată de COVID-19 este un test. Este un fel de examen pentru toţi împreună şi pentru fiecare persoană aparte. Şi ultimele întrebări la care vom trebui să oferim răspunsuri şi, mai ales, să ne răspundem sie însuşi ar fi: ne-am învățat lecția, am fost responsabili, i-am ajutat pe cei din jurul nostru, cum şi în ce mod ne-am ajutat pe sine?
Cam în jurul acestor gânduri s-a desfăşurat dialogul întreţinut recent cu Alexei VASILEAN, preşedintele raionului şi preşedintele Comisiei pentru Situaţii Excepţionale Drochia.

— Cu adevărat, este o provocare, o mare provocare acest COVID-19. O enormă încercare este, probabil, şi pentru Dumneavoastră?
— De acord, pandemia este o serioasă provocare, atât că nu doar pentru mine, pentru noi, pentru Moldova, pentru glob, ci pentru întregul secol XXI. Risc să afirm, că această infectare globală deţine în sine şi un plus. Planeta are un duşman comun, ceea ce presupune o cumulare de forţe în lupta cu el, o strângere a rândurilor şi o orientare comună în ieşirea din impas. Oamenii se vor apropia sufleteşte, îşi vor aminti că trebuie să-şi ajute semenii, că poartă o mare responsabilitate pentru cei dragi, că nu există nimic mai scump decât familia, casa, celula proprie. Lumea avea nevoie de o astfel de zdruncinătură, poate nu chiar sub formă de COVID-19, dar o trezire la realitate se cerea. Acum contează cum vom ieşi din acest cutremur pandemic, cât de conştienţi de cele întâmplate, cât de maturizaţi, cât de înţelepţi. Dar până la aceste totaluri mai avem treabă.
— Care este starea actuală de lucruri în raionul Drochia?
— La data de 28 aprilie în raionul Drochia sunt înregistrate 15 cazuri de infectare cu COVID-19, 2 cazuri sunt deja recuperate, active avem 13 cazuri. Din ele 1 este de import, din Federația Rusă, celelalte 12 sunt de infecție locală, care, apropo, direct sau indirect, sunt legate de instituțiile medico-sanitare din municipiul Bălți.
— În opinia Dumneavoastră, cum au acționat și continuă să activeze lucrătorii din sistemul medical Drochia în această perioadă enorm de complicată pentru ei, atât fizic, cât şi moral, psihologic?
— Înainte de a răspunde la această întrebare, vreau să vin cu un mesaj de mulțumire pentru toți lucrătorii medicali din întregul raion, implicați în lupta directă sau indirectă împotriva COVID-19.
Lucrătorii din sistemul medical Drochia sunt instruiți și dotați destul de bine. În ceea ce privește echipamentele, începând cu Serviciul de Urgență și terminând cu medicii de familie, toți sunt dotați și precauți, personal am inspectat aceste instituții. În Spitalul raional, la fel, lucrătorii medicali sunt bine dotați. În acest sens, din fondul de rezervă al Consiliului Raional Drochia a fost alocată suma de 186 mii lei în a 2-a tranșă pentru procurarea a 1000 combinezoane și măști. La moment în Spitalul raional Drochia sunt internate 4 persoane testate pozitiv la COVID-19 și 2 suspecți.
Reiterez, medicii noștri au fost și rămân foarte responsabili, demonstrează maximă precauţie faţă de orice caz, atât simptomatic, cât şi asimptomatic, fapt pentru care le sunt foarte recunoscător.
— Cum apreciați colaborarea, modul de conlucrare al administrației publice raionale cu instituțiile medicale din raion, în special, Serviciul de Urgență, angajaţii căruia sunt cei mai expuşi riscului de molipsire?
— Administrația Publică raională are o conlucrare destul de strânsă cu toate instituțiile medico-sanitare ale raionului. În această perioadă nu a existat vreo zi să nu am discuții cu șefii instituțiilor medico-sanitare, interesându-mă de ce au nevoie, ce le lipseşte… În cazurile de anumite necesităţi, APL se străduie să intervină cât mai repede posibil. Am insistat asupra unei conlucrări profunde între ANSP, IP și SAMU Drochia în ceea ce privește oferirea accesului acestor instituții la listele actualizate ale persoanelor revenite din zonele afectate de COVID-19 și a contacților. Asta, desigur, pentru a reduce riscul de infectare a personalului SAMU Drochia cu noul virus.
— Cum a fost organizată munca funcționarilor din Aparatul președintelui raionului, dar și din Direcțiile și Secțiile Consiliului raional Drochia în perioada Stării de Urgenţă?
— Chiar din prima zi, când a fost declarată Starea de Urgență, jumătate din colectivul Aparatului președintelui raionului a mers în concediul anual plătit. Astfel s-a procedat şi în cadrul direcțiilor, secțiilor Consiliului raional Drochia. Pe această cale le mulțumesc tuturor pentru înţelegere şi susţinere, pentru că în această perioadă grea au acceptat propunerea, concepând că astfel de măsuri se întreprind spre binele lor.
– Cine V-a fost și continuă să Vă fie „mâna dreaptă” în această perioadă deloc simplă?
— Toți membrii Comisiei pentru Situații Excepționale raionale au fost și rămân, nu doar „mâna dreaptă”, dar şi umărul sigur pentru sprijin. În această perioadă, ce deja numără două luni, am devenit un tot întreg. Această situaţie chiar se aliniază la proverbul: unde-s mulţi puterea creşte!
— Vă vedem foarte activ, mereu prezent prin instituţiile medicale, prin localităţile unde se presupun sau chiar există cazuri de infectare. Dar, aveți familie, copil… Nu Vă este frică că ați putea „duce” coronavirusul acasă?
— Zi de zi contactez cu zeci de persoane, zilnic mă întâlnesc cu lucrători medicali, angajați ai Inspectoratului de poliție, angajați ÎGSU, angajați ANSP etc., care, la rândul lor, contactează și ei cu alte zeci de persoane și sunt pe prima linie în lupta cu COVID-19. Bineînțeles, că am temeri. Ba mai mult chiar, într-un timp am crezut că va trebui să mă autoizolez de familie. Am trecut prin diferite situații în această perioadă. Dar sunt foarte responsabil, ţin mult la familia mea, la copil şi le doresc numai binele, inclusiv, prin protejarea mea şi a lor de acest virus.
— Se întrevăd unele situații de „liber” la activități? Cine poate reveni la muncă? Asupra ce insistați să se aibă grijă?
— Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, începând cu 27 aprilie 2020, și-au preluat activitatea mulți agenți economici, care și-au sistat munca în legătură cu epidemia COVID-19.
Mi-ar fi mai simplu să enunţ cine, deocamdată, nu poate să-şi preia activitatea. Aici este vorba despre sectorul HoReCa, piețele sub orice formă, centrele comerciale, medicii stomatologi, frizeriile și sălile de sport.
Totodată, agenții economici care au dreptul să revină la activităţile obişnuite, sunt îndemnați să respecte cu strictețe Ordinul Ministerului Sănătății în ceea ce privește distanța socială, dispunerea de dezinfectanți pentru vizitatori și cumpărători, într-o încăpere trebuie să se afle nu mai mult de un client la 25 m.p.
Îndemn încă o dată la respectarea cu strictețe a acestor prescripții, pentru că nu mi-aș dori să ajungem la situația în care Comisia Situații Excepționale a raionului Drochia, la depistarea încălcărilor, să ia decizia de sistare a activității unui sau altui agent economic.
— Se pare că destinul nu a fost prea bun cu Dumneavoastră. Or, aproape chiar la început de mandat V-a pus la această dură încercare cu numele de COVID-19. Știu că este complicat. Intuiesc că Vă este greu. Pe alocuri, poate este și imposibil de purtat această greutate?
— COVID-19 este o situaţie fără precedent pentru Republica Moldova. Dar nu are nicio treabă destinul meu cu pandemia globală. Însă, recunosc, e greu, chiar e foarte complicat, dar nu şi imposibil. Situaţia dată ne-a unit rândurile, am devenit o echipă, o bună echipă. Şi, ziceam doar: unde-s mulţi…
— Ce urmează în continuare? Se întrezăreşte capătul pandemiei?
— Toate trec. Va trece şi pandemia asta. Ce urmează? Muncă, multă şi serioasă muncă: reparația drumurilor, gazificarea satelor, iluminarea stradală, lichidarea gunoiștilor neautorizate, acordarea ajutoarelor populației, dezvoltarea medicinii, educaţiei, culturii, sportului etc.
Consider, că pandemia nu va dispărea odată cu scoaterea Stării de Urgență, care este preconizată pentru 15 mai. Durata prezenţei virusului este imprevizibilă și depinde nemijlocit de responsabilitatea și precauția fiecăruia dintre noi.
Înțeleg destul de bine, că din cauza situației economico-financiare a Republicii Moldova, dar şi din cauza presării guvernării actuale de către unii politicieni, care așteaptă numai dividende politice, s-a permis ceea ce nu aș considera că trebuie de permis la momentul actual: scoaterea carantinei stricte și reactivarea multor activități.
Până la urmă, sper să treacă totul cu bine pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent că locuiesc în ţară sau revin de peste hotare.
Le urez tuturor sănătate, recuperare celor care s-au infectat cu COVID-19, și maximă responsabilitate tuturor.
Liuba BULGARU