Provocările și prioritățile de dezvoltare ale culturii în raion
Acum, ceva timp în urmă, Direcţia Cultură, Tineret, Sport şi Turism Drochia, a organizat un seminar cu participarea directorilor caselor de cultură din raion.
Să recunoaştem, Casele de cultură nu mai sunt cele de odinioară, în activitatea cărora se investeau serioase surse financiare, punându-se mult preţ pe cultura neamului.
Astăzi lucrurile sunt de o altă natură. În majoritatea satelor, unde însăşi edificiul Casei de cultură nu mai atârnă doar de „un fir de aţă”, lucrătorii din cultură fac supraeforturi pentru a menţine activitatea unor cercuri, pentru a susţine munca unor colective artistice, pentru a-şi reprezenta localitatea la diverse concursuri de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor. Se întreprind multe întru ca tineretul, adolescenţii să fie implicaţi în lucruri frumoase şi de folos.
În această ordine de idei, seminarul organizat a fost mai mult decât util şi benefic. Or, pe parcursul a două zile s-a discutat mult şi interesant, au fost puse probleme spre dezghiocare, enunţate succese, trasate planuri.
Participanţii la training au insistat pe determinarea provocărilor și a priorităților de dezvoltare ale culturii în raion.
Deoarece mult depinde de managerul instituţiei, instructorii s-au axat pe chestiunea creșterii abilităților manageriale ale conducătorilor instituțiilor de cultură, ea fiind una din prioritățile strategice ale direcției care este în corespundere cu cerințele timpului.
În cadrul seminarului s-a vorbit şi despre faptul că raionul Drochia dispune de bogate și diverse resurse culturale, care sunt unicate la nivel național.
De asemenea a fost menţionat şi faptul că sistemul cultural raional este unul dezvoltat, are specialiști, directori de instituții, muzeografi, bibliotecari – toţi oameni creativi, pasionați de lucrul pe care îl fac și dornici de a contribui la prosperarea comunităților locale.
Cristina ŢURCANU,
specialist,
Direcţia Cultură, Tineret, Sport şi Turism, Drochia