Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Război pe timp de pace – Glia Drochiană

Pacea este cel mai de preț lucru pentru o țară.
Zilnic auzim la radio, privim la televizor, citim în ziare sau ne sar în ochi pe internet zeci de știri despre tot felul de revolte, conflicte militare, războaie… Și de fiecare dată respirăm parcă ușurați și zicem, slavă Domnului că astfel de nenorociri se întâmplă departe de noi sau de hotarul țării noastre. Or, suntem conștienți de faptul că undeva mor copii, bătrâni, civili, cad clădiri, monumente istorice, biserici, moschei, sinagogi (pentru că bombele nu aleg), dar acest lucru nu ne deranjează moralitatea sau compasiunea. Zicem mersi că la noi este pace deplină și mergem mai departe.
Dar oare avem pace deplină?…
Dacă vorbim despre pace ca despre un fenomen de inexistență al unui război armat, atunci da, în Republica Moldova este pace. Noi nu mai împușcăm în stânga Nistrului și ei nu mai împușcă în noi. Dar dacă privim sub un alt unghi, atunci vedem că pacea este cam cu bucluc. Or, conflictul transnistrean a fost aplanat doar din punct de vedere militar. Din punct de vedere politic, însă, acesta este departe de a se termina.
Ba, în urma „schimbului de amabilități” cu expulzarea diplomaților dintre Moldova și Federația Rusă, relațiile de „sprijin” și conlucrare s-au răcit și mai tare. Iar acest lucru ne-ar putea genera încă un „război economic”, adică, un nou embargo, din partea Kremlinului…
Un alt gen de război, în care suntem implicați și de pe urma căruia avem de suferit este așa numitul război politic. Or, din cauza că politicienii noștri luptă între ei pentru funcții, bani și putere, în țara asta nu se implementează ca lumea nicio reformă de îmbunătățire a vieții cetățenilor. Motiv pentru care, aceștia își fac valizele și pleacă încotro-i duc ochii în căutarea surselor de existență…
Tot din cauza unor ambiții politice, atât din interior, cât și din exterior, mai suntem și victime ale unui război psihologic. Acesta prezumă un set de metode și acțiuni, menite să influențeze opinia publică sau comportamentul cuiva. Iar din moment ce în Republica Moldova dezinformarea, manipularea mediatică și constrângerea psihică a oamenilor este ca la ea acasă, putem conchide că, cel puțin de vreo 18 ani, noi suntem într-un continuu război psihologic.
La toate acestea, dacă mai adăugăm și „previziunile” șefului statului, care, în ultimul timp, din ce în ce mai des vorbește despre iminența izbucnirii unui război civil, în contextul în care declarațiile și manifestările unioniste și naționaliste vor continua, atunci ajungem la concluzia că, în Republica Moldova pacea este de fapt un război latent…
Un război, pe care l-am putea anihila, dacă am avea puțin curaj și ceva mai multă hotărâre…
P.S. „Pacea nu poate veni din dorința de pace, ci de la suprimarea instinctelor de război”. (Nicolae Iorga)
Andrei BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *