Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Realizăm proiecte cu puterile noastre și cu vrerea Domnului…” – Glia Drochiană

„Realizăm proiecte cu puterile noastre și cu vrerea Domnului…”

0

Câteva zile în urmă orășenii s-au pomenit cu multă tehnică masivă pe piața centrală a orașului. Bine regizată, manipulată și manevrată, ea era antrenată la curățarea straturilor de asfalt vechi, care era încărcat în camioane și tot atunci scos în afara orașului. A fost un început surprinzător și impresionant. Detalii ne-a oferit cu amabilitate Nina CERETEU, primara de Drochia.

 

Dna primar, pe loc curat, liniștit care în ajun nu prevestea nimic, brusc au demarat lucrări de construcție și reparație a drumului cu un astfel de volum. Un adevărat șantier rutier de construcții. De la ce idee a pornit lucrarea?
– Știți, nu chiar pe loc gol au început aceste lucrări. Străzile centrale ale urbei nu au fost reparate capital mai bine de 30 de ani, era și timpul, ajunge cât le-am „cârpit”. De aici – și ideea.
Când ați ajuns la concluzia că a sosit momentul potrivit?
– În 2021 am inițiat procesul de evaluare și elaborare a proiectului tehnic pentru aceste lucrări de reabilitare și, la final de an, în decembrie, el era finisat și estimat la 10 mln. lei.
– Iar anul acesta s-a schimbat ceva?
– Da, doar peste 2 luni el a fost reevaluat în dependență de majorarea prețurilor la materiale și la lucrări, iar devizul de cheltuieli a ajuns la 23 mln. lei.
– Fabuloasă sumă pentru Drochia.
– Am avut noroc, că organizația de construcție, care a câștigat licitația, a propus o sumă mai mică, ceva peste 19 mln. lei.
– Și cine este acest agent economic generos?
– ÎPS Corsag SRL din Edineț, o întreprindere cu o imagine foarte bună în domeniu, care asigură o calitate bună lucrărilor efectuate.
– Oricum, suma e foarte mare, mai contribuie ori ajută cineva la finanțarea proiectului?
– Ne-au venit 4,4 mln lei din Fondul rutier republican, banii noștri, reîntorși acasă. Finanțarea de bază, însă parvine din Bugetul local. Am evidențiat și alte surse locale, ce au contribuit la sporirea venitului primăriei. Dar am fost nevoiți să „strângem bine cureaua”, ca să reușim să acoperim financiar acest proiect de importanță majoră.
– Proiectul prevede reparația întregului bulevard?
– Anul acesta, de la cercul din partea Sorocii, până la Monumentul ostașilor căzuți.
– Conform documentelor tehnice, ce lucrări sunt prevăzute și efectuate?
– Frezarea vechiului asfalt, curățarea canalizației pluviale, îndreptarea, ajustarea sau instalarea bordurelor, apoi așternerea în două straturi a pietrișului, mai mășcat apoi mai mărunt, și urmează alte două straturi, deja de asfalt.
– De calitatea lucrărilor poartă cineva răspundere?
– Firma respectivă este bine cunoscută și angajații țin la reputația lor. Cu toate că sunt dotați cu tehnică modernă, toate lucările sunt supravegheate de specialiștii lor, de geodezist, care permanent măsoară cotele și are grijă de respectarea întocmai a normelor prevăzute de proiect.
– Pentru ce perioadă este prevăzut proiectul, că aria lucrărilor demarate, vizibil, e mare, apoi mai există și un disconfort pentru pietoni și automobiliști.
– Pentru 6 luni, dar sperăm ca lucrările să fie finisate și mai repede. În privința șoferilor, noi chiar îi rugăm să respecte indicațiile, să utilizeze eficient și cu respect față de alții partea accesibilă de stradă, să nu parcheze la intrarea pe porțiunea de drum indicată pentru deplasare.
– Adică, să ne stimăm reciproc.
– Desigur, și unii cetățeni sunt nemulțumiți, ne cerem scuze pentru incomodități, dar am pornit o lucrare foarte importantă, care va avea un bun impact pentru orășeni pe o perioadă îndelungată. Cu atât mai mult, că acest proiect nu finisează cu bul. Independeței, dar se va extinde.
– Pe ce stradă?
– Urmează Mitropolitul Varlaam, proiectul tehnic este finisat și costă 16 mln. lei, dar lucrările vor începe anul viitor.
– Să mai agonisiți mijloace financiare?
– Desigur. Dar noi nu ne limităm doar la centrul orașului, am efectuat și alte lucrări de reparație sau construcție, mai mici ca volum, dar la fel de necesare.
– E vorba de plombarea străzilor laterale?
– Acum se înfăptuiesc lucrări de plombare pe str. Mitropolitul Varlaam, apoi se va trece pe străzile adiacente Cecal, Mircea cel Viteaz, 27 August, etc.
– Concomitent, se fac și alte lucrări în oraș?
– Continuăm reabilitarea și amenajarea căilor de acces la blocurile multietajate, pavarea curților, proiect început anterior: bul. Independenței, 77, 77A, 79, 81, Gudanov 33, Libertății 1 și altele.
– Au crescut costurile și la aceste lucrări?
– Atât plombarea străzilor, cât și pavarea ogrăzilor ne costă câte 1,5 mln. de lei fiecare.
– Dna primară, acesta este prezentul orașului, dar ce se prevede în viitorul apropiat?
– Urmează să demarăm un proiect de anvergură prin necesitatea, prin importanța și prin valoarea lui.
– Este vorba, poate, de trotuarul de la Fabrica de zahăr, despre care se dicută de mai mult timp?
– Exact. Proiectul „Asigurarea securității pietonilor la trafic”, cu o lungime de 1400 metri de trotuar, va lua start în curând.
– 1400 metri pe strada centrală a orășelului?
– Începe dinspre restaurantul „Ikebana”, pe lângă parc, până la strada 27 August, spre piață, apoi pe str. Doina, Gimnaziul nr. 2.
– Într-un ceas bun!
– Mulțumim, totul ce facem e cu efort fizic și financiar considerabil și este pentru comoditatea și confortul orășenilor. Proiectele sunt realizate cu puterile noastre și cu vrerea Domnului și munca se cere a fi prețuită.
A dialogat
Valentina CEBOTARI
Foto Anatol BERNIC

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *