Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Reprezentanți ai Confederației sindicatelor au fost în vizită de lucru – Glia Drochiană

Reprezentanți ai Confederației sindicatelor au fost în vizită de lucru

0

O importanță deosebită în scopul sporirii și fortificării capacităților de apărare a organizațiilor sindicale primare privind protecția drepturilor și a intereselor social-economice și de muncă ale salariaților-membri de sindicat, îl au vizitele de lucru în teritorii.

Cu acest scop, zilele trecute, în raionul nostru s-a aflat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). La început, a avut un dialog productiv cu Iurie Ostavciuc, vicepreședintele raionului pe problemele sociale, președintele comisiei raionale tripartite. Schimbul fertil de opinii s-a referit la situația social-economică a raionului, a angajaților și a locuitorilor întregii unități teritoriale. Au fost evidențiate eforturile administrației publice locale pentru crearea condițiilor de muncă ale salariaților, menținerea unităților bugetare, aprovizionarea lor cu cele necesare pentru activitatea cotidiană, profilând preocupările comune ale conducerii instituțiilor cu comitetele sindicale ale organizațiilor primare.
La rândul său, Igor Zubcu a informat, că, în ultimul timp, la solicitările confederației, s-a înviorat activitatea comisiei tripartite naționale: guvern-patronate-sindicate. Ședințele au loc regulat, o dată în lună. La inițiativa confederației se duc discuții de a majora, în 2023, salariul minim până la 4500-5000 lei. Au coincis părerile ambelor părți privind utilizarea forței de muncă a persoanelor cu statut de pensionar, în special, în instituțiile educaționale, dar și în alte sfere, este nevoie de a-i prețui just, corect, fără a le încălca drepturile social-economice, în situația când este lipsă de specialiști tineri.
O atenție sporită a fost acordată rolului încheierii Contractelor colective de muncă (CCM) dintre angajator și reprezentanții salariaților-președinții comitetelor sindicale, și a Contractelor individuale de muncă (CIM) dintre salariat și angajator. Aici rolul premordial trebuie să-l joace organizația primară sindicală, comitetul sindical. Un imbold anumit în valorificarea rolului organizațiilor primare sindicale îl va avea faptul, că la 27 octombrie, curent, CNSM a fost primită în familia Confederației europene a sindicatelor.
Pentru a se documenta cum stau lucrurile de-facto, președintele CNSM s-a deplasat la Instituția de Educație Timpurie nr.1 „Florile dalbe”, una dintre cele mai mari IET din raion. Aici înalții oaspeți au avut întrevederi cu Snejana Adam, președinta comitetului sindical, cu directorul Mariana Darii, cât și cu întregul colectiv de muncă al instituției bugetare. Toți cei 57 de angajați sunt membri ai organizației sindicale primare. Angajatorul are încheiate CIM cu toți angajații. Activitatea de parteneriat este permanentă. Cu organizația primară sindicală, în 2020, a fost semnat un CCM pentru 5 ani, acesta fiind prezentat, conform clauzei art. 33, al.(1) Codul Muncii (CM), la Inspecția Teritorială a Muncii Drochia. Actualmente, în colectiv se discută unele modificări, survenite în urma semnării unui Acord adițional între Ministerul Educației și Cercetării și Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ), care aduce unele îmbunătățiri ale condițiilor de muncă ale salariaților.
Administrația instituției, împreună cu organizația primară sindicală, mereu ține în vizorul său aprovizionarea cu cadre didactice – pilonul succesului educațional. Din cele 25 cadre pedagogice,19 sunt cu studii superioare și numai 6 au studii medii de specialitate. Cinci educatori au studii de master, iar 9 – studii de licență. Gradul de calificare este de asemenea înalt. De gradul didactic „întâi” dispun 5 educatori, iar 15 au gradul didactic „doi”. În ultimii ani au întinerit colectivul 5 educatori, toți bucurându-se de facilitățile pe care le acordă statul pentru tinerii specialiști.
În decembrie, curent, grădinița „Florile dalbe” va împlini 4 decenii de activitate.
În ultimii ani, cu sprijinul primăriei or. Drochia (primar Nina Cereteu), al ambasadei SUA din Chișinău, administrația și CS al grădiniței au câștigat un proiect în valoare de peste 132 mii dolari americani pentru efectuarea lucrărilor de salubrizare și de renovare a instituției, finanțat de Comandamentul european al forțelor armate ale SUA. A fost modernizat complet sistemul de canalizare și apeductul. Grupele sanitare au fost refăcute în mod capital reparat în întregime sistemul de iluminare și încălzire. Respectiv, condițiile de muncă pentru dădace și ajutorii de educatori s-au îmbunătățit considerabil. În acest sens, au fost amenajate spațiile pentru personalul auxiliar, în care se spală vesela, se împarte hrana pentru micuți. Ulterior, grădinița a beneficiat de o extindere a proiectului, fiind posibilă executarea lucrărilor de renovare și reparație capitală a 2 săli sportive: una pentru copii mici, iar alta – pentru copii mai mari. Ambele săli au fost dotate cu inventarul sportiv necesar pentru desfășurarea activităților de educație fizică. În grupe au fost schimbate podelele, zugrăviți pereții, a fost procurat mobilier nou. Grație aportului primăriei or. Drochia, pe teritoriul grădiniței, anul trecut, a fost amenajat un colțișor pentru uscarea lenjeriei, au survenit schimbări estetice în sectoarele pentru joacă a copiilor. În două rate, a fost construit un gard în valoare de circa 400 mii lei. Aceasta a dat posibilitate ca grădinița să scape de „vizitele” animalelor fără stăpâni. Bucătăria și spălătoria au fost dotate cu plite și mașini de spălat electrice noi, mai moderne. La bucătărie, din 4 angajați, 2 sunt pensionari, iar la spălătorie toți cei 4 salariați sunt de vârstă înaintată. Pentru ei, orice muncă cinstită nu este o rușine. Mulți din personalul de deservire au fost cândva educatori, astăzi ei sunt primiți cu bucurie și respect în rândul salariaților instituției.
Cu strictețe, sunt respectate cerințele securității și sănătății în muncă. Locurile de muncă cu condiții nocive sunt atestate, pentru nocivitate este achitat un surplus la salariu. Cazangeriștii, care și-au început activitatea recent, împreună cu administratorul, au trecut instructajul de rigoare.
Pe lângă rezultatele pozitive obținute, membrii de sindicat ne-au vorbit, cu îngrijorare, de o problemă majoră: migrația copiilor de vârstă preșcolară, împreună cu părinții. Numai în lunile de vară și 2 luni de toamnă din anul curent, din grădinița „Florile dalbe” au plecat peste hotare peste 50 de micuți. Dar copiii în grădiniță înseamnă locuri de muncă și salarii.
Interesant a decurs întâlnirea dintre Igor Zubcu cu membrii organizației primare sindicale din grădiniță. Președintele CNSM s-a oprit asupra problemelor stringente, ce frământă salariații, căile de soluționare a acestora, marcându-se rolul organizațiilor primare sindicale.
A fost adus la cunoștință faptul, că anul 2023 va fi declarat anul organizației primare sindicale. Scopul principal al acestei campanii este îmbunătățirea activității sindicale în organizațiile primare, în colectivele de muncă. În această campanie se vor implica toate structurile sindicale, vor fi sensibilizați toți factorii de decizie. Vor fi acumulate toate propunerile de perfecționare a actelor existente. În ajutorul președinților comitetelor sindicale, organizațiilor primare sindicale vor fi elaborate ghiduri speciale, o atenție deosebită se va acorda sensibilizării și informării opiniei publice sindicale etc.
În cadrul discuțiilor, Igor Zubcu a răspuns la unele întrebări ale membrilor de sindicat, la final a înmânat Diplome de merit ale CNSM: Natalia Garam, vicepreședinta CR Drochia al FSEȘ, învățătoare la IPLT „M.Eminescu” din or. Drochia, Snejana Adam, președinta comitetului sindical al grădiniței, și Mariana Darii, directoarea IET „Florile dalbe”.
Vizita în teritoriu a lui Igor Zubcu s-a încheiat cu întrevederea cu Nina Cereteu, primara or. Drochia. Întâlnirea a finalizat cu doleanțele de a găsi compromisuri, rezerve pentru îndeplinirea tuturor clauzelor incluse în contractele colective de muncă, semnate între administratorii grădinițelor din oraș și organizațiile primare secundare – cerință semnalată la întrevederea din grădinița „Florile dalbe”.
Igor Zubcu, pe parcursul vizitei de lucru în teritoriu, a fost însoțit de consilierul său Vasile Patrașcu, cât și de subsemnatul.
Dumitru ENI, președinte, CR Drochia al FSEȘ

În imagini: secvențe de la întâlnirile din Drochia.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *