În curând aceste cuvinte ar putea deveni sinonime…
Conform unui studiu de percepție a corupției, realizat cu un an în urmă, țara noastră se situa pe primul loc. Atunci, 76% dintre respondenți considerau că deputații noștri sunt foarte corupți…
Și, mare minune, premo-niția moldovenilor s-a adeverit! În martie curent 14 ex-comuniști (tot ei, temporar, membri ai platformei social-democrate „Pentru Moldova”) au anunțat că aderă la PDM… Adică, la unul dintre partidele pe care, în contextul evenimentelor din aprilie 2009, l-au acuzat (cu rupere de inimă) de tentativă de lovitură de stat…
Unii politicieni, mai mult sau mai puțin credibili, afirmau că pentru acel „exod” din PCRM, cei paisprezece deputați ar fi fost „remunerați” cu sume între 200 și 300 mii euro. Adică, echivalentul unui salariu minim pentru 147, respectiv, 220 de ani…
O fi adevărat sau nu?!… „Treaba lor”, cum zicem noi, moldovenii, de fiecare dată când ne dăm seama că am fost sau suntem mințiți de guvernanți, dar, continuăm să sperăm că, odată și odată, vor veni alții „mai cu soviste”… (Încrederea în partidul Platforma Demnitate și Adevăr, unii dintre memrbii căruia, în 2005, l-au votat pe Voronin președinte, nu face decât să confirme această ipoteză)…
Totodată, potrivit aceluiași raport, 84 la sută dintre moldoveni credeau că Guvernul nu întreprinde suficiente măsuri pentru combaterea corupției…
„Nu putem să mergem doar să-i prindem și nu putem combate această corupție, fără a oferi condiții necesare pentru a lucra. Un funcționar la vamă, poliție, fiscal, având posibilitatea să meargă la controale, dacă noi nu-i oferim un salariu, el își va face acest salariu singur”, declara, cu un an în urmă, premierul Filip…
Zis și făcut. Vameșilor și angajaților fiscului le-au fost majorate salariile de aproape trei ori. Iar pentru a reduce la minim gradul de coruptibilitate al funcționarilor, s-a decis chiar reorganizarea unor instituții. Astfel, fiscul activează deja ca o entitate juridică unică, cu 3 regiuni de administrare fiscală — Nord, Centru și Sud.
Teoretic, totul este OK. Reforma este susținută de partenerii de dezvoltare (FMI, Banca Mondială) și corespunde angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE. Practic, însă, restructurizarea fiscului în nici un fel nu contribuie la combaterea corupției. Din contra, mai că nu o încurajează. Or, inspectorii fiscali din raioanele de nord, spre exemplu, cel puțin o dată de două ori pe săptămână, sunt nevoiți să meargă la Bălți cu diferite rapoarte, la ședințe de lucru, etc. Cheltuielile pentru aceste deplasări de serviciu sunt suportate de către fiecare inspector în parte, fără a fi cumva rambursate sau compensate de către stat…
Deci, pentru combaterea corupției în rândul bugetarilor, Guvernul a majorat salariile unor funcționari, dar, concomitent, le-a impus acestora speze suplimentare…(Ingenios, nu?!)
De fapt, în țara noastră tot ce ține de lupta cu corupția este nu atât ingenios, cât, hilar. Zilnic autoritățile se laudă cu reținerea sau arestarea persoanelor bănuite de corupție. Dar, cu excepția lui Filat, nu prea am auzit de condamnări „serioase”…
Bunăoară, dosarul penal cu privire la trucarea licitațiilor de procurare a utilajului medical în care figurează ex-ministrul sănătății, Andrei Usatîi. Cu ce s-a finalizat acel proces, nimeni nu știe… În aprilie 2015 lui Usatîi i s-a făcut rău în sala de judecată, a fost preluat de ambulanță și dus direct în sala de reanimare a spitalului de cardiologie. De atunci, zero informații atât despre dosar, cât și despre om…
Apropo, în ultimul timp au devenit tot mai frecvente cazurile când toți funcționarii reținuți pentru acte de corupție, brusc se îmbolnăvesc… Fie îi apucă inima, fie li se ridică tensiunea… Nu m-aș mira dacă cineva dintre ei s-ar plânge de o diaree acută…
P.S. „În lei, sunt incoruptibili. În euro, mai vorbim ”. (Alex Dospian)
Andrei BULGARU