Rezultatele mobilizează la noi realizări
Nina CERETEU, primara orașului Drochia, activă și implicată, pe tot parcursul mandatului său, în același ritm și cadență a finisat și anul 2022. Iar activitățile sale profesionale au creat o bună dispoziție și un temei optimist pentru anul ce ne-a trecut pragul recent
– Doamna primar de Drochia, cititorii PP „Glia Drochiană” au rămas plăcut surprinși de participarea DVS la lucrările Conferinței de Nivel Înalt, ce a avut loc la finele anului trecut în Tbilisi, Georgia.
– Primarii din R. Moldova preiau bunele practici la nivel Regional și European. Circa 70 de localități din R. Moldova au aderat la inițiativa europeană numită Convenția Primarilor pentru Climă și Energie. La finele anului trecut, a fost celebrată a 10-a aniversare a Convenției în Regiunea Parteneriatului Estic.
– Ați fost mai mulți primari și din raionul Drochia. Ce probleme au fost puse în discuție la un nivel atât de înalt?
– Corect, am fost un grup de primari drochieni în cadrul unei echipe republicane. Ne-am întrunit pentru a discuta despre energie și climă. Conferința a găzduit peste 150 de participanți, inclusiv, autorități locale și naționale, reprezentanți ai societății civile etc. din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina, împreună cu instituțiile Uniunii Europene, statele-membre ale UE și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.
– Care a fost contribuția sau aportul invitaților, dar și a primarilor-drochieni, la problema pusă în discuție?
– Pe durata evenimentului raportorii prezentau progresele realizate de Convenție și semnatarii ei, reafirmând voința politică puternică a UE de a susține autoritățile Parteneriatului Estic în elaborarea și implementarea politicilor durabile. Mai mult, conferința ne-a oferit oportunități de a discuta principalele obstacole și bariere întâmpinate de municipalitățile semnatare, dar ne-a oferit și soluții eficace pentru un succes sigur.
– Convenția Primarilor pentru Climă și Energie a reușit deja să înregistreze rezultate promițătoare?
– Lawrence Meredith, directorul pentru vecinătatea estică și fortificarea instituțională a Directoratului General pentru Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) din cadrul Comisiei Europene, a menționat, că datorită celor peste 460 de semnatari, regiunea Parteneriatului Estic este un lider și un bun exemplu pentru autoritățile locale din întreaga lume, apreciind inițiativa Convenției Primarilor din Regiunea Parteneriatului Estic, pregătită să se implice în limitarea încălzirii globale la nivelul 1.5°C.
– În ultimii ani, țările Parteneriatului Estic au format o comunitate puternică de sprijin a Convenției, în care ministerele și administrațiile locale colaborează pentru respectarea angajamentelor de reducere a CO₂ și de implementare a măsurilor de adaptare la schimbarea climei.
– Așa este. Evenimentul a marcat și lansarea celei de-a treia etape a Convenției Primarilor, care a început anul trecut. Pe lângă aceasta, din 2014 până în 2021, în cadrul Inițiativei, au fost implementate în total 22 de proiecte demonstrative ale Convenției Primarilor.
– Dna primar, știm, că și în țară ați fost activă, atât DVS, cât și echipa primăriei. Sau, altfel spus, ați cules roadele muncii neobosite din ultimii ani.
– E plăcut să știi, că munca noastră este de folos oamenilor, că pentru ei activăm zi de zi. E bine și atunci, când străduința și implicarea noastră, a specialiștilor primăriei sunt apreciate.
– Vă referiți la rezultate doar?
– Despre rezultate – mai apoi, acum, folosind această ocazie, doresc să aduc mulțumiri echipei, cu care muncim împreună, ca să ne facem localitatea mai frumoasă, mai înfloritoare, mai curată și atrăgătoare. Dar mă adresez și locuitorilor, cu un cuvânt aparte, tinerilor orășeni, să păstreze și să ocrotescă ceea ce se face în „casa noastră comună”. Pe parcursul anului am avut cazuri urâte de distrugere a bunului public, de vandalizare, fapt ce ne întristează deosebit de mult. Răufăcătorii trebuie să conștientizeze, că se cheltuie bani grei din bugetul comun, unde fac contribuții și părinților lor, care sunt angajați, însă este subestimată și munca echipelor de amenjare, salubrizare, construcție etc.
– Le lipsește cultura elementară. De fapt, mă refeream la un moment plăcut, de apreciere înaltă a activității primăriei în anii 2021-2022.
– Vă referiți la premierea „celor mai bune practici ale autorităților publice locale”?
– Exact. Cu ce premiu a fost apreciată truda DVS și a colegilor din primărie?
– Cele mai bune practici implementate de APL din Moldova în perioada anilor 2020-2022 au fost premiate pe 21 decembrie 2022, în cadrul unei Gale festive. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul” în cadrul Programului Bunelor Practici ale autorităților publice locale, implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei. Scopul Programului Bunelor Practici este de a identifica și a disemina inițiativele originale din administrațiile publice locale ale RM, precum și de a face cunoscute experiențele și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară, prezentate ca o experiență frumoasă și ca model pentru alte localități.
– Drochia prin ce s-a făcut cunoscută în acest aspect?
– Primăriei orașului Drochia i-a fost înmânată Diploma și premiul de gradul III pentru renovarea a 15 curți și îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă. Este vorba de proiectul de o valoare considerabilă și o importanță majoră – „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în orașul Drochia”, valoarea contractului de antrepriză constituind 91,57 milioane de lei. În urma implementării lui peste 20 de mii de locuitori ai orașului au obținut acces la apă potabilă de o calitate sigură.
– Al doilea proect menționat, ține de amenajarea curților din preajma blocurilor multietajate?
– Da, desigur. Aceste teritorii, destinate pentru deplasarea și plimbarea cetățenilor care locuiesc în preajmă, pentru odihna, distracțiile și jocurile copiilor etc. erau într-o stare critică, deplorabilă, fapt ce stârnea indignarea locuitorilor. Atunci am discutat cu echipa și am decis să aducem în bună ordine, în conformitate cu cerințele timpului, aceste locuri publice. Avem deja îngrijite, amenajate și pavate 15 curți mari, în unele din ele, unde era posibil, am marcat și locuri pentru parcări. La fel, am instalat și am amenajat și colțișoare pentru jocurile copiilor.
– Și doar APL local și-a asumat această inițiativă?
– Desigur că nu. Costul reparației unei curți a fost estimat între 300 și 500 mii de lei. A fost necesară și contribuția locatarilor și ei s-au implicat în mod benevol, cu tot sufletul. Noi am apreciat foarte mult implicarea cetățenilor, asta înseamnă, că „spațiul comun din curte nu mai este al NIMĂNUI, iar responsabilitatea a devenit una comună”.
– Pentru anul ce a început, aveți planuri de dezvoltare în continuare a urbei?
– Desigur, că avem, despre ele vom vorbi ceva mai târziu, când vom dispune de fapte concerte. Evident, rezultatele anului ce s-a dus în istorie, ne mobilizează la fapte noi.
– Vă mulțumim pentru discuția interesantă și utilă.
A dialogat Elena PARASCA