Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Roada la hectar – barometrul muncii ţăranilor – Glia Drochiană

Roada la hectar – barometrul muncii ţăranilor

0

(De la dreapta) Valerian GHERMAN, şef-adjunct Direcţia Agricultură şi Relaţii funciare, Consiliul raional Drochia, discută cu Petru BEJAN, agronom-şef „WeTrade-Agro”

Se apropie de final încă un an agricol. Ţăranii muncesc pe ultima sută de metri pentru a recolta „fiecare bob, ştiulete, sfeclă etc.”, roada crescută cu atâta muncă pe parcursul întregului an. Pentru a detaliza starea de lucruri din domeniu am discutat cu Valerian GHERMAN, preşedinte-interimar al raionului, șef-adjunct, Direcţia Agricultură şi Relații funciare.

– Domnule Gherman, toată lumea cunoaşte condiţiile, în care s-au dezvoltat culturile agricole anul curent. Mai întâi ploi abundente, apoi secetă. Cum au rezistat culturile din raionul nostru?
– Cu toate impedimentele naturale, aş afirma, că ele s-au dezvoltat nu rău, despre acest lucru vorbesc rezultatele, adică roadele finale atât la culturile din prima grupă, cât şi la cele din toamna aceasta.
– Aveţi deja rezultatele concrete la culturile din grupa a II-a?
– A fost finisată recoltarea răsăritei de pe o suprafaţă de 13156 ha, roada medie fiind de 2,6 tone de seminţe oleaginoase la fiecare hectar.
– Sunt agenţi economici, care au înregistrat indicatori mai mari?
– Sunt, desigur, ca întotdeauna. De exemplu, SPL „Dimazcom Nord”, director Mihail Mazurchevici, de pe o suprafaţă de 213 ha a recoltat câte 3,7 tone, iar SRL „Ochiualbean” (Victor Zbancă) şi „Cubas”, Maramonovca (Vasile Cubei) au recoltat câte 3,5 t/ha.
– Timpul este favorabil pentru a menține recoltarea sfeclei de zahăr în ritm?
– Au fost vreo două zile ploi, dar nu tare mari, ca să înfluienţeze recoltarea. Aşa că rădăcinile dulci au fost recoltate de pe o suprafaţă de peste 2000 hectare din totalul de 2900 hectare. Roada medie ajunge sub 40 de tone. Întreprinderea „Agro SZM” (Victor Hropotinschi) de pe mai bine de jumătate din suprafaţa ocupată de sfeclă a recoltat câte 49 tone, iar SRL „Mihailena agro” (Tudor Chilari) – câte 42 tone.
– Şi porumbul?
– Pe raion avem o medie puţin peste 6 tone. Dar unii agenţi economici au depus eforturi mari pe tot parcursul anului, aplicând măsuri agrotehnice noi şi moderne, și acum recoltează câte 7 tone „Noch Impex” (Hariton Murzac) şi câte 8 tone SRL „Bursemcom” (Victor Burlacu).
– Pe ce suprafaţă a fost recoltată această cultură în raion?
– Pe mai bine de jumătate din suprafaţa de peste 7400 hectare.
– E perioada, când agricultorii se îngrijesc şi de roada anului viitor. Iar aceasta presupune…
– Pregătirea solului pentru semănat, aratul de zăble, semănatul – lucrări agrotehnice consecutive, ce se fac an de an şi care trebuie respectate, dacă vrem roadă şi la anul viitor.
– Deci, paralel cu celelalte măsuri agricole, se seamănă culturile de toamnă.
– Dacă munca este planificată, atunci se reuşeşte. De exemplu, au fost pregătite pentru semănat peste 17000 de hectare şi deja semănate peste 12300 ha cu grâu de toamnă, 300 – cu orz și peste 200 ha – de rapiță.
– Oricum, rămâne actuală tendința, că bazele roadei viitoare se pun acum, din toamnă.
– Exact. Lupta sau munca pentru roada anului viitor a început acum pentru că nu se ştie cum va fi iarna sau alt anotimp. Dar înfăptuirea tuturor lucrărilor la timp şi calitativ deja este o garanţie, că munca grea şi anevoioasă a agricultorilor va da rezultate. Că nu degeaba se spune în popor, că roada la hectar este barometrul muncii țăranului.

A dialogat
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *