Rolul bunăstării elevului în școală în dezvoltarea armonioasă a personalității lui

Galina KARmanschi
Galina Karmanschi, director-adjunct pentru educație, o profesoară de o valoare deosebită de la IP Gimnaziul Zgurița, Drochia, face ca lucrurile mai dificile să-ţi pară uşoare. Menirea dumneaei este să ajute elevii să îşi creeze propria lor imagine despre sine și despre viață. Din acest motiv, la nivel de raion, în cadrul Comisiei Metodice la Educația plastică, a fost studiată experiența pedagogică avansată pentru perioada anului de studii 2021-2022, unde a fost promovat subiectul „Starea de bine a elevilor”.
Succesul instituţiei de învăţământ depinde, în mare parte, de profesori, de măiestria acestora, de nivelul lor de cultură, de unitatea şi coeziunea echipei, de atmosferă, de tot ceea ce poate fi înmagazinat în sintagma „sufletul şcolii”.
Copiii petrec o mare parte a timpului la școală, de aceea școala este un loc în care „starea de bine” trebuie să fie prezentă sub toate aspectele sociale, fizice și emoționale deoarece de ea depinde capacitatea elevilor de a învăța și a atinge potențialul maxim. Ce înseamnă „bunăstarea copiilor?” Bunăstarea copilului înclude satisfacerea necesităţilor pe toate domeniile/ aspectele cele mai importante pentru dezvoltare, ce asigură un început bun în viaţă şi o pregătire pentru realizările ulterioare.
Școala joacă un rol important în starea de bine a copilului, în dezvoltarea caracterului acestuia, în interrelaționarea dintre copii, profesori în asigurarea stării de bine individuale și colective. Starea de bine susține succesul școlar al elevilor, calitatea vieții, sănătatea fizică, mintală, emoțională, socială și a percepției de sine.
Studiind tema dată, Galina Karmanschi și-a pus ca obiectiv să aplice în cadrul lecțiilor de Educație artistico-plastică diverse strategii pentru a crea o atmosferă plăcută.
În cadrul orelor de educație artistico–plastică, dânsa ofereă posibilități de a lua decizii hotărătoare în dependență de temă, de a-și exprima liber opiniile personale într-un limbaj artistico-plastic, de aceea organizează ore axate pe găsirea de soluții și luarea de decizii la unele probleme de mediu pentru dezvoltarea abilităților de a selecta materiale și tehnici în realizarea compoziției.
Una din strategiile de creare la elevi a stării de bine este autoevaluarea lucrării și evaluarea reciprocă pentru a dezvolta competența atitudinii de învățare în vederea descoperirii și experimentării potențialului și a resurselor proprii. Astfel elevii învață să exercite control asupra propriilor procese de formare, încredere în forțele proprii, descoperirea abilităților proprii.
Pentru motivarea elevilor și trezirea interesului față de artă, pedagogul utilizează limbajul încurajării (gest, mimică, cuvânt) personalizat pentru fiecare elev. Aceasta le dezvoltă competența de relaționare cu colegii, abilitatea de relații prietenoase, colegiale, ceea ce duce în viitor la găsirea limbajului comun cu oamenii. Pentru ca elevii să se simtă foarte bine la ore, ei preiau rolul de profesor. Impactul acestei strategii duce la dezvoltarea competenței de monitorizare a acțiunilor din cadrul lecției, dezvoltă abilitatea de a se manifesta, de a comunica în fața publicului.
Strategia „ajută colegului”, aplicată în cadrul orelor, dezvoltă la elevi competența de ajutor reciproc. Această strategie duce la dezvoltarea abilităților de a relaționa cu semenii calm și prietenos, aducând și la satisfacerea necesității de stimă de sine.
În incinta gimnaziului permanent sunt organizate expoziții cu lucrările elevilor, vernisaje, concursuri. Strategia dată dezvoltă competența de mândrie față de succesul său, dezvoltă abilitatea de observare, comparație, învățare reciprocă, corectarea greșelilor etc. Pentru satisfacerea nevoii de identitate este utilizată strategia de libertate în realizarea produsului (postere, prezentare PPT, filmuleț, buclet, lapbook, etc.), după posibilitatea elevului ce duce la determinarea modului de exprimare în baza capacităților individuale ale elevului, la libertatea de a se exprima liber.
O altă strategie este proiectul, prin care elevul învață să selecteze materialul, conținutul, de a alege forma de prezentare, dezvoltă abilităţile de comunicare, colaborare şi ajutor, determinând învăţarea activă.
Pentru a satisface nevoia de sens utilizează strategia de activități în natură, „plein air”, unde elevii lucrează la aer liber. Metoda dată ajută elevilor să privească atent culorile și texturile, de a simți dinamica peisajului.
Utilizând aceste strategii în cadrul orelor, Galina Karmanschi susține elevii în pregătirea pentru provocările zilei de mâine din lumea în care vor trăi, din punct de vedere cognitiv, social, emoțional și acțional. Ei vor fi cetățeni capabili în a-şi defini propriile nevoi dând sens vieţii lor.
Pentru a avea succes la lecție nu este necesar să dezvoltăm doar gândirea cognitivă a elevului, dar și să exersăm interacțiunea socială și calitatea echilibrului emoțional. Aceste strategii îi ajută pe elevi să aibă rezultate mai bune, deoarece susținerea stării de bine îl motivează să învețe conștient, să devină o persoană competentă și capabilă, să participe activ la viaţa școlară și socială.
Mulțumim doamnei Galina Karmanschi pentru aportul pe care îl are în formarea personalității elevilor, care cu certitudine îi sunt recunoscători pentru că le crează un mediu atât de minunat de învățare și mereu îi încurajează să-și exprime propriile gânduri și opinii.
Vera FLOCEA, specialistă, Direcția Educație Drochia