Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
România ajută moldovenii – Glia Drochiană

România ajută moldovenii

 

Marcelei Cojuhari, angajată a Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, Drochia în funcţie de şefă a Serviciului social „Asistență personală”. Împreună cu colega sa Ilenuța Popovici-Meșoc, monitorizează ativitatea asistenților personali, care, la rândul lor, acordă asistenţă specializată persoanelor în dificultate, determină nevoile acestora și asigură accesul lor la prestații sociale. Astfel Marcela Cojuhari, împreună cu echipa sa, ține în vizor situația în familiile, unde sunt persoane cu dizabilități, în mare parte, locomotorii. Astăzi Marcela este interlocutoarea noastră.

 

– Doamnă Marcela Cojuhari, ce operație de binefacere a luat sfârșit recent?

– Am  inițiat și am desfășurat cu succes o Campanie de distribuire a scaunelor cu rotile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

– În raion sunt multe persoane, care nu se pot  deplasa singure și au nevoie de astfel de scaune?

– Avem, spre regretul tuturor. O parte poartă această „pecete” de la naștere, din copilărie, alții au dobândit suferința în urma unor boli severe sau a nefastelor accidente rutiere sau de muncă. În final, persoanele în cauză se pot deplasa doar în scaune cu rotile.

– Știind că o bună parte din ele au stringentă nevoie de scaune speciale ați bătut alarma?

– În virtutea funcției pe care o dețin, deseori am deplasări în teritoriu, mă aflu în vizită la tot felul de persoane aflate în situații critice, în dificultate. Și am evaluat starea de lucruri în aceste familii: unii nu aveau deloc, la alții echipamentul respectiv era foarte învechit, uzat, chiar și deteriorat.

– Direcția Asistență Socială şi Protecţie a Familiei, Drochia, periodic, primește și repartizează scaune cu rotile. Dar la toți nu ajung?

– Ele se deteriorează, ies din funcțiune repede, dar sunt luate la evidență și persoane noi. Cu vreo câțiva ani în urmă, binecunoscutul Alexei Paluță, medicul român cu rădăcini basarabene, care a făcut nenumărate acte de binefacere pentru familii și persoane nevoiașe din fondurile adunate de cetățenii români, a trimis la Drochia vreo 4-5 astfel de scaune. Dar solicitările deveneau tot mai mari.

– Și ați apelat iarăși la acest om generos?

– Este o persoană foarte sensibilă, receptivă și săritoare la nevoie, am avut mai multe epizoade de oferire a susținerii și ajutorului din partea Asociației „Tighina” de la București, directorul căreia este chiar doctorul Alexei Paluță. Și da, am apelat, i-am descris problema, devenită în ultima perioadă stringentă. În scurt timp, m-a anunțat, că solicitarea noastră va avea sorți de izbândă, poporul român, deși trece și el printr-o peroadă complicată provocată de COVID-19, ajută și participă activ la adunare de fonduri pentru procurarea scaunelor cu rotile.

– În scut timp? Și a urmat…

– Inițial a fost înțelegerea de 30 de unități, dar, când am început a identifica beneficiarii, numărul lor a fost mai mare. Partea română a anunțat, că vine cu 80 de scaune, adică aproape de trei ori mai mult. Dar pentru întreaga republică.

– Cum au avut loc selectările?

– Prin rețelele de socializare. Am expediat numele persoanelor ce le necesitau.

– Răspunsul cât a durat?

– Aproape nimic timp de așteptare. Alexei Paluță ne-a anunțat, că toate scaunele cu rotile sunt déjà depozitate la Mitropolia Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Mitropolia fiind una din partenerii noștri primordiali în susținerea celor nevoiași. Pentru nordul Moldovei Înalt Preasfințitul Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, l-a împuternicit pe preotul Sergiu Marițoi, paroh al bisericii din s. Climauți, r. Dondușeni cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, pentru a finisa Campania de binefacere.

– Preotul Sergiu Mariţoi a adus numărul necesar de scaune?

– Nu el, ci noi, am mers cu transportul nostru de la DRASPF, fiindcă mai trebuia să achiziționăm încă 12 unități de la Centrul republican experimental protezare, ortopedie și reabilitare (CREPOR), adică de la stat. Iar de la Asociația „Tighina” din București ne-au fost repartizate numai pentru raionul nostru 13 unități pentru persoanele cu dizabilități, înregistrate pe rețele.

– Beneficiarii au rămas mulțumiți?

– Mai întrebați? Scaune cu rotile noi-nouțe, direct de la fabrică împachetate, produse la București, la un cost nu mai mic de 100 euro. Împreună cu preotul Sergiu Marițoi, pe rând, am intrat la fiecare beneficiar, care ne-au întâmpinat cu bunăvoință, bucuroși, plini de speranță. Deși beneficiarii erau de diferite vârste, pe fețele copiilor și adolescenților radia cea mai mare bucurie, că  le-am „adus mersul”. De cele vechi se despărțeau fără regrete și păreri de rău.

În primul rând, o recu-noștință aparte merită Alexei Paluța cu asociația sa, care întotdeauna ne-au sărit în ajutor. Dar mulțumim și fiecărui cetățean român care, din dorința sinceră de a fi alături de noi, cei din Basarabia, au adunat bănuț cu bănuț pentru a dărui mersul acestor oameni, cât și Înalt Preasfințitului Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. România ajută Basarabia.

– La această acțiune de binefacere au participat și moldoveni?

– Desigur, mulți s-au implicat, au căutat persoane, care aveau nevoie de astfel de scaune, au pus umărul la identificare. Iar noi cu preotul Sergiu Marițoi, cu mașina lui proprie, am mers la fiecare beneficiar identificat din raion cu surpriza, ce le va ușura existența. Astfel, donația de scaune cu rotile a fost făcută persoanelor din or. Drochia, satele Cotova, Chetrosu, Șuri, Popesti de Sus, Zgurița, Mândîc, Sofia, celor care aveau foarte mare nevoie să fie susținuți.

In cadrul acestui proiect s-a muncit foarte mult. Da, prioritar este efectul, rezultatul obținut.

A intervievat Valentina CEBOTARI

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *