Să convieţuim în pace, să nu se repete ororile naziste
Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. La 27 ianuarie întreaga lume marchează Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, ziua, când omenirea îi deplânge pe cei care au fost exterminaţi şi torturaţi în lagărele de concentrare şi în ghetouri.
Această dată e un semnal de prevenire a crimelor impotriva umanităţii. 27 ianuarie este o dată simbolică şi este legată de eliberarea în 1945 a deţinuţilor din cel mai mare lagăr de concentrare Auşviţ Birchenau.
Holocaustul este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ 6 milioane de evrei, din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După izbucnirea războiului evreii germani şi străini erau înghesuiţi în ghetouri. Şi nu doar evrei. Aproape 1,5 milioane dintre victime erau copii. În perioada 1933-1945, mai bine de 11 milioane de bărbaţi, femei şi copii au fost omorâţi. Aproape jumătate dintre ei erau evrei.
În raionul Drochia evrei au fost aproape în toate localităţile, dar o colonie de evrei a fost în satul Zguriţa, familii au locuit şi în Maramonovca, în oraşul Drochia. În Zguriţa ultima colonie evreiască din ţinutul Basarabiei a fost înfiinţată în 1853 pe 400 desetine de pământ, fiind a 13-a la număr pe teritoriul Basarabiei. În 1930 în această localitate se numărau 2541 de evrei ce constituiau 84% din toată populaţia ei. Acolo se mai păstrează cimitirul evreiesc, al patrulea după mărime din zonele rurale ale republicii.
Asociaţiile comunităţilor evreieşti din Chişinău, Bălţi şi din alte localităţi studiază istoria neamului întru a o păstra pentru generaţiile viitoare. Zilele acestea o bogată expoziţie a evreilor de la Bălţi ce activează în Proiectul Internaţional “Centropa”, denumit “Albumul De Familie Moldovenesc Evreiesc”, a ajuns şi la Biblioteca Publică “Iulian Filip” din Drochia. Marcată de idee şi de tragedia pe care au trăit-o evreii, Svetlana Pântea, muzeograf, Muzeul raional de istorie, etnografie şi artă, s-a înarmat cu noi şi extinse cunoştinţe în domeniu, şi a mers prin şcoli, unde s-a întâlnit cu elevi, relatându-le despre Holocaust şi tragedia poporului evreiesc. Printre elevi s-au găst entuziaşti, care au manifestat un interes viu în cercetarea acestei pagini de istorie, căutând reprezentanţi ai acestei naţiuni printre locuitorii băştinaşi. Valeria Levinschi, elevă la IPLT “B.P.Hasdeu”, originară din Zguriţa, a adunat un material bogat despre fosta colonie şi comunitate evreiască, a vizitat cimitirul din sat, a găsit un mormânt frăţesc, supravieţuitori, care au relatat despre urgiile prin care au trecut. În oraş locuieşte Liuba lui Isac Dubceac din satul Drochia, născută la 4 aprilie 1922, care are o minte lucidă şi o memorie de invidiat. Dânsa a relatat cu lux de amănunte prin ce urgii a trecut ea cu întrteaga familie a sa, cu rudele şi apropiaţii. Toţi au murit, doar ea una a revenit în sat. Coloane întregi de evrei erau împuşcaţi sau istoviţi de foame, ca apoi să moară singuri în drum sau în lagăre.
Svetlana Pântea împreună cu ajutoarea sa Valeria, în căutările lor insistente au mai descoperit o urmaşă a unei familii, care au fost împuşcați în ghetoul din Odesa. Sofia Kuleasova, prezentă la întâlnirea, nu putea să-şi steargă de pe faţă tristeţea şi durerea, ea a vorbit despre faptul cum au fost împuşcate cele mai apropiate rude ale sale. Dânsa şi-a amintită regretatul Nicolae Stoian, împreună cu alţi entuziaşti, au descoperit în regiunea fostului restaurant “Noroc” un cimitir evreiesc pentru copii, unde au fost găsite hăinuţe şi ceva încălţăminte.
Despre istoria tragică a evreilor a vorbit istoricul Alexandru Bobeică, moderatoarea Cristina Ţurcanu, muzeografa Svetlana Pântea, Emilia Bobeică, Direcţia cultură, Dumitru Postovanu, directorul muzeului.
Din istorie: În vara anului 1941 pe teritoriul actual al Republicii Moldova existau 49 de lagăre de concentrare şi ghetouri, iar în regiunea transnistreană – 189.
Valentina CEBOTARI