Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Să protejăm roada de incendii – Glia Drochiană

Foto: Nelly CIOBANU/ arhiva GD

Recoltarea spicoaselor este un examen pentru toţi agricultorii raionului. Pentru a nu permite incendierea culturilor cerealiere campaniei i se acordă o mare atenție.

Foto: Nelly CIOBANU/ arhiva GD
Foto: Nelly CIOBANU/ arhiva GD

Incendiile în timpul recoltării spicoaselor apar în urma încălcării regulilor tehnice de exploatare a mecanismelor. De obicei, în timpul recoltării câmpurilor cu cereale incendiile se produc în urma comportării neglijente cu focul, dar și a fumatului.
Înainte de a începe recoltarea roadei toate persoanele participante trebuie să treacă instrucţiunea de prevenire a incendiilor, iar automobilele şi tehnica de recoltat trebuie dotate cu mijloace de primă intervenţie în caz de incendii (combinele de toate tipurile şi tractoarele  cu două stingătoare, două lopeţi şi două mături), dotate cu stingătoare de scântei nedefectate şi să aibă reglate sistemele de alimentare, aprindere şi ungere.
Nu se admite semănatul culturilor cerealiere în zonele învecinate cu căile ferate şi şoselele. Stogurile de iarbă, cosită de pe aceste zone, trebuie plasate la distanţa de minimum 30m de la masivele de cereale.
Înainte de coacerea culturilor cerealiere locurile învecinate cu masivele de pădure, cu căile ferate şi cu şoselele trebuie cosite şi arate pe o fâşie cu lăţimea de minimum 4m.
Recoltarea cerealelor trebuie să se înceapă cu împărţirea masivelor în sectoare cu o arie maximă de 30 ha. Între sectoare trebuie să se cosească fâşii cu lăţimea de minimum 6m. Cerealele cosite de pe fâşii se înlătură imediat. La mijlocul fâşiilor cosite se ară o fâşie cu lăţimea de minimum 4m.
Taberele temporare de câmp trebuie amplasate la o distanţă de minimum 100m de la masivele de cereale, locurile de treierat etc. În jurul taberelor de câmp şi a locurilor de treierat se ară o fâşie cu lăţimea de minimum 4m.
În apropierea nemijlocită a masivelor de cereale, pe care se defăşoară recoltarea şi care au arii de peste 25 ha, trebuie să se afle un tractor şi un plug în stare bună de funcţionare în caz de incendiu.
Nu se admite arderea miriştii, resturilor de la recoltare şi aprinderea rugurilor în câmp.
Locurile de treierat trebuie amplasate la o distanţă de minimum 50 m de la clădiri şi instalaţii şi la o distanţă de minimum 100 m de la masivele de cereale.
Se interzice:
– exploatarea tractoarelor, şasiurilor autopropulsante şi automobilelor fără capote sau cu capote deschise;
– utilizarea lămpilor de lipit pentru arderea prafului în radiatoarele motoarelor;
– alimentarea maşinilor auto pe timp de noapte în câmp.
Radiatoarele motoarelor, cilindrii bătătoarelor, transportoarele, rulmenţii, şnecurile şi alte ansambluri şi piese ale maşinelor de recoltat trebuie curăţate la timp de praf, paie şi de boabe.
Rugăm să atrageţi o mare atenţie la aprovizionarea tehnicii agricole implicate la recoltare cu uneltele de primă necesitate de stingere a incendiilor.
Numai pregătirea calitativă a tehnicii şi respectarea tehnicii securităţii împotriva incendiilor pot proteja grânele de flăcări.

Sergiu Donţu, specialist SAÎI a SSE Drochia, locotenent-major al s/intern

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *