Să redăm satelor denumirile istorice
Să revenim la cele publicate
Din lipsă suficientă de timp așezat, de asiduitate, nu din neatenție sau neglijență, n-am reacționat prompt la îndemnul lui Timofei Căldare „Să revenim la denumirile istorice”, publicate în „GD” din 22 aprilie 2022. Apreciez implicrea autorului, pentru că acest subiect mă preocupă și pe mine de mai mulți ani. E vorba de unele sate din raion ale căror denumiri au fost schimbate în timpuri vitrege, diferite. Asemenea fapte au avut loc pe întregul întins al Uniunii Sovetice.
Așa, orașul de pe Neva, Petersburg, a luat mai întâi numele rusesc Petrograd, apoi numele lui Lenin – Leningrad. Unor orașe mari li s-au acordat nume de conducători de partid și de stat, comandanți de oști. De exemplu: orașul Tveri a devenin Kalinin, Permi – Molotov, Ekaterinburg – Sverdlovsk, Lugansk – Voroșilovgrad, Donețk – Stalino, Mariupoli- Jdanov etc.
La noi e vorba, mai ales, de 4 localități voevodale: Mihnea Vodă, Dragoș Vodă, Cuza Vodă, Ghica Vodă, care, în anii 40-60, au fost redenumite, din motive politice, neîntemeiat, neargumentat, arbitrar în Ceapaevca, Iliciovca, Lazo, Miciurin. Despre ele am scris mai mulți ani în urmă în „Glia Drochiană” și „Literatura și Arta”, pe larg, din punct de vedere istoric, național, economic, și acum iar. Parcă aș fi Don Chihote al lui Servantes, care luptă cu morile de vânt.
Mă mir cum de nu dau niciun semn că sunt la curent, că sunt preocupați, nu iau atitudine primarii, consilierii, intelectualitatea, istoricii. Dar îmi amintesc de un Festival interraional, „Trandafir de la Moldova”, ce s-a desfășurat în 1995 la Țarigrad, unde au participat artiști amatori și din satul nostru Lazo cu Ansamblul etnofolcloric, care se numea… care se numea „Noi suntem de la Cuza Vodă”(!) și în el solista Veruța Postică de numai 5 ani, care a încântat publicul. Da eu sunt și azi încântat de curajul tinerilor artiști amatori de a veni pe marea scenă, în fața numerosului public sub flamura domnitorului reformator Cuza Vodă, cu al cărui nume și-au început viața buneii și străbuneii împroprietăriți cu pământ în noua localitate de ei întemeiată.
La 27 februarie 1993 (!) la Iliciovca a fost o adunare generală a sătenilor, la care au participat, acum regretații, Pavel Postovanu, vicepreședinte al Executivului raional, și Alexei Plopa, secretar. S-a adoptat o decizie de a reveni la denumirea inițială istorică a satului – Dragoș Vodă. Demnă de prețuire decizia, dar …nu s-a persistat, nu s-a stăruit și…. așa a rămas.
Dar uitați-vă dumneavoastră în Rusia, în Ucraina. Leningrad a revenit la denumurea inițială istorică Petersburg, Kalinin a cedat denumirii istorice Tveri, Molotov – Permi, Sverdlovsk – Ekaterinburg, Voroșilovgrad – Lugansk, Stalino – Donețk, Jdanov – multpătimitului oraș Mariupoli etc.
Și la noi, nu li s-a întâmplat nimic, nu au riscat cu nimic gospodarii, care au revenit la denumirile inițiale istorice ale satelor: Livădeni – Mândâc, Lozeni – Slănina. Chiar și Glavan, consomolistul-erou de la Krasnodon, a cedat în fața denumirii istorice a satului – Țarigrad. Se avântaseră cu entuziasm să revină la denumirea Nădușita, fuseseră și semnul rutier cu săgeata spre sat, însă fiindcă Gribov a fost un tânăr din satul lor, s-au oprit. Dar acum îmi dau seama, că Timofei Căldare are dreptate. Și Glavan e fiul satului. Îi păstrează și îi îngrijesc Casa-muzeu, numele lui l-a purtat colhozul. Dar satul a revenit la denumirea veche – Țarigrad. Gribov, cu atât mai mult, nu s-ar fi simțit neglijat, dacă s-ar fi revenit la denumirea istorică a satului, devreme ce numele lui, după cum spune și Timofei Căldare, îl poartă gimnaziul din sat, strada centrală, Casa-muzeu, școala de meserii din Zgurița.
Și în raionul Soroca au revnit la denumirile istorice ale satelor: Regina Maria, Ion Vodă, Decebal, Alecsandru cel Bun, etc.
Denumirile satelor exprimă alegrea, voința, opera localnicilor-întemeetori. Ele sunt ca și numele dat copilului la naștere. Atât de drag și atât de scump.
Să păstrăm cu pietate, cu drag ceea ce ne-au lăsat ca moștenire buneii și străbuneii, astfel cinstindu-le memoria de câte ori vom rosti: satul Cuza Vodă, satul Ghica Vodă, satul Dragoș Vodă, satul Mihnea Vodă.
Doamne ajută!
Vitalie ZAGAIEVSCHI