
Unghiul armonios - stilul popular și cel sportiv, speranța instituției de învățământ

Precum fiecare om are visele sale sacre, astfel şi fiecare instituţie de învăţământ visează şi tinde spre anumite scopuri. Spre exemplu, şcoala din satul Cotova, de ani buni, de prin 1975, şi-a dorit o sală de sport.
Fiecare vis are şanse de realizare, dacă pentru izbândirea lui se munceşte cu adevărat. Astfel că Gimnaziul Cotova nu a putut rămâne fără sală de sport, atâta timp, cât pentru această aprigă dorinţă au pledat mai multe generaţii.
Visul a prins să ia contururi reale când instituţia de învăţământ o avea în calitate de directoare pe Valentina Casico, un pedagog bun, un manager de excepţie şi un om dintr-o bucată.
Norocul gimnaziului şi al discipolilor lui a fost ca, mai apoi, la funcţia de director să vină Aliona Irodoi, care a moştenit de la colega dumisale nu doar frumoasele calităţi manageriale, dar mai deţine şi o supradoză de activism şi insistenţă.
Dar cum pentru realizarea lucrurilor mari se cere o cumulare de forţe, finanţe şi spirit, pentru edificarea şi asamblarea cu utilaj sportiv a sălii sportive a Gimnaziului Cotova şi-au anunţat susţinerea mai multe instituţii, organizaţii, persoane fizice.
În luarea sa de cuvânt, Aliona Irodoi, directoarea instituţiei de învăţământ, în numele colectivelor pedagogice şi de elevi, a stăruit să mulţumească consilierilor raionali pentru aprobarea sumei de 100.000 mii, folosiți la conectarea sălii de sport la conducta centrală a cazangeriei gimnaziului, 15 mii acordați pentru lichidarea consecințelor furtunii din 26 iunie și 10 iulie curent.
O recunoştinţă aparte directoarea i-a exprimat lui Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru susținere și cadoul adus în dar — o masă modernă de tenis, 2 palete şi minge de tenis.
Mulțumiri deosebite au fost spuse în adresa lui Ion Recean, şeful DÎTS Drochia, pentru susținere, îndrumare și ajutor financiar în sumă de 3000 lei, direcţionaţi pentru procurarea saltelelor în sala de sport, 5000 lei ajutor pentru bucătărie la procurarea a două hote.
Un aport notoriu a venit şi din partea agenţilor economici din teritoriu: Ion Berladean, care a donat 5000 lei pentru reparaţia acoperişului, Petru Flocosu, care a contribuit cu 1500 lei şi Vladimir Ciubotaru, care pe parcursul a 15 ani a susţinut multe din activităţile instituţiei.
În cadrul evenimentului a fost apreciată şi susţinerea parvenită din partea Consiliului comunal, al primăriei şi, personal al primarului Tudor Vortolomei.
De altfel, directoarea gimnaziului ne-a mărturisit, că fără ajutorul şi susţinerea, inclusiv, morală a organului de administrare publică locală şi a primarului însăşi ar fi fost greu de conceput această frumoasă realizare.
Tot managerul instituţiei ne-a vorbit foarte emotiv despre munca colectivului pedagogic la edificarea sălii de sport. Atât profesorii gimnaziului, cât şi personalul tehnic al instituţiei au muncit mult pentru ca într-un final elevii să beneficieze de o sală de sport modernă.
Trebuie să spunem că la manifestarea dedicată inaugurării sălii de sport a Gimnaziului Cotova au participat nu doar elevii instituţiei, corpul didactic, părinţii, dar şi mulţi din persoanele, graţie ajutorului cărora la Cotova va activa o sală de sport construită conform tuturor parametrilor existenţi la acest capitol.
În discursul său Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul RM, a menţionat însemnătatea acestei realizări, exprimându-şi speranţa că sala de sport va fi un teren de antrenamente nu doar pentru discipolii instituţiei, dar şi pentru tineretul din sat.
„După părerea mea, — a spus deputatul,- toţi adolescenţii trebuie să facă sport, nu neapărat sport de performanţă, dar trebuie să-şi menţină organismul puternic şi sănătos. Sportul nu trebuie să lipsească din viaţa unui adolescent fiindcă îl ajută să se dezvolte fizic şi spiritual”.
Vasile Grădinaru, preşedintele raionului Drochia, a spus între altele, că activităţile sportive nu doar călesc organismul şi aduc forţă întregului corp, dar ele mai şi valorifică spiritul omului, aduc unirea şi ajutorul reciproc în mijlocul colectivelor, orientându-le spre acelaşi scop comun şi spre victorie.
Tudor Vortolomei, primarul comunei, foarte bucuros de această reuşită comună, a reamintit înţelepciunea proverbială despre „unde-s mulţi, puterea creşte”. Dânsul a vorbit despre talentatul colectiv pedagogic, care, în pofida multor lipsuri, îşi face onest datoria. A subliniat primarul şi prezenţa unei frumoase uniri între cei implicaţi în procesul de muncă, calitate ce a dominat pe tot parcursul aducerii la bun sfârşit a construcţiei sălii de sport.
Evenimentul a culminat cu oficierea unui serviciu divin, dedicat sfinţirii sălii de sport. Preoţii Ioan Grigoraş, fost deputat în primul Parlament al RM, împreună cu parohul bisericii din localitate, Elisei Grigoraş, susţinuţi de melodioasele voci ale câtorva coriste, au înălţat o rugăciune prin care au cerut Atotputernicului sănătate, milă, succese şi victorii pentru acei care urmează să valorifice toate oportunităţile acestui edificiu sportiv.
Trebuie să recunoaştem că pe întreaga perioadă cât a durat rugăciunea, elevii adunaţi în sala de sport, unde a şi avut loc întreaga manifestare, au stat în linişte şi foarte evlavios şi-au făcut semnul crucii şi s-au închinat.
Mai târziu preotul Elisei Grigoraş avea să spună, că apreciază şi îl bucură mult colaborarea dintre sfântul lăcaş şi instituţia gimnazială. Or, spunea dânsul, pentru ca şcoala să formeze cetăţeni cu discernământ moral, pentru a avea încredere în adevăr şi în raţiune, pentru a împiedica manipularea religiei, elevii trebuie să fie alături de biserică, iar sfântul lăcaş să fie în preajma elevilor.
Liuba BULGARU