Sănătatea este un drept legal al omului
Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită încă din 1950. Ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte sau criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII în acest an are ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”.
Organizația Mondială a Sănătății a ales tema din acest an pentru a susține dreptul tuturor oamenilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de calitate în sănătate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminați.
Pe 4 și 5 aprilie 2024, Stela Chiriac, asistenta principală a IMSP „Spitalul raional Drochia „Nicolae Testemițanu”, a organizat un seminar cu o ordine de zi utilă și necesară pentru participanți.
Dânsa a vorbit celor prezenți despre esența Zilei Mondiale a Sănătății cu genericul „Sănătatea mea, dreptul meu”, felicitându-și colegele cu această dată însemnată și urându-le sănătate și sucese frumoase în activitatea nobilă.
Medicul-cardiolog Doina Ambros a captat atenția auditoriului pentru 30 minute cu informație interesantă și munuțioasă în ce privește șocurile și categoriile lor, dar și urgențele cardio-vasculare, reîmprospătând cunoștințele personalului medical mediu din secțiile spitalicești și de ambulator. Medicul s-a referit la stările de șoc ale pacienților, viața și sănătatea cărora, în primele minute, depinde de cunoștințele și rapiditatea acțiunilor personalului medical. Au fost discutate stările întâlnite mai frecvent în practica medicală: șocul anafilactic, hipovolemic și cardiogen, distributiv sau vasogenic, septic, neurogen sau provocat de produse toxice. Toate tipurile de șoc au fost discutate și analizate atât teoretic, cât și în dependență de asigurarea cu medicamentele necesare.
Despre colectarea corectă a materialului biologic (sânge) pentru analizele de laborator, despre unele erori în manipulări publicul prezent a fost informat de către Ludmila Donu, medic-laborant, IMSP „Spitalul raional Drochia „N. Testemițanu”.
La evenimentul, care s-a desfășurat în decursul a două zile, au fost prezente asistentele medicale din secțiile și subdiviziunile IMSP „Spitalul raional Drochia „N.Testemițanu”. Seminarul a avut drept scop informarea angajatelor despre esența genericului Zilei Mondiale a Sănătății „Sănătatea mea, dreptul meu”, accentuând cele 5 drepturi medicale legale ale pacienților la sănătate.
Fiecare cetățean are dreptul: la îngrijire sigură și de calitate fără nicio discriminare, la confidențialitatea informațiilor de sănătate, a informațiilor despre tratament, la autonomie și integritate corporală, la decizii cu privire la propria sănătate
Ludmila Donu s-a referit la metodele actuale și recipienții moderni folosiți în colectarea sângelui pentru probe de laborator. Au fost demonstrate mostre de vacutainere folosite drept containere pentru diferite probe sanguine. Medicul a atras atenția asistentelor medicale asupra erorilor comise în procesul de colectare, a unor momente-cheie ca timpul, temperatura de recoltare, formularele statistice medicale etc.
Cele peste o sută de asistente medicale prezente în două zile la seminarul dedicat Zilei Mondiale a Sănătății, au purtat la piept ecusoane cu genericul „Ai dreptul la”.
Anturajul întrunirilor a fost unul cald și luminos, reflectând atmosfera primăverii – dătătoare de bucurie, speranță și energie!
Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate sigure și de calitate!
Valentina CEBOTARI