Sănătatea mintală și psihosocială în timpul erupției COVID-19
COVID -19 a afectat deja și continuă să afecteze oameni din multe țări, din multe zone geografice.
E timpul când, mai mult ca niciodată, ni se cere să fim empatici cu toți cei afectați, deoarece ei nu au făcut rău și merită sprijinul, compasiunea și bunătatea noastră, iar după recuperarea de la COVID-19 viața lor va continua la locul de muncă, în familie, alături de cei dragi.
Protejați-vă și susțineți-i pe cei din jurul vostru. Faptul de a ajuta altor persoane în momentele dificile poate fi benefic atăt pentru persoana care primește sprijin, cât și pentru cea care acordă ajutor. Găsiți oportunități de a amplifica istorii pozitive și pline de speranță ale oamenilor ce s-au recuperat sau care au susținut o persoană dragă și sunt dispuși să-și împărtășească experiența. Minimizați vizionarea, citirea sau ascultarea știrilor care vă fac să vă simțiți anxioși sau stresați: căutați informații doar din surse de încredere și în special, cu scopul de a lua măsuri practice, pentru a face planuri și pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi. Colectați informații actualizate la anumite ore.
Fiecare persoană poate manifesta o varietate de reacţii şi sentimente.
Mulţi se simt copleşiţi, confuzi sau foarte nesiguri cu privire la ceea ce li se întâmplă. Unii se pot simţi foarte speriaţi sau îngrijoraţi, alţii indiferenţi şi detaşaţi. Unele persoane pot avea reacţii de intensitate mică/medie, în timp ce altele pot manifesta reacții de intensitate mare.
Reacțiile obișnuite ale persoanelor afectate pot include:
• Teama de a nu se îmbolnăvi și de a muri;
• Evitarea apropierii de instituțiile de sănătate din cauza fricii de a fi infectat în timpul îngrijirilor;
• Teama de a pierde mijloacele de existență, de a nu mai putea lucra în timpul izolării și de a fi demis de la serviciu;
• Teama de a fi exclus social/plasat în carantină din cauza faptului că, este asociat cu boala (de exemplu, rasism față de persoanele care provin sau sunt percepute drept originare din zone afectate);
• Sentimentul de neputință de a-i proteja pe cei dragi și frica de a pierde persoane dragi din cauza virusului.
Încercați să vă asigurați odihna și pauze în orele de muncă, mâncați suficient și sănătos, practicați activități fizice și rămâneți în contact cu familia, evitați alcoolul, tutunul.
Luând în considerație situația creată Centrul Comunitar de Sănătate Mintală asigură pacienții ce beneficiază de tratament compensat (având în vedere tulburări mentale severe), cu medicamente prin intermediul medicului de familie, pentru a preîntâmpina recăderile, ne străduim să efectuăm cât mai multe consultații telefonice, intervenim în cazul urgențelor majore.
Onorați îngrijitorii și lucrătorii din domeniul sănătății, care lucrează cu persoanele afectate, recunoasteți rolul pe care îl au în a salva vieți și a-i menține în siguranță pe cei dragi vouă.
Doina BRĂGUŢA,
medic psihiatru CCSM