Sănătatea și viitorul planetei e în mâinile noastre
Apa şi pădurile au un impact benefic asupra sănătății noastre mentale și fizice.
„Apa are limba Universului, singura care poate exprima toate tăcerile și toate tumulturile vieții.”
Suferința Planetei noastre nu ne-a lăsat indiferenți, în special atunci când putem să-i oferim o speranță de viață. Păstrând apele curate și pădurile protejate putem beneficia de apă potabilă de caitate, de hrană ecologică şi putem păstra habitatele animalelor în siguranță.
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an pe 22 martie. Această zi are scopul de a atrage atenția asupra problemelor legate de accesul la apa potabilă, igienă şi sănătate. Ținând cont, că, recent, a demarat Campania Națională de primăvară de salubrizare și amenajare a localităților, a cursurilor de apă și, concomitent, Acțiunea Națională „Râu Curat de la sat la sat”, implicarea în aceste acțiuni a voluntarilor de la IP Gimnaziul „Viorel Cantemir”, Sofia, a fost una binevenită. Activitățile elevilor-voluntari din clasele a VIII-a și a IX-a, care au format o echipă consolidată, s-au axat pe salubrizarea fâșiei riverane de protecție a lacului din centrul localității. Bazinul acvatic din centrul localității presupune crearea unei zone de agrement cu spații verzi, cu arhitectură peisagistică deosebită.
Poluarea apelor este o rană adâncă pentru inima Planetei noastre, o amenințare la adresa vieții în toate formele ei. Apa poluată nu este doar un dezastru ecologic, ci și o amenințare directă pentru sănătatea umană și a ecosistemelor.
În contextul acestor evenimente, am luat hotărârea să facem și noi o schimbare. Și am reușit. Împreună cu elevii claselor a VIII-a și a IX-a, diriginții Ala Gudima, Veaceslav Leșanu, Irina Chiprisean, Aliona Mutruc și subsemnata, primarul Veacelav Magaleas, venit în ajutor și susținând inițiativa tinerilor în acțiunile desfășurate întru protecția resurselor acvatice și protejarea mediului de trai al oamenilor, dar și a animlelor și plantelor, am salubrizat aproximativ 700 metri de fâșie riverană.
Promovând prin acțiuni concrete importanța apei, nu am uitat nici de Ziua Pădurii, un subiect fascinant pentru elevii din instituția noastră. Primăvara copacii își îmbracă frunzele, iar florile încep să înflorească, dar este și perioada când desfășurăm orele ecologice. Concomitent, organizăm și acțiuni de salubrizare, ele constituind un moment împortant și pentru animale, deoarece ele încep să strângă hrană și să-și construiască cuiburi pentru a-și crește puii.
În Republica Moldova, padurile reprezintă apoximativ un sfert din suprafața țării și sunt un element crucial al ecosistemului local. Ele oferă o serie de beneficii, inclusiv, furnizarea de lemn, îmbunătățirea calității aerului și a solului, protejarea biodiversității și a resurselor de apă, precum și oferirea unui habitat pentru multe specii de animale și plante. Elevii învață despre flora și fauna din pădure, despre ciclurile de viață ale acestora și despre cum sunt interconectate.
De asemenea, elevii pot învăța și despre impactul pe care activitățile practice le au asupra pădurilor și cum acestea pot fi protejate și conservate de generațiile viitoare. Pentru o eficiență mai bună, aceste programe pot include activități pentru reducerea defrișărilor, promovarea utilizării durabile a lemnului, a altor resurse, precum și educarea tinerilor cu privire la importanța măsurilor de protecție a mediului.
Luna Pădurii este un subiect important pentru studiu, deoarece oferă o perspectivă unică asupra studierii și protejării ecosistemelor locale. Reieșind din această prezumție, elevilor noștri le-a fost oferită posibilitatea de a desfășura ore de biologie în clasa a VIII-a împreună cu Haralampie Roșca, inspector principal, Inspectia pentru protectia mediului, Drochia. În cadrul orelor respective au fost declanșate discuții despre pădurile din regiunea noastră şi despre modul prin care acestea pot fi protejate.
Concluzia unică a elevilor a fost să conștientizeze cât de important este să promoveze valorile principale în activitățile umane asupra mediului. Cu acest scop, elevele Cristina Grosu și Andreea Verbovnâi, clasa IX-b, coordonatoare subsemnata, au participat la Concursul Internațional „Apa este viață”, organizat de catre AO „Inovație în educație de performanță”, categoria videoclipul educațional.
Dacă dorm să locuim într-un mediu curat și sănătos, trebuie să fim responsabili de ecologie și să ne implicăm pentru a asigura un viitor durabil pentu toți. Sănătata și Viitorul Planetei e în mâinile noastre.
Jana GÂRLĂ, directoare-adjunctă, IP Gimnaziul „Viorel Cantemir”, s. Sofia