Sănătatea – un dar, o comoară, o valoare fără de preț a vieții
În satul Ochiul Alb, raionul Drochia, recent, a fost organizată conferința comemorativă: „Sănătatea – un dar, o comoară, o valoare fără de preț a vieții” în concepția strategică a lui Nicolae Testemițanu, academician, savant, om de stat proeminent.
La 31 iulie, curent, satul Ochiul Alb a găzduit un eveniment important – 95 ani de la nașterea regretatului Nicolae Testemițanu, profesor universitar, ministru al sănătății, Om de mare valoare, organizat de către Primărie în frunte cu primarul Arcadie Juc, de Maria Zubenco, șefă, IMSP „Centrul de Sănătate” Ochiul Alb, Liliana Rusu, directoare, IP Gimnaziul „N. Testemițanu”, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, Catedra de Medicină Socială și Management sub aceeași denumire și Asociația științifico-practică „Sănătate Publică și Management”, cu Tudor Grejdean, profesor universitar, Catedra Medicină Socială și Management Sanitar „N. Testemițanu”.
A găzduit evenimentul Centrul de zi și plasament din sat în frunte cu Liuba Iacovlev. Au fost invitate și prezente mai multe personalități din raion: Iurie Babin, director, IMSP „Spitalul raional Drochia „N. Testemițanu”, Emilia Lopatenco, șefă, IMSP „Centrul de Sănătate or. Drochia „A. Manziuc”, ex-primari ai satului, Iurie Ostavciuc, vicepreședintele raionului. Invitații au fost întâlniți de către gazdă cu pâine și sare.
Conferința a început cu un discurs al primarului Arcadie Juc, inițiatorul acestei întâlniri, care a menționat, că „lumea medicală este profund marcată de această personalitate, pământeanul nostru, deoarece este unul din puţinele nume despre care se vorbeşte nu doar la aniversări, ci zi de zi. Nicolae Testemițanu a îmbinat în sine datoria, dragostea de neam, generozitatea şi perseverenţa, în acelaşi timp, fiind original în abordări, consacrat muncii pe care o făcea, lăsând o urmă profundă pe pământ, printre semeni”.
Iurie Ostavciuc, vicepre-ședintele raionului, a menționat, că ilustrul om de știință și rector a educat studenți, specialişti, savanţi de mare anvergură în domeniul medicinii şi a rămas în memoria tuturor Omul cu simţul datoriei împlinite.
Emoționante au fost momentele când persoanele care l-au cunoscut au împărtășit din amintirile legate de eminentul savant, rector, ministru al sănătății și profesor Nicolae Testemițanu. Tudor Grejdean a venit cu o prezentare despre viața și activitatea destoinicului Nicolae Testemițanu, într-un moment de discuții numindu-l „ambasadorul” satului, după care a povestit fragmente din ultimele clipe de viață ale renumitului Om de Stat: „Ceva mai devreme de trecerea lui în neant, a mers la o întâlnire cu colegii lui de facultate, unde s-au odihnit, au discutat, apoi au dansat pe fundalul cântecului „Lavanda”, melodia lui preferată, după care, subit, și-a dat ultima suflare. Acest cântec a devenit imnul regretatului.” La încheierea acestui discurs, pe fundalul respectivei melodii, a urmat un minut de reculegere.
Pe parcursul Conferinței comemorative: „Sănătatea – un dar, o comoară, o valoare fără de preț a vieții”, au răsunat o mulțime de amintiri, cuvinte de recunoștință și de apreciere din partea invitaților, oaspeților, cât și a sătenilor localnici și a celor sosiți. Toți au menționat faptul, că plecarea timpurie, în floarea vârstei, la doar 59 de ani, când era plin de idei și de forțe pentru a le implementa, a văduvit nu doar sistemul medical, familia și locul de baștină, dar întreaga țară i-a simțit lipsa, că a pierdut un fiu destoinic al neamului, patriot, savant, organizator, rector, ministru, şef de catedră, academician, care a mai fost și un distins chirurg, și om politic moldovean. Exemplul lui de a studia medicina și a sta la straja sănătății oamenilor l-au urmat mulți dintre absolvenții școlii medii din Ochiul Alb, satul de baștină, legat de biografia lui Nicolae Testemițanu pe veci.
Profesorul Nicolae Testemiţanu a fost şi rămâne în istorie ca un ilustru arhitector şi constructor al sistemului de ocrotire a sănătăţii în ţara noastră. Cu o viziune largă şi bine argumentată ştiinţific, reieşind din toate particularităţile şi necesităţile stringente ale sistemului național de sănătate din anii ‘60, el a reuşit să formeze conceptul dezvoltării sănătăţii populaţiei pentru a doua jumătate a sec. XX – începutul sec. XXI.
Spre final de eveniment, Ansamblul folcloric „Băcițele” și tinerele mlădițe din sat, Cristina Bâtcă și Adina Dodiță, au cântat în memoria lui Nicolae Testemițanu. Evenimentul s-a încheiat cu sunetul strunelor de chitară în interpretarea Andrielei Bejenari, „steluța drochiană” numită astfel de Vitalie Bârgău, profesorul ei.
Din biografie:
Nicolae Testemițanu s-a născut pe 1 august 1927 în satul Ochiul Alb. În 1951 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC). La vârsta de doar 32 de ani a fost rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. În 1963 Nicolae Testemițanu a fost numit în funcția de ministru al sănătății din RSSM. Fiind ministru, a pledat pentru asigurarea sistemului de sănătate cu cadre medicale, preponderent autohtone, și întroducerea limbii române în procesul de instruire, inițiativă pentru care, în anul 1968, a fost destituit din postul de ministru al sănătății.
Post-mortem, i-a fost conferit titlul de academician al AȘM. Din 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova poartă numele savantului.
A plecat la cele veșnice, subit, la 59 de ani, într-o zi de toamnă, la 20 septembrie 1986, în Chișinău.
Despre Omul cu literă mare, savantul, politicianul, patriotul, academicianul Nicolae Testemițanu s-a vorbit, s-a scris și s-au spus multe lucruri frumoase, el a fost, pe drept cuvânt, un bun organizator, conducător și medic de mare valoare, o figură proeminentă în istoria sistemului medical din republică.
Faptele ilustrului savant și profesor Nicolae Testemiţanu trebuie promovate, făcute public, aduse la cunoștința tineretului de azi, ca ele să devină un exemplu elocvent pentru fiecare dintre studenții Universității de medicină din Moldova.
Anastasia OLARU
În imagini: aspecte de la evenimentul din Ochiul Alb