„Sângele înseamnă viață, iar donarea – speranță”

0
Nicolae-RUSU

Programul de donare de sange, derulat cu scopul de a sprijini sistemul transfuzional, ajută la promovarea donării benevole de sânge, la creșterea colecței și la identificarea și sporirea numărului de noi donatori.

 

Donarea de sânge este o acțiune salvatoare de viață, ce arată grija față de suferința persoanelor din comunitate, care au nevoie de transfuzie urgentă de sânge. Donarea de sânge este un indicator al sănătății unei generații, în special, din perspectiva nivelului de manifestare a empatiei individuale. O societate în care există un număr constant și suficient al donatorilor de sânge este o societate sănătoasă.
Cetățenii raionului Drochia, la fel, sunt solidari și înțeleg, că pot contribui direct la salvarea multor vieți ale apropiaților. Și nu doar. Astfel, ei vin regulat și donează sânge, uneori la Secția de Transfuzie se formează și rând.
Spre exemplu, în 2021 am avut peste 1100 de donatori, indicator bun, dar încă insuficient, pentru a acoperi rezervele necesare de produse sangvine și a preparatelor adiacente.
În primele 4 luni ale anului curent avem deja peste 450 de donatori, fapt îmbucurător, dar, deasemenea, încă fiind departe de necesitățile reale și de scopul pe care ni l-am propus. Știind, că donarea nu doar salvează vieți, dar aduce și beneficii pentru sănătatea personală, îndemnăm locuitorii raionului să conștientizeze acest deziderat și să vină să doneze sânge.
Exemple demne de urmat în acest sens sunt și donatorii sistematici: Nicolae Rusu, vicedirector, Marin Capcelea, specialist, Secția Resurse Umane, ambii de la SR „N. Testemițanu”, Tatiana Filimon, medic-laborant, Secția de Transfuzie a Sângelui, Galina Zavorotnâi, șefă, STOFM Drochia, Ghenadie Rață, ofițer superior de poliție, Marin Novac, ex-șef-adjunct de poliție, și mulți alții care nu sunt indiferenți de ceea ce se întâmplă în societate, de situațiile dificile ale pacienților aflați la nevoie.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți cumulativ următoarele condiţii:
1. vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
2. greutate corporală peste 50 kg;
3. puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
4. tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
5. în ultimele 6 luni să nu fi suferit intervenţii chirurgicale;
6. femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
7. să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
8. sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, cancer.
Campaniile de donare voluntară de sânge în RM sunt permanente, ele promovând un exerciţiu de solidarizare, de la inimă la inimă în rândurile tuturor păturilor sociale. Dacă suntem sănătoşi, dacă putem face un act de caritate, îl putem face în orice zi.
Alexandru LEȘENCO, șef, Secția de Transfuzie a Sângelui,
SR „Nicolae Testemițanu”

Nicolae RUSU
Ghenadie RAȚĂ
Marin CAPCELEA

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *