Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Sângele nu poate fi cumpărat, el poate fi obţinut doar prin donare – Glia Drochiană

Sângele nu poate fi cumpărat, el poate fi obţinut doar prin donare

0

Sângele nu poate fi cumpărat, el poate fi obţinut doar prin donare

Continuă campania iniţiată de colectivul Secţiei transfuzie a sângelui de la IMSP „Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”. Interlocutor în interviul ce urmează este Alexandru LEŞENCO, şeful secţiei respective.

 

– Domnule doctor, cum se desfăşoară campania de donare a sângelui, care e activismul voluntarilor?

– Nu chiar cel care ni l-am dori şi, ce-i mai important, acel care ar fi să corespundă necesităţilor de colectare a sângelui.

– Poate că lumea are frică de COVID-19?

– Nu exclud acest obstacol. Dar vreau să-i asigur pe toţi, că lucrătorii noştri manifestă un interes mai mult decât sporit la capitolul „protecţie de noul coronavirus” şi, în genere, protecţie de orice fel de infectare. Afirm cu toată certitudinea, nimeni nu se va infecta nici de COVID, nici cu alte boli.

– Ce trebuie să cunoască donatorul care este la prima experienţă?

– Donatorul de sânge trebuie să aibă o vârsta cuprinsă între 18-60 ani; Greutatea corporală minimă 50 kg; Tensiunea arterială: maximă să nu depaşească 180 mmHg, iar minimă – 100 mmHg; Valoarea hemoglobinei să nu fie mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi; Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţă de sângerare anormală. Toate aceste investigaţii ori analize le facem gratuit donatorilor.

– De câte ori pe an se poate dona sânge?

– Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.

– Cât sânge se preia în timpul unei donări?

– La o donare se recoltează 450 mililitri de sânge.

– Aproape jumătate de litru… Nu există vreun risc pentru donator?

– Priza obişnuită de sânge, 450 ml, este o cantitate ce nu presupune niciun risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1- 2 ore), fără a fi necesar un tratament sau o alimentaţie specială.

– Ştiu că donatorilor li se eliberează un set de produse alimentare, ce intră în el?

– Câte o conservă din carne de pui, peşte, fasole, legume, apoi un litru suc de mere, halva, prune uscate, adică un set de proteine, cum ar fi.

– Aţi aprobat şi un program cu zile concrete în care voluntarii pot veni la secţia de transfuzie, amintiţi-l, Vă rog.

– Donatorii sunt aşteptaţi între orele 08.00–12.00 la Secția de transfuzie a sângelui din cadrul IMSP „Spitalul raional Drochia „Nicolae Testemițanu”, potrivit următorului grafic: 8 decembrie; 10 decembrie; 15 decembrie; 17 decembrie; 22 decembrie; 24 decembrie 2020.

– Se vorbeşte, că donatorii de plasmă, anume bărbaţii care s-au vindecat de COVID-19, vor fi remuneraţi cu câte 3000 de lei.

– Aşa se presupune. S-a demonstrat, că plasma donată de persoanele, aici subliniez, anume de bărbaţii care s-au tratat de coronavirus, este foarte eficientă pentru trătarea COVID-ului.  Un donator de plasmă salvează trei semeni aflaţi în dificultate gravă. Dar… În opinia mea, sângele nu poate şi nu trebuie să fie cumpărat. El poate fi obţinut doar prin donare. Or, hemotransfuzia are un rol important în lupta pentru viaţa omului şi protecţia lui faţă de traume grele, hemoragii, şoc, cazuri de septicemie, intoxicaţii, combustii şi multe alte maladii. Cu siguranţă, nimeni dintre pământeni nu are certitudinea că nu se va confrunta vreo dată, Doamne fereşte, cu astfel de tragedii. Ajunşi în asemenea situaţii, vom avea nevoie, nu este exclus, şi de o transfuzie de sânge. Din păcate, multă lume conştientizează importanţa voluntariatului în hemotransfuzie abia ajungând în situaţii de criză.

– Care sunt telefoanele la care cetăţenii ar putea să solicite detalii?

– Totdeauna gata de a răspunde la 069941122; 067630616;  (0252)22593. Ba mai mult chiar, după apel, revenim noi cu sunet.

A intervievat Liuba BULGARU

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *