Săptămână globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile în perioada 15-22 octombrie 2024 cu genericul „E timpul să fii lider!”

0
 În conformitate cu prevederile Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027 (Hotărârea Guvernului nr.129/2023) Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă să supravegheze sănătatea populației în raport cu bolile netransmisibile prioritare.
La nivel global bolile netransmisibile (BNT) prioritare sunt bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat, care constituie peste 80% din toate decesele. BNT afectează  toată populație, pretutindeni. Conform datelor OMS în fiecare an din cauza BNT prioritare decedează  41 milioane de oameni, reprezentând 74% din toate decesele din întreaga lume, iar decesele anuale din cauza BNT se estimează că vor crește până în a.2030 – la 52 de milioane de oameni. Majoritatea acestor decese sunt determinate de bolile cardiovasculare (17,9 milioane), cancerul (9,3 milioane), bolile pulmonare cronice (4,1 milioane) și diabetul (2,0 milioane). Este important a menționa că 86% din decese prin boli cardiovasculare sunt decese premature care cuprinde vârstele între 30 și 69 ani. Consecințele umane, sociale și economice determinate de BNT sunt resimțite de către toate țările, indiferent de nivelul lor de dezvoltare.  Raportul ”Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară” a Parlamentului European din 16 noiembrie 2023 a relatat impactul socio-economic și a semnificației bolilor netransmisibile pentru societate, unde cheltuielile pentru  asistența medicală la nivel de UE sunt estimate la cca 115 miliarde Euro, sau cca 0,8% din PIB-ul anual, fiind subliniat că pe lângă problemele de sănătate și impactul socio-economic, acestea afectează grav forța de muncă și productivitatea globală.  Toate aceste constatări și concluzii ale Comisiei Europene în egală măsură se referă și la starea de sănătate a populației Republicii Moldova.
Republica Moldova continuă să se plaseze  printre țările cu cea mai înaltă mortalitate generală a populației din regiunea europeană. Cu toate că de-a lungul anilor s-a stabilit o tendință de reducere a mortalității generale în populație, cu excepția anilor de pandemie (2020 și 2021), media pe țară depășește cu mult media regională.  În   anul 2023, de asemenea, se înregistrează  o descreștere a mortalității generale cu – 7,4%  (1332,1 cazuri la 100 mii loc.) față de anul 2022 (1438,3 cazuri la 100 mii loc.), această  scădere este preponderent rezultatul diminuării deceselor asociate cu infecția provocată de virusul SAR-CoV-2. Totuși, structura mortalității pe cauze de deces în anul curent nu s-a modificat substanțial, prioritare fiind bolile aparatului circulator cu o pondere de 57,7%, tumorile – 17,6%,  bolile aparatului digestiv -8,3%,  bolile aparatului respirator – 4,6%, traume și otrăviri 4,9% și diabetul 1,1%, care au constituit 88,0% din toate decesele înregistrate.
BNT sunt în mare parte determinate de stilul de viață și comportamente nesănătoase. Totodată, este stabilit că cele mai multe BNT pot fi prevenite  prin acțiuni de reducerea factorilor de risc comuni pentru aceste boli precum: consumul produselor din tutun și de alcool, alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă și poluarea aerului.
Anual Alianța Globală pentru  controlul BNT de comun cu OMS organizează  Campania ”Săptămâna Globală de acțiuni în BNT” care în anul  curent se va marca în perioada 15-22 octombrie, concomitent cu Forumul Alianței Globale în prevenirea și controlul BNT. Tema Campaniei 2024 este  „E timpul să fii lider!” și pune accent pe leadership ca factor esențial în combaterea poverii globale a BNT.
Campania are scopul să asigure și să livreze un mesaj clar guvernelor, agențiilor, donatorilor și sectorului privat, ca să acționeze urgent în prevenirea și gestionarea BNT și face apel la:
1. Accelerarea implementării: Este timpul ca guvernele să declanșeze schimbarea. Implementarea rapidă la nivel național a politicilor pentru prevenirea și controlul BNT va genera progrese semnificative pentru sănătatea și bunăstarea globală, asigurând abordarea nimeni să nu fie lăsat în urmă.
2. Eliminarea barierelor: Împreună, se pot distruge obstacolele care împiedică cooperarea, pentru a promova prioritățile globale de sănătate și dezvoltare, și a obține rezultate mai eficiente. Liderii mondiali pot atinge obiective mai ambițioase prin acțiuni coordonate și integrate.
3. Mobilizarea investițiilor: Pentru a răspunde provocării globale, este necesar de activat finanțarea esențială pentru prevenirea și tratamentul BNT.
 Liderii mondiali pot declanșa investiții semnificative care vor crea comunități mai sănătoase.
4. Oferirea responsabilității: monitorizarea și evaluarea progresului, respectarea angajamentelor privind prevenirea și controlul BNT pe termen lung.
Liderii pot respectă promisiunile și îndeplini angajamentele, pentru a asigura o sănătate mai bună pentru toți.
5. Implicarea comunităților: Promovarea leadership-ului la nivel comunitar și implicarea persoanele care trăiesc cu BNT în centrul unui răspuns în colaborare, care implică întreaga comunitate BNT.
De asemenea, OMS îndeamnă guvernele să intervină cu acțiuni ferme în prevenirea și gestionarea BNT, pentru a întâmpina cea de-a patra reuniune la nivel înalt a ONU privind BNT din septembrie 2025, cu rezultate reale în realizarea angajamentelor luate.
Menționăm că, Ministerul Sănătății coordonează implementarea Programul Național de prevenire și control a bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027(HG 129/2023), care este un document complex intersectorial și stabilește liniile directoare și prioritățile de acțiune pentru consolidarea răspunsului național la BNT prin influența factorilor de risc. Obiectivele Programului oferă oportunitatea pentru a realiza angajamentele asumate de țară privind reducerea relativă a mortalității premature prin bolile netransmisibile prioritare cu 25% până în anul 2025 și cu 30% către anul 2030,, precum și dezideratele „Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, în special ce ține de reducerea cu o treime a mortalității premature prin BNT până în 2030.
La nivel teritorial au fost elaborate și se implementează  Planurile Teritoriale de acțiuni pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile întru realizarea Hotărârii de Guvern nr.129/2023.
Cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției, a fost extins la nivel național și instituționalizat Programul de Auto – Gestionare a Bolilor cronice, astfel ca populația să-și asume responsabilitatea pentru propria sănătate, iar factorii de decizie să ajungă la cei mai vulnerabili pacienți cu BNT.
CSP Soroca,subdiviziunea Drochia.
Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *