În primele două zile ale acestei săptămâni, luni şi marţi, se citesc Evangheliile legate de învăţăturile Domnului. A treia zi, numită Miercurea Mare, este menită să ne aducă aminte de pocăinţa femeii desfrânate şi de transformarea lui Iuda din ucenicul Domnului în însuşi vânzătorul. Trădarea lui Iuda a făcut ca ziua de miercuri, alături de cea de vineri, să devină zi de post.
Joia Mare este reprezentată prin patru caracteristici: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Cea de Taină, la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei, rugăciunea lui Iisus din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.
În Joia Mare se vopsesc ouăle, iar sâmbăta se face cozonacul, pasca, ce vor fi duse la biserică în noaptea Învierii. În această zi, în biserică se citesc cele 12 Evanghelii.
Vinerea Mare este ziua în care Iisus a fost jertfit şi de aceea în biserică nu se cântă Sfânta Liturghie, iar oamenii ţin post negru. Seara se cântă Prohodul Domnului. La sfârşitul slujbei se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, pe sub care trec apoi toţi credincioşii.
Sâmbăta este ultima zi de post şi în acelaşi timp ultima zi a pregătirilor pentru ziua de Înviere a Domnului. Noaptea de sâmbătă spre duminică se fac slujbe în cinstea Învierii Domnului.
Preot Gheorghe COJOCARI,
paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului”,
s. Măcăreuca