Satul Fântânița a îmbrăcat straie de sărbătoare
Proiectul „Nici un sat fără concert” continuă să adune lume dornică de frumos, de cântec, dans și voie bună. Duminică, la 30 octombrie, un festival cu un astfel de generic a poposit și în satul Fântânița.
După cum afirmau spectatorii, veniți cu o oră și ceva mai devreme de începutul evenimentului pentru a-și ocupa un loc mai potrivit, astfel de concerte demult nu au mai fost organizate în satul lor. Și își invitau prin telefon prietenii și cunoscuții să se grăbească…
Da, să se grăbească, că la ora 12.00 moderatoarea Rodica Lozovanu a dat start sărbătorii. Tradiționala paradă a colectivelor artistice a fost însoțită de doi călăreți, moment caracteristic pentru Fântânița, unde se organizează veritabile alergări de cai.
După ce au fost întâmpinați cu pâine și sare, în scenă au fost invitați Vitalie Palii, primarul localității, Alexei Vasilean, președintele raionului, Cristina Țurcanu, șefă, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, …., parohul bisericii, care a binecuvântat începutul evenimentului. Cuvinte de felicitare au adresat și Alexei Vasilean, Vitalie Palii, Cristina Țurcanu și Raisa Vacari, pimara de Pervomaiscoe.
Festivitatea a fost deschisă cu piesa „Moldova mea” în interpretarea duetului Lavinia Scutari și Sandu Corcimari, apoi scena a fost pusă la dispoziția micilor artiști de la IET „Izvoraș”, șefă Mariana ? Rusu, dirijați de Valentina Babuci, directoarea artistică a Căminului cultural, care, prin evoluarea lor frumoasă au încălzit sufletele celor prezenți.
În continuare concertul a fost susținut de Ansamblul folcloric „Voie bună, gospodari” din Nicoreni, conducător artistic Cristina Palii Vărguță.
„Vărguțele” din Nicoreni, conducător artistic Cristian Palii, Ansamblul folcloric „Seleanca” din Pervomaiscoe (c.a. Marina Oleinic), Formația de bărbați „Semănătorii” din Dondușeni, solist Ion Țurcanu (c.a. Anatol Lachiu), Ansamblul folcloric „Țărăncuțele” din Antoneuca (c.a. Valentina Șevciuc), Ansamblul de dansuri „Izvoraș”, (c.a.Valentina Cocitov), Ansamblul folcloric „Busuiocul”, conducătoare artistică Galina Pavalencu. Aplauze frenetice au meritat și interpreții locali: frații Bianca și Vadim Sajin, Lia Furtună, Alexandrina Țurcan, Eudochia Eni, Formația „Speranța”. Însă rolul primordial în pregătirea artiștilor locali și dirijarea evoluărilor aparțin talentatei Valentina Babuci.
Satul Fântânița nu este prea mare, cu vreo 20 de ani în urmă populația lui nu ajungea nici la 1400 de locuitori. De atunci, la sigur, o parte din locuitori au mai plecat peste hotare. Însă el este slăvit prin istoria sa de peste 400 de ani, prin urmele lăsate de strămoși. Localitatea se mândrește cu o Biserică din lemn și paie, ce datează din 1784 devenită epocală, cu una din primele școli parohiale, cu simbolul sau cartea de vizită a satului Fântâniţa – una din cele 3 fântâni (ghioluri), ce se mai păstrează de pe timpul turcilor, ce are în adâncime 12 cămări, ferecate cu 12 uși din stejar. Au fost făcute încercări de a pătrunde, dar s-a reușit a deschide doar primele trei, izvorul cu un debut puternic de apă, îneca de-abinelea întreaga vale.
Actuala biserică, ce păstrează aprinsă candela creştinizmului, a fost înălțată de locuitorii satului în 1896.
Mai nou pentru comuna Fântânița sunt cursele de cai, la care participă activ și care primește la sine astfel de competiții interesante.
Dar, oricum satul își trăiește viața zilnică și își edifică destinul.
Astfel, că și recentul eveniment a constituit o pagină frumoasă în biografia satului.
Primarul Vitalie Palii a acceptat provocarea și a decis să pornească pregătirile. Însă primarul de unul singur nu poate realiza ceea ce poate face o echipă. Împreună cu echipa sa, cu activiștii și oamenii neindiferenți din sat au pus idee lângă idee, gând lângă gând, pe cele mai ingenioase evidențiindu-le și scoțându-le în prim plan, fiind și regizori, și scenariști, și executori, au creat o sărbătoare de suflet. Pe drepta și pe stânga primarului, de la idee și până la final, s-au aflat colectivele gimnaziului și grădiniței din localitate, meșterul popular Valeriu Țurcanu, apicultorii Vasilisa Țurcanu și Petru Grumeza, aparatul primăriei, consilierii etc.
Vecinii din satele Pervomaiscoe și Antoneuca, care au trecut ceva mai devreme printr-o astfel de „testare”, au venit să-i susțină și să întregească sărbătoarea. Ei și-au aranjat corturile cu bucate tradiționale și produse de patiserie, cu lucrări ale meșterilor populari, și-au adus și artiștii amatori care au îmbogățit programul de concert. Biserica Sfinților Apostoli Mihail și Gavriil a fost reprezentată de parohul … și preoteasa …., care au expus pe o masă frumoasă icoane și lucrări handmade.
Pentru spectatori au fost aduse scaune, pe parcurs ei fiind serviți cu plăcințele, cu alte copturi gustoase ca să li se creeze condiții optime. Căci, pe bune, duminică la 30 octombrie, Fântânița a îmbrăcat straie de sărbătoare, Fânânița a primit oaspeți dragi, pentru că chiar a fost un eveniment frumos, așteptat, de anvergură, unde, pe lângă toate darurile toamnei, au fost și frigărui, și zeamă de pește, și sărmale sau babă neagră, dar și dans, și voie bună. Dar câre întâlniri amicale, care au lăsat amprente frumoase atât în destinul satului, cât și oamenilor prezenți și implicați.
Valentina CEBOTARI
În imagini: secvențe de la sărbătoarea de zile mari din Fântânița.














