Satul Ghica Vodă are 100 de ani
Ziarul „Glia Drochiană” a publicat la 17 iunie 2022 scrisoarea lui Timotei Căldare din or. Drochia, întitulată „Când a fost înființat satul Ghica Vodă?”.
„Din mai multe surse am citit, – scrie autorul, – că nu se știe exact în ce an a fost înființat satul Ghica Vodă (Miciurin)”. Ar fi fost bine dacă ne-ar fi numit 2-3 din aceste „multe surse”, în care se spune că nu se știe exact anul, în care a fost întemeiat satul Ghica Vodă. Pentru că eu nu le cunosc. Cunosc surse, în care se arată anul greșit. De exemplu:
ESM (Enciclopedia sovetică moldovenească) din 1974: satul Miciurin e înființat în anul 1921.
Județul Soroca, monografie ilustrată, Chișinău, 2002: satul Miciurin, pag. 23: „întemeiat în 1921, de țărani din alte localități, cărora li s-a dat pământ în cadrul reformei agrare din România”.
În 1921, după ce țăranii din satele vecine primiseră aici pământ în cadrul reformei agrare (Localitățile Republicii Moldova, vol. 8, pag. 379).
Pentru a dezminți informația greșită privitor la întemeierea satului Ghica Vodă (Miciurin) apelăm la Dicționarul Enciclopedic Român, vol. 4. Aici, la pag. 204, găsim răspuns limpede și incontestabil la întrebare: când a fost posibil să primească țăranii pământ și când a fost posibil să fie întemeiat satul Miciurin:
După o serie de decrete (1918-1920), reforma agrară a fost definitiv legiferată în iunie-iulie 1921: (începând cu 1922 s-au împărțit țăranilor cu răscumpărare 6 mln. ha, adică 66 % din întreaga suprafață de pământ deținut de boierime.) Paranteza s-a închis. În ea e răspunsul exact. Abia începând cu 1922 s-a împărțit pământul. Deci în 1921 fără pământ, nu puteau țăranii să înființeze sate. Nici satul Ghica Vodă.
Satul Ghica Vodă a fost înființat în anul 1922, după reforma agrară din România, pe pământurile latifundiarului (moșierului) Denianovici (Denianovrulicz). Acesta e adevarul documentat și incontestabil. Acesta e răspunsul la întrebarea lui Timotei Căldare. Mă miră faptul, că dumnealui l-a auzit prin anii `60, dar nu l-a crezut. Gura bunelului Anton adevăr vorbea la umbra unui copac: „În 1922 sa înființat un sat nou, unde se dădea pământ arabil și locuri de casă”.
În materie de istorie bătrânii nu sunt de neglijat. Ei sunt veritabile arhive orale mobile. Dacă colegul care a scris eseul despre satul Miciurin în Enciclopedia Localității Republicii Moldova ar fi avut norocul să vorbească cu un bătrânel de-alde bunelul Anton Dubiț, n-ar fi scris 1921 anul înființării satului Miciurin, ci 1922.
În concluzie: reieșind din cele scrise anterior în „Glia Drochiană” (17 septembrie 2021) și în articolul de față, precum și din cele povestite de bunelul Anton, satul Ghica Vodă a fost înființat (a apărut) în anul 1922.
Toată admirația și recunoștința pentru domnul Timotei Căldare, care se interesează, caută, perseverează, contribuind la cunoașterea adevărului, cum e în cazul înființării satului. Acum ar fi să fie la chemarea autorităților publice locale, alături de biserică, școală, instituțiile de cultură în vederea marcării jubileului de 100 de ani de la înființarea satului Ghica Vodă.
Evenimentul ar fi și un prilej favorabil pentru a reveni la denumirea de la început a satului – Ghica Vodă, cinstind astfel memoria buneilor, părinților, care au înființat noua localitate.
Vitalie Zagaievschi