Satul Mândâc, fidel tradiţiilor moldoveneşti
Zeci de localnici au îmbrăcat straie naţionale şi au defilat pe străzile satului Mândâc în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Portului și a Pâinii, cu genericul „Portul și pâinea – temelia unui neam”, ce vine să contureze promovarea portului popular, a imaginii satului şi a oamenilor gospodari care locuiesc în el.
Fiecare mahala din sat a improvizat câte o casă mare, aşa cum era pe timpuri. Localnicii au decorat porţile, gardurile, dar şi fântânile cu prosoape şi covoare moldoveneşti. Oaspeții – primari ai comunelor şi satelor din raionul Drochia, agenţi economici din localitate, meşteri populari din raion – au fost întâmpinați de gospodari la fiecare fântână aşa cum se cuvine: cu pâine și sare, cu plăcinte şi cu cel mai gustos vin.
Mai apoi, în parcul din centrul satului, au fost îndemnați să viziteze standurile cu poze istorice şi expoziţiile de panificație, lucrările inedite ale meşterilor de artă populară. Tot aici lumea a putut să savureze gustoșenii pregătite de bucătari din raion, preparate de gospodinele din sat, de lucrătorii instituţiilor de învăţământ din localitate.
Prezent la eveniment, Ion Dascal, președintele raionului Drochia, a felicitat mândâcenii cu organizarea acestui festival de amploare, dedicat unor așa valori importante, precum tradițiile populare, strămoșești și sfânta pâine:
– Ați demonstrat, că în satul Mândâc se fac lucruri minunate, lucruri frumoase, că aici trăiesc cetăţeni extraordinari, promotori de valori, care îşi păstrează tradiţiile și au depus tot efortul pentru a organiza deja al treilea an consecutiv această sărbătoare minunată.
La rândul său, Ion Lupașcu, primar al s. Mândâc, a menționat, că aproape toţi localnicii s-au mobilizat şi au participat la organizarea evenimentului.
– Ne bucurăm foarte mult că la acest festival sunt implicaţi atât locuitori din satul Mândâc, cât şi colectivele din raionul Drochia, – a spus dânsul. – Cu toată certitudinea, evenimentul are un impact pozitiv asupra populaţiei, deoarece această manifestare are drept obiectiv primordial promovarea portului național, a celor mai inedite valori culturale, precum și scoate în prim plan importanța pâinii. Or, ce poate fi mai frumos decât PORTUL POPULAR și PÂINEA, care, pe bună dreptate, sunt temelia unui neam! – a conchis primarul.
Festivalul dat, care este o iniţiativă a primăriei, Consiliului local Mândâc, a nemeficiat de susţinerea a doi lideri, buni agricultori, din localitate: Grigore Lupaşcu şi Tudor Chilari. Pe lângă altă implicare, dânşii şi-au dorit ca în cadrul sărbătorii să-şi elogieze plugarii. Astfel, au fost premiați cei mai buni mecanizatori, care au obtinut rezultate remarcabile în perioada recoltării culturilor cerealire din primul grup.
Evenimentul a avut toată susţinerea din partea mai multor colective artistice, între care Fanfara „Hasnaș”, conducător artistic Andrei Arhirii; formația folclorică „Busuioc” din or. Drochia, conducător artistic Galina Pavalencu; ansamblul folcloric „Vatra” din s. Șuri, conducător artistic Veronica Grădinaru; ansamblurile folclorice „Florile Dalbe” din s. Chetrosu, conducător artistic Marcela Cibotaru; „Busuiocul” din s. Pelinia, conducător artistic Nina Râciu; „Sofiencile”, conducător artistic Valeria Banari; colectivul artistic „Moștenitorii” din s. Țarigrad, conducător artistic Mihail Iurcu, precum și formațiile artistice de la Casa de cultură din Mândâc. Toate împreună şi fiecare în parte au oferit un program artistic inedit.
Menţionăm, că festivalul a fost organizat în parteneriat cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia.
Raisa ZAPOROJAN,
directoare, biblioteca Mândâc
Foto Nelly CIOBANU