La 21 septembrie, de Sfânta sărbătoare Nașterea Maicii Domnului, în satul Fântânița s-a desfășurat Festivalul „Satul meu plin de fântâni”, aflat la I ediție.
Evenimentul a fost organizat la inițiativa primăriei și a Casei de cultură din localitate, de comun acord cu Secția cultură Drochia.
Întâmpinați cu pâine și sare de către Veaceslav Babuci, primarul s. Fântânița, oaspeții veniţi la eveniment, Vasile Grădinaru, președintele raionului Drochia, și Petru Ababei, șef, Secția cultură a CR Drochia, au mers la fântâna cu cumpănă, cea mai veche fântână din localitate. Oaspeții au fost însoțiți de colectivele artistice participante la festival, care au mers într-o paradă de la primărie până la monumentul de arhitectură „Ghiolul turcesc”.
Veaceslav Babuci a povestit, că o veche legendă spune că Fântâniţa îşi are începutul tocmai de la „Ghiolul turcesc”.
Astfel, se spune, că pe timpul când Ștefan cel Mare ducea războaie, o oaste a turcilor s-a refugiat pe aceste locuri. Pe atunci acest sat purta numele de „Hnilovoda” (gnilo+voda). Turcii au săpat pe o vale trei ghioluri (fântâni) mari, care aveau 12 uși de stejar, iar la fundul acestor fântâni ei au ascuns aur… Arheologii au încercat să deschidă ușile acestor ghioluri, însă izvorul fiind foarte puternic, îneca întreaga vale, iar pompele nu reușeau să absoarbă apa izvorâtă.
— Una din aceste fântâni, — ne-a mărturisit primarul, — a devenit simbolul satului Fântânița. Recent, ea a fost reconstruită și curățată. Tot nu demult în acest loc a fost sădit un parc frumos și bine amenajat. Astăzi, această zonă a rămas să poarte numele de „Ghiolul turcesc”.
La festival au evoluat formațiile folclorice de la casele de cultură din raion: „Florile dalbe”, s. Chetrosu; „Voie bună, gospodari”, s. Nicoreni; „Băcițele”, s. Ochiul Alb; „Sofianca”, s. Sofia; „Vatra dorului”, s. Țarigrad; și „Semănătorii” de la Casa de Cultură Dondușeni.
În cadrul evenimentului, meșterii populari Iurie Cucuietu, Eduard Schițco, Nadejda Burduja, Rodica Moscalu, Tatiana Zaporojan și Valeriu Țurcan și-au expus lucrările, iar gospodinele-gazde au pregătit bucate tradiționale ce te ademeneau cu mirosurile și varietatea lor.
Fiind doar la prima ediție, acest festival a reușit să bucure ochiul și inima sătenilor prin expozițiile meșterilor populari, covoare și țesături, cântece populare, interpretate cu mult talent, dansuri din bătrâni.
Petru Ababei a menționat, că deja a devenit o tradiție ca primăriile raionului Drochia să organizeze festivaluri folclorice, ceea ce denotă că vechile tradiții, frumoasele datini și obiceiuri persistă, sunt păstrate și cu drag transmise generațiilor următoare.
Veaceslav Babuci a mulțumit tuturor formațiilor artistice, meșterilor populari, fântânarilor pentru participare la festival, iar organizatorilor — pentru furmoasa orânduire a manifestării. Dânsul a promis că „Satul meu plin de fântâni” va avea continuitate.
Nelly СIOBANU