Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Şcoala mea — responsabilizare socială – Glia Drochiană

Şcoala mea — responsabilizare socială

0

În scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor de educaţie, în cadrul IP Gimnaziul „Victor Coţofană” din satul Chetrosu, vineri, 27 octombrie curent, a fost organizată o Audiere publică cu subiectul „Asigurarea transparenţei în elaborarea bugetului instituţiei de învăţământ pentru anul 2018”.

Distribuie Știrea

Elena NOVAC, directoare, IP Gimnaziul „Victor Coţofană”, s. Chetrosu

Elena NOVAC, directoare, IP Gimnaziul „Victor Coţofană”, s. Chetrosu
Elena NOVAC,
directoare, IP Gimnaziul „Victor Coţofană”, s. Chetrosu

În scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor de educaţie, în cadrul IP Gimnaziul „Victor Coţofană” din satul Chetrosu, vineri, 27 octombrie curent, a fost organizată o Audiere publică cu subiectul „Asigurarea transparenţei în elaborarea bugetului instituţiei de învăţământ pentru anul 2018”. Drept generic al audierilor a constituit înţeleptul îndemn al lui Mohandas Gandhi: „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Şcoala mea — responsabilizare socială pentru reforma educaţiei din Republica Moldova”, implementat în instituţie cu ajutorul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi organizaţia Parteneriat global pentru responsabilitate socială şi finanţat de Banca Mondială, cu susţinerea partenerilor locali — DÎTS Drochia şi primăria Chetrosu.

Misiunea proiectului este să încurajeze cetăţenii să se implice într-un dialog despre bugetul şcolii, despre reforma în educaţie, calitatea serviciilor, precum şi priorităţile de dezvoltare ale instituţiei. În plus, iniţiativa are menirea să creeze un mediu în care cetăţenii să fie responsabili faţă de mediul instituţional şi social în care trăiesc.

Pe parcursul implementării proiectului am îndemnat partenerii educaţionali: elevi, părinţi, cadre didactice, administraţia publică locală, să se informeze despre bugetul şi performanţa şcolii şi să se implice în crearea şcolii mai eficiente, mai transparente şi mai bune. Astfel, în luna aprilie de către elevi, părinţi, cadre didactice, membri ai Consiliului de administraţie au fost îndeplinite 169 Fişe de implicare.

În cadrul Audierilor publice am familiarizat participanţii cu o prezentare a instituţiei. Am vorbit detaliat despre realizarea bugetului pentru anul 2016 şi 9 luni ale anului 2017, venind cu concretizări şi exemplificări prin cifre şi poze. Proiectul bugetului pentru 2018 a fost oferit fiecărui participant şi prezentat în detalii despre cum se formează, de unde vin banii şi care este strictul necesar pentru funcţionarea instituţiei. Vasile Cemortan, viceprimarul satului Chetrosu, a comunicat audienţei, că proiectul a fost discutat în cadrul Consiliului de administrare şi a îndemnat publicul să-şi expună activ părerile şi punctele de vedere.

În alocuţiunea sa, Inga Burlacu, coordonator la Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA”, a menţionat, că scopul centrului este de a oferi tinerilor oportunităţi mai bune de informare, participare, un mod de viaţă sănătos, inclusiv o integrare socio-economică cât mai eficientă.

Participanţii la eveniment au avut ocazia să se informeze despre starea lucrurilor în învăţământul drochian, ascultându-l cu o deosebită atenţie pe Vitalie Josanu, vicepreşedintele raionului Drochia.

Ion Recean, şeful Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Drochia, le-a vorbit părinţilor şi elevilor despre necesitatea cunoaşterii problemelor şcolii de toţi actorii educaţionali, dar şi despre oportunitatea înaintării propunerilor constructive în soluţionarea acestora.

Audierea publică desfăşurată la instituţia noastră a fost o experienţă nouă întru realizarea unui exerciţiu de responsabilizare socială, pentru cheltuirea banilor publici. De aceea, sperăm, că informarea publicului vizat în problemele şcolii va duce la sensibilizarea acestora în implicarea activităţilor pentru o şcoală mai bună.

Elena NOVAC,
directoare, IP Gimnaziul „Victor Coţofană”, s. Chetrosu

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *