
Grigore LUPAŞCU, consilier raional, discută cu părinţii elevilor de cl. I-i, veniţi de la Şalvirii Noi

La 22 septembrie curent a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului raional Drochia. Pe ordinea de zi figurau doar patru proiecte de decizii, toate iniţiate de Vasile Grădinaru, preşedintele raionului Drochia.
Din start era clar, că cea mai problematică chestiune propusă consilierilor raionali spre aprobare avea să fie ultima din agenda şedinţei: „Cu privire la lichidarea instituţiei Publice „Şcoala primară Şalvirii Noi”. Despre faptul acesta vorbea şi prezenţa celor câtorva locuitori din localitatea cu pricina, părinţi şi bunei ai elevilor care riscă să rămână fără şcoală.
Discuţii au fost multe, aprinse. Consilierii, rând pe rând, îşi spuneau opinia, făceau propuneri. Pe de altă parte în discuţii se încadrau şi localnicii veniţi să lupte pentru menţinerea instituţiei primare de învăţământ.
Dar, până la urmă, s-a dovedit că oricât nu s-ar vorbi, orice nu s-ar spune, numărul celor patru elevi de clasa întâi, pentru care trebuie să activeze şcoala, nu avea să devină mai mare.
De fapt, problema cu lichidarea şcolii primare a fost creată de însăşi persoanele care astăzi pledează pentru dreptul ei la viaţă.
În cadrul şedinţei, Ion Recean, şeful Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Drochia, dânsul şi raportorul respectivului proiect de decizie, a menţionat, că anul precedent, intuindu-se apariţia acestei probleme, s-a propus schimbarea statutului instituţiei din gimnaziu în grădiniţă-şcoală. Însă colectivul de părinţi şi cel profesoral au fost contra acestei idei, optând pentru statutul de şcoală primară. Acum s-a ajuns, că la numărul existent de copii este imposibil de menţinut activitatea unei astfel de instituţii. La 1 septembrie doar patru copii au depus cereri pentru clasa întâi.
Ce-i drept, iniţial, din vară, se preconiza că în clasa întâi vor merge 11 elevi, însă pentru şapte din ei viaţa şcolară a început la gimnaziul din satul Zguriţa, aflat la o distanţă de circa 10 kilometri. Astfel au decis părinţii şi este dreptul lor de a hotărî ce instituţie de învăţământ să frecventeze copiilor lor.
Vasile Grădinaru, preşedintele raionului Drochia, a subliniat şi în cadrul şedinţei, şi mai apoi, într-o discuţie particulară:
− Eu cu tot sufletul sunt pentru menţinerea şcolilor, pentru activitatea lor, pentru crearea condiţiilor optime de instruire şi educaţie. Dar este imposibil, atât financiar, cât şi legal, menţinerea acestei instituţii de învăţământ. Nu există nici bani, şi nici temei juridic pentru continuitatea acestui aşezământ şcolar.
Solicitat pentru opinie, Pavel Bejenari, primarul comunei Palanca, care nu a participat la şedinţa Consiliului raional unde se discuta „pro” şi „contra” şcolii de la Şalvirii Noi, ne-a declarat:
− Întâi de toate, sunt foarte indignat, dar şi jignit de faptul că nu am fost nici invitat, nici anunţat despre această întrunire a consilierilor raionali, unde s-a vorbit despre o instituţie din teritoriul primăriei noastre. Nu ştiu care a fost motivul, dar, cu certitudine, prezenţa mea la şedinţă ar fi explicat multe în această chestiune durută atât pentru populaţie, cât şi pentru mine personal ca primar şi om. Vorba e că sunt la al treilea mandat în această comună şi cunosc nu din auzite despre cum s-a renovat şi ajustat clădirea acestei instituţii de învăţământ. Şi dacă este cineva pe care cu adevărat să-l doară situaţia creată, acesta sunt eu.
Îmi doresc comuna noastră să aibă un gimnaziu, dar realitatea este de altă natură. Nu poate să existe o instituţie de învăţământ fără elevi.
De fapt, eu încă în timpul celorlalte mandate am pus problema acestei şcoli. Nu am fost auzit şi nici înţeles. Dar din `95 încoace numărul elevilor în Şalvirii Noi (şi nu doar), scade de la un an la altul. Acest fapt e caracteristic nu doar pentru localitatea şi raionul nostru. Însă satele mici chiar poartă tot greul acestei probleme.
La rândul lor, cele câteva persoane venite să opteze pentru menţinerea instituţiei de învăţământ de la Şalvirii Noi, la început, parcă chiar erau pornite să o facă. Mai apoi, sub greutatea argumentelor expuse de preşedintele raionului şi ale şefului Direcţiei de Învăţământ, Tineret şi Sport, nu au mai insistat.
Totuşi, considerând că chestiunea nu este încă „dezghiocată” definitiv, Vasile Grădinaru a propus amânarea luării deciziei finale, ea urmând să fie discutată în comisia de specialitate şi apoi propusă din nou consilierilor raionali pentru aprobare.
Liuba BULGARU