Ploile cu vânt şi grindină au trecut ca fulgerul, dar consecinţele au rămas…
Despre ele, consecinţe, a vorbit Vasile Grădinaru, preşedintele raionului, la o întrunire de lucru cu agenţii economici din agricultură, la care au mai fost prezenţi şi Igor Grozavu cu Vitalie Josanu, vice-preşedinţi ai raionului, dar, in corpore, şi secţia agricultură, alimentaţie, relaţii funciare şi cadastru a Consiliului raional Drochia în frunte cu şeful Ion Nicora.
Preşedintele raionului s-a oprit, în primul rând, la situaţia din agricultură. Dânsul a menţionat, că ploile şi vijelia au adus pagube mari, deteriorând acoperişuri ale depozitelor, alte bunuri. Iar lanuri întregi de culturi agricole au avut de suferit atât de pe urma vântului, cât şi din cauza grindinei. Dacă anterior, a menţionat dânsul, grâul se arăta frumos şi promitea 4-6 tone la un hectar, acum, după aceste ploi grele repetate, situaţia s-a schimbat în defavoarea agricultorilor. Şi preţul de realizare a producţiei agricole a scăzut. Anul precedent, de exemplu, mazărea era realizată cu 5,5-5,7 lei/kg, anul curent preţul ei este de 3,2-3,4 lei/kg, dar nici cu acest preţ nu se prea înghesuie la uşă cumpărătorii.
Au avut de suferit şi bunurile cetăţenilor.
Însă, cea mai mare problemă rămâne a fi Şcoala sportivă, care, la prima furtună a fost descoperită pe jumătate, iar cea de-a doua „a făcut lucrul până la capăt”. Astfel, a accentuat Vasile Grădinaru, Şcoala sportivă, în care, nu demult, au fost investite peste 12 mln de lei, a rămas absolut fără acoperiş şi neprotejată de următoarele ploi sau calamităţi. El a apelat la generozitatea colegilor, a agenţilor economici din agricultură, apropo, prezenţi la şedinţă într-un număr redus. Acum, când se recoltează grăunţoasele şi se depozitează roada, fiecare gospodar ar putea întinde o mână de ajutor, benevol, desigur, necesar pentru restabilirea acoperişului, le-a sugerat preşedintele.
Mai mulţi agenţi economici: Chiril Darii, Ion Babără, Victor Cebotari, Andrei Starii şi alţii au susţinut ideea de a contribui la salvarea instituţiei și au propus să fie deschis un cont special, unde să fie transferate mijloacele financiare necesare pentru reparaţia urgentă a acoperişului Şcolii sportive.
Ion Nicora a menţionat, că în raion activează 43 de agenţi economici, ei lucrând peste 50 de mii de hectare de teren arabil şi dacă fiecare s-ar pătrunde de responsabilitate şi ar dori să contribuie, s-ar aduna suma necesară pentru a demara în regim de urgenţă lucrările.
— Ceva economii vor fi găsite şi în fondurile de rezervă şi cel disponibil ale Consiliului raional,- a spus Vasile Grădinaru. — Dar lucrarea necesită investiţii serioase şi cu puterile proprii nu vom izbuti să ne isprăvim. Din acest considerent apelăm la ajutorul voluntar al celor ce vor să susţină sportul prin contribuţie financiară la reconstrucţia acoperişului Şcolii sportive Drochia.
Valentina CEBOTARI
Contul de decontare:
Consiliul raional Drochia
c/f 1007601011445
IBAN MD91TRPDBE144212A03122AA
c/b TREZMD2X
Ministerul Finanțelor; Trezorăria de Stat
Donații voluntare pentru cheltuieli capitale