Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Scrutin electoral ALTFEL – Glia Drochiană

Anul 2020 ne-a adus mari şi de neuitat surprise, cele mai însemnate fiind popularea ţării cu virusul SARS-CoV-2, adică coronavirusul de tip nou şi seceta profundă, care au afectat profund economia şi viaţa fiecărui cetăţean. Cu toate aceste dificultăţi, viaţa merge înainte, iar la 1 noiembrie, 2020, poporul are menirea să-şi aleagă, pentru următorii 4 ani, un nou preşedinte al ţării. Cum va fi organizat procesul votării am discutat cu Oxana GRIGORIŢĂ, preşedinta Comisiei Electorale a Circumscripţiei Electorale nr. 14, Drochia.

 

– Pănă la alegerile prezidenţiale au rămas zile numărate. Cum au decurs pregătirile, doamnă preşedintă?

– Nu sunt la prima experienţă în activitatea organelor electorale, doar că anul acesta sunt în postură de preşedinte. A fost, şi rămâne a fi, o perioadă foarte compicată. Pe lângă chestiunile obişnuite de pregătire şi desfăşurare a scrutinului electoral s-a adăugat o serie de măsuri antiCovid, doar în procesul de organizare sunt implicate mai multe persoane.

– Respectiv, au fost reduse întâlnirile, instruirile, comunicărie, vizitele?

– Exact, am organizat toate activităţile necesare cu minimul de persoane, am folosit procedeele IT: online conferinţe, telefoanele, poşta electronică, comunicările la distanţă etc. Ne-am străduit să reducem la minimum contactele, ca să minimalizăm riscurile contaminării.

– Sunteţi asiguraţi cu materiale de securitate antiCovid?

– Desigur, toate şedinţele le-am organizate  cu un număr redus de persoane, dar, neapărat, cu măşti de protecţie, mănuşi, dezinfectant, cu limitarea accesului persoanelor în sediul CECE14.

– Aveţi pregătite în cantităţi suficiente echipament şi dezinfectant şi pentru membrii birourilor electorale?

– Avem de toate, calculate şi prevăzute în cantităţile necesare. Şi combinezoane, şi viziere, de toate. Sunt angajate persoane speciale, responsabile de repartizarea şi evidenţa lor. Vă daţi seama, cât dezinfectant, câte materiale respective sunt în gestionarea noastră pentru 47 de secţii de votare?

– În ziua de 1 noiembrie, cum va fi organizată votarea propriu-zisă?

– Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, în decizia nr.16 din15 octombrie 2020, a stipulat cum trebuie să fie organizat procesul electoral în această zi.

– Cel  mai des este vehiculată formularea anterioară că „persoanele su simptome ale bolii de coronavirus vor fi admise în interiorul secţiilor pentru a participa la vot”. Aşa este?

– Nu chiar aşa. Comisia a specificat, că în caz că persoanele, care vor manifesta simptome ale infecţiei respiratorii suspecte (febră de 37o +, respiraţie îngreunată, tuse) şi se vor prezenta la secţia de votare până la ora 15.00,  NU vor fi admise  în incinta secţiei de votare, dar vor fi inscrise în lista pentru votare la domiciliu cu urna mobilă.

– Dar dacă astfel de persoane cu manifestări clinice de boală vor veni după ora 15.00?

– Pentru astfel de persoane vor fi create condiţii de votare prin asigurarea cu mască, mănuşi, deplasare prioritară până la cabina de vot, contact minim cu alte persoane. Şi cu dezinfectarea ulterioară a tuturor suprafeţelor cu care a contactat persoana respectivă.

– Ceilalţi alegători ce trebuie să cunoască înainte de a se deplasa spre secţia de votare?

– În primul rând, să ia cu sine Buletinul de identitate, dar, recomandabil, şi un pix propriu cu cerneală albastră. Nimeni nu va avea dreptul să intre în secţia de votare fără mască de protecţie. Pentru a exclude situaţii neprevăzute, birourile electorale ale secţiilor de votare vor oferi, cu titlu gratuit, câte o mască de protecţie fiecărui alegător.

– Există un număr mare de persoane aflate în autoizolare sau în carantină. Cum îşi vor putea ele exercita dreptul la vot?

– Simplu. Există, şi nimeni nu anulează, forma de votare la locul aflării. Persoanele aflate în autoizolare trebuie să depună la biroul electoral al secţiei de votare respective o cerere, în scris sau în formă verbală, până sâmbătă, 30 octombrie, ora 18.00, sau duminică, 1 noiembrie, până la ora 15.00.

– Pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, care se vor deplasa cu urna mobilă la locul aflării, sunt prevăzute reguli de comportament?

– Da, ei vor fi echipaţi respectiv, cu combinezoane de protecţie, măşti, mănuşi, viziere, dezinfectant…

– Şi dacă au vizitat un alegător suspect, cu simptome, sau unul aflat în autoizolare?

– La ieşirea din domiciliul respectiv membrii  comisiei îşi vor dezinfecta atent şi minuţios combinezoanele, mâinile, urnele etc. şi vor merge la următoarea adresă.

– Dar cum vor vota persoanele aflate în staţionar la tratament?

– Ca mai inainte. Lista doritorilor de a participa la votare directorul instituţiei o prezintă preşedintelui Biroului electoral. Iar în ziua votării membrii BE vor merge în instituţia medicală cu urna mobilă.

– Şi în secţia COVID?

– Da, desigur. Însă aceste persoane vor fi instruite suplimentar, vor fi echipate după toate regulile ca să minimalizăm riscurile. La fel protejaţi la maximum vor merge şi la domiciliu, unde sunt persoane confirmate pozitiv.

– Vrem să credem, că totul se va sfârşi cu bine.

– Sperăm cu toţii.

A dialogat Valentina CEBOTARI

grigoriţă

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *