Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Scrutin la fel. Dar şi deosebit – Glia Drochiană

Copiilor votanţilor li s-au oferit ca amintire steguleţe ale RM

Alegerile parlamentare din 2019, desfăşurate recent, în comparaţie cu cele prezidenţiale din 2016, au fost organizate cu anumite modificări ale legislaţiei. Peste hotare scrutinul electoral, în linii generale, a fost organizat la fel ca şi în ţară, dar, totuşi, cu unele particularităţi.

Făcând parte din Misiunea de observare a alegerilor parlamentare 2019 a AO „Promo-Lex” şi fiind acreditată de Comisia Electorală Centrală, eu am avut ocazia să-mi îndeplinesc rolul de observator în Circumscripţia electorală 50/33 din oraşul Modena, Italia.
BESV 50/33 Modena a fost amplasat, ca şi anterior, într-un Centru italian sportiv, astfel, că doritorii de a-şi exercita dreptul la vot, îl găseau cu uşurinţă. Activitatea organului electoral a început de sâmbătă, când preşedintele Ghenadie Marian a convocat membrii pentru a discuta specificul organizării procesului electoral. Cabine de vot, apropo, foarte comode, sigure şi trainice, au fost puse la dispoziţie de Guvernul italian, urnele, însă au fost procurate pe loc şi adaptate. S-au primit la fel de bune, calitative şi de nădejde. Membrii biroului, 10 la număr, şi 2 operatori la calculatoare au fost angajaţi dintre moldovenii aflaţi la muncă în Italia. Evident, experienţa în domeniu era la cota 0.
A urmat cea mai dificilă procedură din acea zi – numărarea buletinelor primite: pentru alegerile parlamentare – 5000 pentru circumscripţia uninominală şi 5000 pentru cea naţională; pentru Referendumul consultativ – câte 5000 pentru fiecare din cele 2 întrebări. Astfel, 20000 de mii de buletine au fost numărate până la ora 21.00. Norocul funcţionarilor electorali, că la tipografia din Chişinău s-au nimerit oameni conştienţi şi doar un singur buletin schimba datele înregistrate în actele de însoţire. Pe când în alte birouri aceste diferenţe erau mai mari şi buletinele trebuiau renumărate de mai multe ori. În ţară BESV au primit buletine în dependenţă de numărul  alegătorilor din listele electorale de bază.
Votarea a început la 7.00, ora locală. La prima oră fluxul era minim, însă după orele 9.00 rândul de aşteptare creştea, în orele de maximă aglomeraţie el ajungea până la 250-300 de oameni. Ei trebuiau să aştepte de la 1,5 până la 2 ore, iar în orele matinale era destul de frig. Anul acesta, pentru cetăţenii aflaţi la muncă peste hotare, a fost interzisă votarea cu actele ce aveau termenul expirat. Unii din ei se „alimentau cu speranţa”, că vor putea, totuşi, vota în baza buletinelor de vot, ce conţineau codul personal. Mulţi ajungeau până la uşă şi după prima verificare a paşaportului pentru străinătate, erau nevoiţi să renunţe la această dorinţă de a-şi exercita dreptul la vot. Or, Curtea Constituţională susţine, „că votarea în diasporă cu buletinul de identitate sau cu paşaportul expirat nu poate fi permisă, pentru că există riscul fraudării alegerilor”. Deşi anterior nu exista această interdicţie, precum actualmente ea nu a existat  în ţară.
Astfel vreo 250-280 de persoane au făcut cale întoarsă chiar de la intrare. 12 din ei au depus contestaţii, alţii, vreo 15, s-au revoltat aprig, dar nu au dorit să-şi aștearnă revolta pe hârtie.
Şi munca membrilor BESV a fost mai complicată şi mai deosebită ca a celor din ţară. Liste electorale de bază nu existau, membrii biroului îi înscriau personal, le explicau de ce li se propun câte 4 buletine, de ce trebuie să semneze în liste de 3 ori etc. Votanţii erau primiţi mai întâi de operatori, care întroduceau datele lor personale şi, conform programului, calculatoarele trebuiau „să se înroşească” în caz de vot multiplu şi de acte nevalabile. Dar, cu părere de rău, programul a dat eroare şi actele nevalabile nu erau depistate, deci vigilenţa atât a operatorilor, cât şi a membrilor biroului trebuia să fie maximă, or, în jurul a 350 de mii de cetăţeni moldoveni se află peste hotare cu paşapoarte nevalabile.
Fraude, încălcări sau abateri mari nu au fost înregistrate, preşedintele Ghenadie Marian a fost foarte vigilent în desfăşurarea procesului de vot la Modena. Pe tot timpul desfășurării scrutinului au făcut serviciul  o echipă a Ambulanţei şi doi poliţişti îmbrăcaţi în civil.
Cea mai „veselă” perioadă a început odată cu închiderea secţiei de votare. După verificarea şi compilarea listelor electorale, a început procedura de anulare a buletinelor de vot neutilizate. După calculele preliminare, pe aproape 16000 mii de buletine trebuia de aplicat ştampila „Anulat”, procedură efectuată de doar 3 membri până la ora 3 dimineaţă (ştampile mai multe nu erau). Apoi a urmat numărarea buletinelor votate şi celelalte proceduri de încheiere a procesului de votare în BESV 50/33… Ca şi în ţară.
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *