Scuze publice pentru mirosul neplăcut
Compania Südzucker Moldova prezintă scuze publice pentru mirosul neplăcut ce persistă în perioada caldă a anului în zona rezidențială din apropierea fabricii noastre de zahăr. Noi regretăm mult faptul, că complexul de biogaz crează incomodităţi vecinilor noştri şi, pe această cale, ne exprimăm părerile de rău.
Procesele de producție au deseori efecte secundare, în special procesele asociate cu prelucrarea materialelor de biomasă. Aceste efecte secundare sunt agravate și de fenomenele naturale, de exemplu în acest an – schimbarea direcției vântului, absența îndelungată a precipitațiilor (56 de zile!), înregistrarea unor temperaturi destul de înalte în lunile aprilie-mai etc. Sunt condiții independente, care nu țin de activitatea companiei și care au sporit brusc procesul de fermentare a reziduurilor de biomasă din lagune.
Mirosul de digestat și al rămășițelor organice de la pulpa sfeclei-de-zahăr după fermentație într-o instalație de biogaz este, evident, destul de neplăcut. În același timp, el este natural și inofensiv, după cum reiese și din rezultatele cercetărilor regulate asupra complexului de biogaz cu privire la emisiile în atmosferă. Colectarea probelor de aer are loc nemijlocit în lagunele cu substrat și se testează printr-un analizator de gaze. Toate probele sunt preluate și investigate în laboratoarele licențiate de stat. Pe lângă aceasta, prezența mirosului neplăcut este sezonieră și se face simțită în perioadele de acumulare a digestatului, care, ulterior, este transportat pe terenurile agricole, unde este folosit în calitate de îngrășământ organic.
Conștientizăm faptul, că mirosul de la fermentarea produselor de biomasă creează disconfort, de aceea și suntem în căutarea soluțiilor. În prezent, pentru a reduce nivelul de evaporare din lagune, compania a luat deja măsuri pentru a micșora cantitatea de digestat și timpul de depozitare în acestea, micșorând de două ori nivelul fracției lichide. Totodată, trebuie de luat în considerare faptul că soluționarea definitivă a acestei probleme necesită timp și resurse financiare majore.
Cu participarea directă a colegilor europeni de la concernul Südzucker AG, este dezvoltată o tehnologie și se testează echipamentele pentru transformarea digestatului într-un substrat deshidratat, ce, practic, nu emană mirosuri puternice. Implementarea acestui proiect este planificată pentru următorii ani. Totodată, a fost inițiată proiectarea acoperirii lagunelor, astfel încât să fie prevenită evaporarea digestatului în atmosferă.
Prezentăm încă o dată scuzele de rigoare pentru inconveniențele create temporar și vă mulțumim pentru înțelegere.
Serviciul de presă
Compania
Südzucker Moldova