Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Securității și sănătății în muncă – mai multă atenție – Glia Drochiană

Securității și sănătății în muncă – mai multă atenție

0

Directorii instituțiilor educaționale din raion au fost implicați într-o instruire ordinară privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM). Culturalizarea conducătorilor de unități a avut loc zilele trecute, la solicitările lor, dar în baza Legii securității și sănătății în muncă nr.186 din 10 iulie 2008. Instruirea, obligatoriu, are loc o dată la 36 de luni.

În activitatea de instruire au fost implicați inspectori și formatori de la Institutul Muncii al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Instruirea diriguitorilor de instituții a fost organizată de CR Drochia al Federației Sindicale a Educației și Științei. Ținând cont de numărul mare de ascultători, aceștea au fost împărțiți în 2 grupe. Prelegerile s-au ținut 2 zile on-line, iar a treia zi audierile au avut loc cu prezența fizică.
În alocuțiunea de deschidere, Dorin Soroceanu, director-adjunct, șef al Departamentului Educație, Institutului Muncii, a evidențiat importanța instruirii angajaților în ce privește desfășurarea muncii în condiții sigure și sănătoase, precum și respectarea măsurilor pentru prevenirea situațiilor grave și imprevizibile. Angajatorii trebuie să fie conștienți de obligațiile pe care le au, potrivit cerințelor legale pentru protecția vieții, a sănătății salariaților. El a adăugat, că prin implicarea fiecărui salariat în promovarea condițiilor sănătoase la locul de muncă poate fi diminuat numărul accidentelor la locul de muncă, a cazurilor de îmbolnăviri, precum și cheltuielile pentru incapacitatea temporară de muncă.
Formatorul Alexandru Pascari a acordat o atenție deosebită actelor normative de SSM, cadrului juridic. În mod deosebit a accentuat responsabilitatea angajatorului pentru încălcarea actelor normative în domeniu, evidențiindu-se răspunderea disciplinară, materială, contravențională și chiar penală. De asemenea a fost pus accent pe problemele de organizare și desfășurare a activităților SSM cu lucrătorii la locurile lor de muncă și prevenirea riscurilor profesionale.
Ascultătorii cursurilor de instruire au fost familiarizați cu formele și metodele de organizare și activitate a comitetelor pentru SSM la nivel de unitate, cu identificarea factorilor potențial nocivi, cu organizarea corespunzătoare a locurilor de muncă, cu planul anual de măsuri tehnice și de organizare în domeniul SSM la nivel de unitate. S-a impus asupra rolului conducătorului la locul de muncă, instruirea eficientă și calitativă a angajaților, forma și conținutul instrucțiunilor. N-au fost omise nici chestiunile elaborării actelor normative la nivel de entitate în domeniu, ale redactării și emiterii instrucțiunilor pentru fiecare loc de muncă. Cu un deosebit interes au fost audiate prelegerile privind atestarea locurilor de muncă cu condiții nocive, cât și cercetarea accidentelor și acordarea primului ajutor în caz de accidentare la locul de muncă. Scopul prioritar al acestor activități, înfăptuite obligatoriu de angajatori, este sporirea nivelului de conștientizare și informare a salariaților cu privire la necesitatea respectării normelor de securitate și sănătate la locul de muncă.
Instruirea conducătorilor de instituții a finalizat cu evaluarea formabililor, în urma căreia au fost evidențiate obiectivele programului de pregătire în domeniul SSM: cunoașterea legislației în sfera de aplicare, identificarea problemelor legate de SSM, cunoașterea metodologiei generale de evaluare a riscuruilor, aprofundarea dimensiunilor răspunderii pentru încălcarea prevederilor Legii 186-XVI privind SSM. În urma evaluării pozitive, participanților la instrucțiune li s-au înmânat Certificate despre absolvirea cursului de pregătire privind SSM.
Dumitru ENI, președinte, CR Drochia al Federației Sindicale a Educației și Științei

În imagini: secvențe de la seminarul de instruire a directorilor instituțiilor educaționale din raion

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *