Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Şedinţa Consiliului raional Drochia, din 8 octombrie 2015 s-a desfăşurat în cadrul legal – Glia Drochiană

Şedinţa Consiliului raional Drochia, din 8 octombrie 2015 s-a desfăşurat în cadrul legal

0

În nr. 39 din 16 octombrie 2015, la rubrica „Opinia consilierului” ziarul „Glia Drochiană” a inserat un material cu titlul „Şedinţa CR Drochia din 8 octombrie 2015 a fost nelegitimă”, semnat de Gheorghe Climăuţan, consilier PDM.

Distribuie Știrea

Clădirea Consiliului raional Drochia

Clădirea Consiliului raional Drochia
Clădirea Consiliului raional Drochia
Autorul materialului vine cu învinuiri acerbe asupra activităţii Consiliului raional (CR), în special, a şedinţei din data indicată în titlul materialului. Asta, în timp ce dânsul este un oaspete rar la lucrările şedinţelor. Chiar dacă şi se prezintă, nu ia nici o atitudine vis-a-vis de chestiunile de pe ordinea de zi şi nu participă la votarea lor nici „pro”, nici „contra”, nici „abţinut”.

Odată ce Gheorghe Climăuţan, consilier fiind, apropo, şi raional, şi orăşenesc, „şi-a spus păsul” prin intermediul ziarului „Glia drochiană”, ne vedem obligaţi să-i oferim un răspuns tot în mod public. Totodată, folosim această ocazie pentru a informa şi populaţia raionului despre situaţia reală legată de şedinţa vizată.

Aşadar, prima întrebare pe care şi-o pune autorul materialului, cităm: „Cum putem să ne permitem ca numai cu o zi înainte să anunţăm consilierii despre data, ora, locul petrecerii ședinţei extraordinare? De ce nu funcţionează sistemul informaţional? Cine este responsabil de aceste lucruri și cine se face vinovat?”

Vinovat, cât n-ar părea de paradoxal, este însuşi consilierul Gheorghe Climăuţan, care, aflat la şedinţă, ar trebui să lase pe mai apoi studierea conţinutului telefoanelor mobile şi să fie atent atât la cele ce se discută, cât şi la anunţurile făcute. Pentru că, la şedinţa anterioară celei aflate în discuţie, adică la cea din 24 septembrie 2015, Vasile Grădinaru, preşedintele raionului, a anunţat că „la 8 octombrie 2015, la aceeaşi oră şi în aceeaşi sală, va avea loc şedinţa extraordinară a CR”.

De dragul adevărului trebuie să spunem, că şedinţa din 24 septembrie nu a avut loc din lipsă de cvorum. Mai direct spus, din cauza că Gh. Climăuţan şi alţi câţiva consilieri, care vor să transforme Consiliul raional într-un instrument de soluţionare a problemelor personale şi de grup, nu şi-au onorat obligaţiunea de a participa la lucrările şedinţei organului legislativ raional. Mai mult ca atât, acest consilier nu s-a prezentat nici la şedinţa din 8 octombrie, ce, deducem, i-a cauzat atâtea emoţii.

Rămâne doar să ne mirăm, de unde oare un consilier, care neglijează şedinţele Consiliului raional, deţine atâta informaţie despre problemele discutate?

A doua întrebare, ce-l frământă pe acest pretins lider raional, este de ce au lipsit notele informative şi pachetele de documente însoţitoare la proiectele de decizii puse în discuţie la şedinţa pe care domnia sa o consideră nelegitimă.

Revenim iarăși la şedinţa din 24 septembrie la care au fost prezentate toate proiectele de decizii cu note informative şi întregul pachet de documente însoţitoare. Aşa că, ne întrebăm şi noi, unde a fost consilierul Climăuţan la 24 septembrie? Ori poate dânsul nici nu citeşte ceea ce i se pune pe masa de lucru?

Şi, din nou ne întrebăm: din neştiinţă sau din reavoinţă dânsul înaintează învinuiri în temeiul unor informaţii furnizate de către cineva, care, îl foloseşte atât pe el, cât şi statutul lui de consilier?

Mult mai util, în primul rând pentru sine, ar fi dacă consilierul ar frecventa cu regularitate şedinţele Consiliului raional, unde, promt, deschis, fără ocolişuri şi falsuri, ar pune aceste întrebări, dacă le consideră întemeiate.

În această ordine de idei, rămânem doar să deducem personal, de ce, în cadrul şedinţelor CR, vocea consilierului Gh. Climăuţan, care pretinde a fi şi un fel de părinte al raionului Drochia, nu se face auzită? Din partea dânsului nu au fost înaintate nici iniţiative şi nici proiecte de decizii. Evident, e mai uşor să-ţi pui semnătura sub nişte învinuiri ticluite de altcineva, decât să formulezi nişte idei şi gânduri proprii.

Referitor la învinuirea adusă cu referinţă la nedarea în exploatare a şcolii sportive anunţăm consilierul neinformat, că această instituţie activează cu succes, iar discipolii ei chiar înregistrează reale perfomanţe sportive.

Gh. Climăuţan a fost dezinformat şi în privinţa activităţii Comisiei desemnate pentru aprecierea pregătirii instituţiilor de învăţământ din raion pentru anul de studii 2015-2016. Comisia respectivă a activat conform criteriilor, profesionist, nu au existat dublori, precum susţine consilierul pus pe gâlceavă. Fiind departe de problematica şi activitatea domeniului învăţământului, dânsul nu cunoaşte, că în comisia dată au fost incluse nu persoane cu statut de membru permanent, dar instituţii responsabile de buna funcţionare a gimnaziilor şi liceilor din raion.

Astfel că reprezentanţii acestor instituţii au evaluat şi au constatat gradul de pregătire a lor, reieşind din prevederile statutului şi regulamentului fiecărei instituţii de învăţământ în parte.

E corect, în perioada de tranziţie, ce, din păcate mai durează, nu doar în Drochia, dar în toată ţara, există multe edificii şi bunuri materiale rămase fără utilizare. Şi la nivel central, şi la nivel local autorităţile publice depun eforturi permanente pentru a le găsi rostul.

În raionul nostru, de exemplu, căutăm investitori, cumpărători, care ar procura edificiile fostului gimnaziu-internat din or. Drochia, ale şcolii speciale din s. Ţarigrad, mai sunt lu altele, pentru a le folosi, a le da o nouă viaţă spre binele comunităţii. Din păcate, acesta este un lucru anevoios, de durată, ce nu se face într-o zi. Tocmai de aceea urmează ca şi consilierul Gheorghe Climăuţan, dar şi ceilalţi aleşi raionali, indiferent de apartenenţa politică, să genereze idei, să înainteze proiecte de decizii, pentru ca în comun să redresăm situaţia dificilă în care s-a pomenit nu numai raionul Drochia, dar, cum am mai spus, întreaga ţară a cărei cetăţeni suntem. Asta nu doar pentru ca electoratul să vadă că nu înzădar a votat, ci şi pentru ca fiecare consilier să se ştie cu obrazul curat, cu sovestea împăcată şi cu demnitatea la locul ei.

Fiecare în parte şi toţi împreună trebuie să conştientizăm faptul, că populaţia a mizat pe cei aleşi, a avut încredere în capacităţile şi posibilităţile lor şi speră în succesul activităţii lor. Avem a îndeplini un volum enorm de muncă. Timpurile, atât în plan economic, cât şi politic, nu sunt dintre cele mai favorabile pentru a merge înainte cu pas cadențat. De aceea, dacă nu putem să facem un pas înainte zilnic, cel puțin, să ne străduim să păstrăm pozițiile ocupate. Pe lângă aptitudini, sunt necesare toleranţa, înţelegerea, îngăduinţa, colegialitatea şi, nu în ultimul rând, respectarea legislației în vigoare cu privire la atribuțiile consilierilor, în cazul nostru, raionali. Una dintre cele mai importante este PARTICIPAREA ACTIVĂ la şedinţele consiliului.

 

Apropo, conform punctului 18 din „Regulamentul cu privire la procedura de ridicare și validare a mandatelor de consilier”, citez: „Mandatul consilierului se ridică înainte de termen prin decizia Consiliului sătesc (comunal), orășenesc (municipal), raional în condițiile art. 24 din Legea privind administrația publică locală și art. 5 din Legea privind statutul alesului local în caz de: c) absență fără motive întemeiate de la trei ședințe consecutive ale consiliului”.

Oxana GRIGORIŢĂ,
secretar-interimar, Consiliul raional Drochia

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *